Kijkje in het buiten(dam)wereld
Posted: Wed Nov 12, 2003 00:27
Prachtig Alexander, mondiaal gaat het steeds beter!A.Presman wrote:http://www.fmjd.org/news.php?nid=175
Vroeger had Australië een drietal damclubjes, verspreid over het continent. De clubs werden eigenlijk uitsluitend bevolkt door ex-Nederlandse (club)dammers. Voor Australische kampioenschappen moest soms 3000 km of meer gereisd worden. Kampioen werd de ene keer J. Visser, de andere keer L. Steijntjes. Deze laatste is inmiddels gerepatrieerd. Ook de naam Jurcka staat me bij.A.Presman wrote:De Australische Damfederatie bestaat al bijna twee jaar.
Een vertegenwoordiger van Australie is ook in de bekende congress in Zwartsluis deelgenomen.
Zal je niet verbazen dat het gaat om een ex-Rus.
Die Russen zitten overal vandaag de dag, dat dat zomaar wordt toegestaan!A.Presman wrote:De Australische Damfederatie bestaat al bijna twee jaar.
Een vertegenwoordiger van Australie is ook in de bekende congress in Zwartsluis deelgenomen.
Zal je niet verbazen dat het gaat om een ex-Rus.
Het enige dambord dat ik in Indonesie ben tegengekomen, was een 12x12 bord in de haven van Makassar (Sulawesi). Ik heb daar nog een potje gespeeld waarbij ik de eerste schijf won door te 'blazen'. Als je op zo'n groot bord links een plan uitvoert, wil je wel eens over het hoofd zien dat er rechts ook nog wat gebeurt. Aan de reactie van de omstanders merkte ik dat ik de schijf van het bord mocht nemen, en ik werd inderdaad niet gelyncht toen ik dat deed. Er staat me bij dat de regels iets anders waren dan de onze, maar het preciese verschil weet ik niet meer.Eric van Dusseldorp wrote:Wat ik me wel eens afvraag is hoe het komt dat in sommige landen Nederlandse emigranten het damspel wel met succes hebben geïntroduceerd (Suriname, Ned. Antillen en in mindere mate Australië) en in andere landen (Indonesië, Zuid-Afrika) niet. Zouden er in die landen geen sporen van ons 10x10 spel zijn achtergebleven?
Mijn vader zegt dat hij ten noorden van Pakanbaru op Sumatra de dappere Atjehers vaak heeft zien dammen op de 64 velden.Eric van Dusseldorp wrote:Wat ik me wel eens afvraag is hoe het komt dat in sommige landen Nederlandse emigranten het damspel wel met succes hebben geïntroduceerd (Suriname, Ned. Antillen en in mindere mate Australië) en in andere landen (Indonesië, Zuid-Afrika) niet. Zouden er in die landen geen sporen van ons 10x10 spel zijn achtergebleven?
Waren die Atjehers zo ver van huis, of was het heel ver ten noorden van Pekanbaru?Hanco Elenbaas wrote:Mijn vader zegt dat hij ten noorden van Pakanbaru op Sumatra de dappere Atjehers vaak heeft zien dammen op de 64 velden.
Soms kom je zelfs Atjehers tegen in Amsterdam, of op Westpunt Curaçao, bij Jaanchi, Jan Pieter. Gek hè?Jan Pieter wrote: Waren die Atjehers zo ver van huis, of was het heel ver ten noorden van Pekanbaru?
Jaja dus dat gebeuret er met onze ontwikkelingshulp...Jan Pieter wrote:Het enige dambord dat ik in Indonesie ben tegengekomen, was een 12x12 bord in de haven van Makassar (Sulawesi). Ik heb daar nog een potje gespeeld waarbij ik de eerste schijf won door te 'blazen'. Als je op zo'n groot bord links een plan uitvoert, wil je wel eens over het hoofd zien dat er rechts ook nog wat gebeurt. Aan de reactie van de omstanders merkte ik dat ik de schijf van het bord mocht nemen, en ik werd inderdaad niet gelyncht toen ik dat deed. Er staat me bij dat de regels iets anders waren dan de onze, maar het preciese verschil weet ik niet meer.Eric van Dusseldorp wrote:Wat ik me wel eens afvraag is hoe het komt dat in sommige landen Nederlandse emigranten het damspel wel met succes hebben geïntroduceerd (Suriname, Ned. Antillen en in mindere mate Australië) en in andere landen (Indonesië, Zuid-Afrika) niet. Zouden er in die landen geen sporen van ons 10x10 spel zijn achtergebleven?
Opvallend veel damborden kwam ik tegen in Laos. Daar staan vooral in de hoofdstad Vientiane veel stenen tafels met ingelegde borden op straat. Met flessedoppen wordt daarop gespeeld. Bij de ene partij liggen deze rechtop, bij de andere op zijn kop, dus ze hoeven niet gelijk te zijn. Het spel is daar geintroduceerd door de Fransen, en de regels zijn gelijk aan de onze, met dien verstande dat meerslag niet voorgaat. Vreemd genoeg hoorde ik dat de meerslagregel daar wel geldt bij officiele kampioenschappen. Er wordt daar altijd om geld gespeeld, en tegen de onbekende blanke man wilden ze graag een hoge inzet, wat ik maar een beetje getemperd heb. Na mijn eerste paar gewonnen partijtjes moest ik direct mee naar een plek waar een stuk of 10 mensen zaten te dammen, waaronder de plaatselijke kampioen. Een heel behoorlijke dammer, waarvan ik zefs enige malen verloor, vooral omdat die afwezige meerslagregel nogal verwarrend werkt. Over het geheel had ik echter wel een prima score. Na enige tijd wilde niemand meer om geld tegen me dammen.
Ik was vorig jaar naar indonesie geweest en heb het damspel daar geintroduceerd en hun zelfs met TRUUS laten spelen!!Jan Pieter wrote: Het enige dambord dat ik in Indonesie ben tegengekomen, was een 12x12 bord in de haven van Makassar (Sulawesi). Ik heb daar nog een potje gespeeld waarbij ik de eerste schijf won door te 'blazen'. Als je op zo'n groot bord links een plan uitvoert, wil je wel eens over het hoofd zien dat er rechts ook nog wat gebeurt. Aan de reactie van de omstanders merkte ik dat ik de schijf van het bord mocht nemen, en ik werd inderdaad niet gelyncht toen ik dat deed. Er staat me bij dat de regels iets anders waren dan de onze, maar het preciese verschil weet ik niet meer.