Persbericht damsimultaan van Roel Boomstra
Zwartsluis, 1 mei 2008
=======
Interfloor damsimultaan door Roel Boomstra tijdens de Nationale Sleepbootdagen.

Op de foto Roel Boomstra tegen Gerrit Jan Mondria. De partij eindigde in remise.
Winstkansen voor Gerrit Jan Mondria
Zwartsluis, donderdag 1 mei 2008 - Jacob Lok, voorzitter van de Schuivende Schijf heette iedereen van harte welkom bij de Interfloor-damsimultaan. In het bijzonder heette hij welkom Roel Boomstra, burgemeester Arco Hofland, Lens Nekeman, directeur van sponsor Interfloor Tapijt & Vinyl en commentator internationaal grootmeester Hein Meijer. Burgemeester Arco Hofland verrichtte de openingszet aan het bord van Harm de Jong, de kersverse kampioen van De Schuivende Schijf. Hij koos voor 33-28 die bekend staat als de “Hollandse Opening”. Hofland deelde mee dat Zwartsluis al veel grote damevenementen georganiseerd heeft. Commentator Hein Meijer bood de burgemeester en Roel Boomstra het boek van het WK Dammen 2003 en de CD van het WK Dammen 2007 aan. Volgens Meijer is het gemakkelijker om in kleinere plaatsen damevenementen te organiseren dan in grote steden. Zwartsluis is daar het goede voorbeeld van. Hij was blij dat Interfloor steeds opnieuw bereid is om deze evenementen financieel te ondersteunen. Interfloor had bij het NK Dammen 2008 te Emmeloord - waar Meijer als derde eindigde met evenveel punten als kampioen Ron Heusdens en Alexander Baljakin - een enorm stuk tapijt beschikbaar gesteld in de speelzaal om het geluidsoverlast tot een minimum te beperken. Roel Boomstra, aspiranten kampioen van Nederland, speelde slechts twee keer remise en won 34 keer wat een percentage van 97% opleverde. De simultaan begon om 14.10 uur. De laatste partij was om 16.45 uur afgelopen. Boomstra verklaarde na afloop dat hij met veel plezier zijn eerste grote simultaan had gegeven. Hein Meijer was onder de indruk dat de vijftienjarige Boomstra zo uitstekend speelde en bovendien in een behoorlijk tempo. Hij zag de combinaties snel en zijn schijvenverdeling was aan elk bord perfect. Ook het talrijke publiek was vol lof over van de prestaties van Boomstra.
Winstkansen
Gerrit Jan Mondria speelde een interessante opening. Boomstra kreeg licht voordeel omdat Mondria de randen bezette en Boomstra een sterk centrum opbouwde. Mondria kondigde van tevoren aan welke strategie hij in het vroege middenspel zou gaan volgen. Toen Boomstra de zet speelde die Mondria verhinderd had volgde een doorbraak naar dam ten koste van slechts een schijf. Mondria was helaas te snel met zijn remiseaanbod. Boomstra was blij met dit voorstel, want als Mondria nog een vijftal zetten had doorgespeeld zou hij grote winstkansen gehad hebben. Boomstra voelde zich naar eigen zeggen “behoorlijk gematst” door Mondria. De wens van Lens Nekeman om overwinningen van tegenstanders van de topspelers ging door het remiseaanbod niet in vervulling. De overwinning van Lucas Moorman op Alexander Schwarzman staat daardoor nog steeds als enige winstpartij in een Interfloor-simultaan in de boeken.
Remise
Romke de Jong kwam met zijn bekende open speelstijl goed uit de opening. Hij kwam in het middenspel een schijf voor. De Jong bood op dat moment remise aan. Het remiseaanbod werd door Boomstra geaccepteerd. Op de vraag van Hein Meijer wat De Jong gespeeld zou hebben, bleek dat De Jong er verstandig aan gedaan had om met remise genoegen te nemen, want op de zet die hij van plan was te spelen, zou het zetje van “Weijs” gevolgd zijn met winst voor Boomstra.
Deelnemers van De Schuivende Schijf
Hein Meijer zag al snel dat Harm de Jong een van de eerste slachtoffers zou worden van Boomstra. De Jong stond in de hekstelling. Hij was gedwongen om een schijf te offeren, maar verzuimde dit. Boomstra toonde vakkundig aan dat de voortzetting waar De Jong voor koos niet correct was, omdat daar een enigszins verborgen winnende damcombinatie op volgde. Anne de Jong bezette vanuit de opening de rand, waardoor Boomstra het centrum in handen kreeg. In het middenspel raakte De Jong een schijf achter wat voldoende was voor de overwinning van Boomstra. Marten Strating werd in het middenspel verrast door een damcombinatie. Hij kon de dam afnemen ten kostte van een schijf. Boomstra wikkelde dit voordeel deskundig af naar winst. Marinus Moorman omsingelde vanuit de opening de voorpost van Boomstra. In het middenspel werd het voordeel van Boomstra steeds groter. In een negen-om-negen positie werd al duidelijk dat Boomstra door de voorpost een winnende stand in handen had. De rechtervleugel van Joop van den Berg werd in de opening opgesloten. In het vroege middenspel werd Van den Berg verrast door een fraaie damcombinatie. Van den Berg leek tegen een hopeloze positie aan te kijken, maar hij vond op tijd een variant waarbij de dam van het bord verdween ten koste van slechts een schijf. In het vervolg combineerde Boomstra opnieuw naar dam. Deze bleek beslissend voor de winst van Boomstra. Anton Visscher kwam goed uit de opening. In het middenspel kwam zijn linkervleugel onder druk te staan. Het voordeel van Boomstra groeide per zet uit. In het eindspel probeerde Visscher nog ten koste van enkele schijven naar dam door te breken, maar de overmacht van Boomstra werd te groot. Ron van Dijk bezette in het middenspel het kerkhofveld. Het leek dat Boomstra snel voordeel zou behalen, maar Van Dijk verdedigde zich uitstekend. Hein Meijer dichtte Van Dijk zelfs winstkansen toe in het eindspel. Ondanks een doorbraak naar dam voor Boomstra kon Van Dijk diverse vangstellingen in de stand vlechten en zelf doorbreken naar dam. Toen Van Dijk niet voor het sterkste vervolg koos, wikkelde Boomstra naar een gewonnen vier-om-twee eindspel af. Jacob Lok speelde een prima opening en middenspel. In een tien-om-tien stand koos hij voor een kansrijke ruil. Een paar zetten later maakte hij echter een vreselijke blunder waarna hij de strijd gelijk kon staken. Klaas Wobben speelde een gesloten klassieke partij. In het middenspel kwam hij een schijf achter wat Boomstra naar winst afwikkelde. Johan van Wendel speelde een prima partij. Langzaam maar zeker werd hij echter naar de rand gedwongen. In een stand waar beide spelers nog over zes schijven beschikten bleek het terreinvoordeel van Boomstra beslissend voor de winst.
Deelnemers van Oefening & Ontspanning uit Genemuiden
Siem van Dalfsen kwam goed uit de opening. In het middenspel kwam zijn linkervleugel onder druk te staan. Boomstra profiteerde van een foutieve voorzetting van Van Dalfsen. Boomstra ruilde een schijf en dreigde door te lopen naar dam. De enige zet die Van Dalfsen resteerde was verhinderd door een combinatie die twee schijven winst opleverde. Bij analyse bleek dat Van Dalfsen een betere zet had kunnen spelen, waardoor de stand vrijwel gelijkwaardig bleef. Willem Speksnijder uit Genemuiden opende de partij goed. In het vroege middenspel had Boomstra een dubbele dreiging in de stand gevlochten, waardoor Speksnijder een schijf achter kwam wat voldoende was voor Boomstra’s winst. Egbert Sluiter ging vanuit de opening naar de rand, waardoor Boomstra het centrum in handen kreeg. Het voordeel van Boomstra groeide langzaam uit. In het middenspel forceerde Boomstra schijfwinst. Ondanks lichte compensatie lukte het Sluiter niet om nog remise uit het vuur te slepen. Na afloop gaf Sluiter aan dat Boomstra al eerder in de partij een winnende combinatie had kunnen uitvoeren. Johan Meiresonne uit Genemuiden opende prima. In het middenspel kwam Boomstra steeds iets beter op het centrum te staan. In het late middenspel combineerde Boomstra naar een winnende dam.
Deelnemers buiten de gemeente Zwartewaterland
Oud-Sluziger Joop Kip uit Dronten had een bijzonder interessante en inhoudrijke partij. Het thema: “aanval versus omsingeling” vormde de hoofdmoot van de partij. In het late middenspel werd het voordeel van Boomstra steeds groter. In het eindspel kon Kip geen remise meer bereiken. Henk Wilbrink uit Zwolle kwam in de opening een schijf achter. Boomstra gaf Wilbrink vervolgens geen gelegenheid meer om remise te bereiken. Tijdens de simultaan konden laatkomers alsnog aanschuiven. Een daarvan was de dertienjarige Bart Zijlstra uit Lemmer. Boomstra had al groot voordeel opgebouwd maar maakte een blunder waarna Zijlstra tot een tien-om-tien-stand kwam. Het voordeel van Boomstra was echter groot, zodat ook deze partij gewonnen werd door Boomstra.

Op de foto vlnr: Roel Boomstra, Arco Hofland, Harm de Jong en Lens Nekeman
Sponsor, burgemeester en raadslid van de gemeente Zwartewaterland
Sponsor Lens Nekeman speelde een tiental zetten en moest toen de strijd staken i.v.m. andere verplichtingen. Burgemeester Hofland, van huize uit een schaker, speelde een gesloten klassieke partij. Hij kwam in de opening een schijf achter en even later nog een, waarna hij zich gewonnen gaf. Raadslid Roel Huls kwam in de opening eveneens twee schijven achter, waarna hij de strijd staakte. Meijer toonde Huls na afloop van de partij een fraaie damcombinatie indien Boomstra van een twee-om-twee ruil af zou zien om nog een derde schijf te winnen. Boomstra zag onmiddellijk dat hij beter de ruil kon accepteren.
Huisdammers
Meeme Geertman uit Zwartsluis kwam na enkele zetten al in de kettingstelling. Boomstra toonde via een winnende damcombinatie aan dat het gevaarlijk is om je in de kettingstelling te laten zetten. Nagi Feitri uit Zwolle speelde een sterke opening. In het middenspel kwam zijn linkervleugel onder druk. Boomstra veroverde een schijf, waarna zich Feitri spoedig gewonnen gaf. Sander Mondria uit Rouveen werd in de opening al verrast door een winnende damcombinatie. Twan Vinke speelde een mooie flankpartij, maar kwam in de opening al twee schijven achter, zodat hij zich spoedig gewonnen gaf. Edwin Aalberts uit Tuk kwam tot zijn eigen verrassing goed uit de opening, maar in het middenspel werd hij hardhandig van het bord gecombineerd door middel van een “hoge” Bom-zet. Tegen Jaap ten Wolde uit Willemsoord speelde Boomstra de “Springer contra Attaque”. Ten Wolde kwam in het middenspel een schijf achter, waarna Ten Wolde volledig werd vastgezet.
Jeugd
Cécile Geertman, Diederik Schoonewelle, Vera van Beers en Thomas Lok, de nieuwe jeugdspelers van DSS hielden het lang vol tegen Boomstra, maar moesten zich uiteindelijk allemaal gewonnen geven. Op 19 mei a.s. volgt in clubgebouw ’t Ende de beslissing wie de nieuwe jeugdkampioen van Zwartsluis wordt.
Schaakvereniging
Een grappig detail was dat een van de toeschouwers informeerde of er ook een schaakvereniging in Zwartsluis is. Hij beloofde dat hij binnenkort de schaakvereniging gaat bezoeken.
Weersomstandigheden
Ondanks een korte maar hevige onweersbui rond 16.10 uur vond de simultaan onder prima weersomstandigheden plaats waardoor De Schuivende Schijf terug kan zien op een geslaagd evenement. De Interfloor-simultaan vond plaats aan de Handelskade te Zwartsluis.