Hanco Elenbaas wrote:Mocht Erno net als Ton -zie citaten hieronder uit een verslag in het AD van 19 december- vijf verkeerde meldingen doorgeven?
Zo'n nederlaag als die van Erno tegen Marcel kan misschien voorkomen worden wanneer Erno (net als Ton?) de arbiter de zetten op geldigheid en speelbaarheid laat controleren.
Als Sijbrands een reglementaire zet doorgeeft, dan moet die gespeeld worden, ook al kost dat een schijf, net als bij Prosman. Alleen bij onreglementaire zetten krijgt de simultaangever een herkansing.
Why does it happen? Because it happens. - Neil Peart
Het probleem bij blindsimultaansessies is dat je heel lang moet wachten op een zet. Dat gaf Sijbrands zelf onlangs heel duidelijk aan. Ik kwam daardoor op het volgende idee.
Je zou een blindsimultaan kunnen organiseren waarin de tegenstanders gelijktijdig en op dezelfde plaats zullen spelen tegen bijvoorbeeld Prosman en Sijbrands. Je kunt dan ook de prestaties van Prosman en Sijbrands met elkaar in verband brengen. Misschien is er zelfs nog ruimte voor een simultaan tegen Georgiew of een ander. De spelers kunnen dan behoorlijk aan de bak en zullen in ieder geval niet van het wachten in slaap kunnen vallen o.i.d. Het houdt ze misschien monter en op de been? De vereiste organisatorische condities laat ik maar even buiten beschouwing.
Zomaar een dam-ideetje.
Hanco Elenbaas wrote: Mocht Erno net als Ton -zie citaten hieronder uit een verslag in het AD van 19 december- vijf verkeerde meldingen doorgeven?
De simultaan was vooral bedoeld als een test voor Erno, volgens mij was de reglementering niet heel strikt van te voren geregeld en was er ruimte voor enige improvisatie wanneer zich dit soort problemen zouden voordoen. Erik Hoogendoorn had de wedstrijdleiding en moest de beslissing nemen. Toen Erno dacht dat hij een afruil nam tegen Marcel Kosters, maar Marcel door kon slaan was er een verbaasde reactie van Erno. Erik gaf aan hem door dat door zijn vorige zet een open veld was ontstaan. Erno begreep zijn fout en heeft totaal niet geprotesteerd. Erno's vriendin Linda Schnieders liep langs de borden en deed de zetten. Ik heb haar een aantal keren afgelost en was gefascineerd door de grote accuratesse van Erno Prosman. Volgens mij hebben zich afgezien van de fout tegen Marcel Kosters en de onmogelijke zet in een andere partij niet of nauwelijks dit soort problemen voorgedaan. Een keer nog gaf Erno de zet 39-34 aan wat onmogelijk was. Uit de communicatie tussen Erik en Erno bleek, dat Erno wel degelijk de goede stand voor ogen had, daarin 49-44 speelde maar per ongeluk sprak van 39-34. Dit is in feite hetzelfde als een veelgemaakt type notatiefout.
Uiteraard was Erno ontevreden met de paar foutjes die hij heeft gemaakt, maar hij kan denk ik ook op het gebied van de accuratesse tevreden zijn met de test. Met name zijn redelijk snelle afhandeling van sommige eindspelen na bijna 12 uur spelen was mijns inziens illustratief voor het feit dat hij de zaak tot het einde goed onder controle had. Als het goed is zullen binnen enkele dagen de partijen op dit forum beschikbaar komen.
Jacques PERMAL wrote:Blind games are usually difficult for the lone player. I saw TON SIJBRANDS in COMPIEGNE CHAMPIONNAT DE FRANCE 2004. He was very exhaustive after the two blind games against ARNAUD CORDIER and LAURENT NICAULT.
I imagine that ERNO PROSMAN will be a big challenger of TON in the next decade.
But What about the big former soviets players ? Do they like Blind Challenges ?
No they don´t ,I suppose,
in earlier days,it was forbidden,because it was bad for the Mind
they thought
F Groeneveld
At Ton's world record almost 2 weeks ago Alexander Georgiev was present and of course he was asked if he would ever try to do something like that too.
His answer was that with a lot of training he might be able to do 4 blind games at a time, but he thought he would never in his life be able to do so many blind games.
everytime is a good time to take your time to have a good time
By the way I heard in Holland the story about forbidding of blind simultanous games in Sovjet Union already so often that finally I'll begin to believe it.
I also heard a story like that.
Is it really or not?
A.Presman wrote:By the way I heard in Holland the story about forbidding of blind simultanous games in Sovjet Union already so often that finally I'll begin to believe it.
DIAGRAM 1
Erno Prosman - Cor Hazeu
Na ruim vijf uur spelen was dit de eerste partij die klaar was. Het ging combinatief: 1.34-29! 23x34 2.45-40 34x45 3.30-24 20x29 4.38-33 29X38 5.43X1
DIAGRAM 2
5...16-21 6.26x28 14-20 7.25x23 8-12 8.1x18 13x33 9.39x28 45-50
DIAGRAM 3
10.42-38! En zwart gaf op. Immers er volgt 50x26 en 41-37 met damafname, waarna wit niet alleen een schijf voorstaat maar ook een oppermachtige stand heeft.
Bedankt voor de tip.
Ik wil mijn krantenrubriek van 8 januari a.s. geheel wijden aan Erno's prestatie.
Wat voor drama's gebeurden er trouwens in de partij tegen L. Schouten? Na de doorbraak begrijp ik er niets meer van.
Een indrukwekkende prestatie van Erno, die weer eens onderstreept hoe zonde het is dat hij zijn leven vergooit aan een maatschappelijke carriere. Zou hij zich volledig op het damspel richten, dan lijkt hij me een serieuze kandidaat voor de wereldtitel.
Overigens vermoed ik dat Sijbrands moeiteloos 50 tegenstanders aankan, wanneer hij zich, net als Prosman, maar zou kunnen verzoenen met het idee dat niet elke zet perfect hoeft te zijn.