Dieter wrote:
"Gezien de huidige situatie vrees ik dat er niet zo heel veel oplossingen zijn. Zolang het afstand houden regel blijft wordt het bezoeken van uitwedstrijden al haast onmogelijk. In een gemiddeld 10 tal zitten ook wel meerdere 65 plussers (risico groep). Welke vereniging wil risico's nemen met zijn spelers? Dan zijn er nog de buitenlandse spelers die moeilijk of veel duurder moeten reizen.
De meeste damzaaltjes zijn ook nog een ongeschikt om afstand te kunnen houden. Al met al zonder een total vrij geven lijkt het me meer dan een uitdaging om de competitie te kunnen gaan spelen.
Voor de clubs is dit een grote bedreiging. Sponsoren behouden zal een uitdaging zijn. En als dammers een jaar niet op de club zijn geweest vrees ik ook om de teambuilding, keert iedereen wel terug, en durven de ouderen nog wel. Al met al geen fijne vooruitzichten voor het dammen.
tenslotte is er dan de contributie en de plek in de vaak horeca als je die lang niet gebruikt. Blijven mensen contributie betalen als ze daar niets voor terug krijgen? En kun je als meestal kleine vereniging nog wel terug keren in je zaal als je er lang niet geweest bent? allemaal vragen die mij bezorgd maken.
Misschien spelen we straks alleen nog online en grote toernooien die doorgaans in sporthallen zijn met veel ruimte.
Ik zou wel eens willen weten hoe de KNDB naar de huidige situatie kijkt. En blijft men gewoon contributie vragen aan de clubs die stil liggen."
Clubavond 2.0
Dieter maakt zich terecht zorgen over de clubs (en clubavond). Hoe zal dat gaan? Want wat we graag toch allemaal willen is weer dammen met elkaar (onze hobby), het sociale contact en ook het analyseren hoort daarbij. Als we geen goede fysieke clubavond meer kunnen organiseren, dan kan dit het einde van de clubs en de damsport betekenen.
Ik denk dat we de 1,5 maatregel voor langere tijd houden. Er is een protocol in de maak (lees hier protocol van KNDB-site), waarbij we die 1,5 m afstand moeten houden.
Mogelijke zaalopstellingen staan in het protocol.
Waar ik vooral niet blij van wordt, is dat vooraf en na afloop het dammateriaal moet worden gereinigd. Dat wordt een knoeibol en een ramp met X keer 40 schijven. Wie wel eens een zwarte schijf in het water (of bier) heeft gehad, zal merken dat die dingen vies gaan afgeven. Overigens kan het DamZ-bord dan misschien uitkomst geven…..
Hybride-clubavond.
Ik stel voor dat we na gaan denken over een soort hybride clubavond per 1 september (want dat is volgens mij nog steeds de planning dat binnensporten weer zijn toegestaan). Even een foto, die dat illustreert:
![Image](https://toernooibase.kndb.nl/invoer/uploaddu/2189Hybride%20dammen.jpg)
We nemen eigen bord en schijven plus tablet/telefoon mee. We spelen onderlinge competitie via lidraughts (of Toernooibase, als KNDB graag wil dat Hendrik ook liveversie Oerterp-applet doorontwikkelt in Toernooibase.).
Dat betekent dat we zelfs meer ruimte dan 1,5 tussen twee borden kunnen houden omdat we geen digitale klok meer hoeven te gebruiken.
Dus we spelen zet op fysieke bord, vervolgens zet digitaal (is meteen de klok), die de tegenstander dan ook ziet en op eigen bord kan spelen. Dus fysiek en digitaal (hybride).
Doordat we eigen bord en schijven meenemen (wat door niemand anders wordt aangeraakt) hoeven we dit niet elke keer schoon te maken. Een echte prof (een biljartspeler neemt ook eigen keu mee) speelt natuurlijk het liefst op eigen materiaal.
Er zijn op elke club wel een paar whizkids, die anderen op weg kunnen helpen met lidraughts en het digitaal spelen.
Voor ouderen, die liever nog niet op de clubavond fysiek willen komen, of mensen, die verkouden zijn, milde klachten hebben etc. (want we gaan natuurlijk een winterseizoen in), is er natuurlijk de mogelijkheid om thuis tegen een speler op de club te dammen.
Als dat goed georganiseerd wordt (met bijvoorbeeld webcam van clubavond in het fysieke gebouw en een webcam(s) van de speler(s) thuis) met die streaming software, die nu door een select groepje gebruikt wordt, kan je de thuisblijvers ook nog echt op de clubavond “halen”.
Een beamer in het clublokaal en je ziet ook je tegenstander(s).
Analyseren na afloop kan ook weer digitaal (via chatruimte lidraughts bijv. of zelfs via analyseruimte van lidraughts, die je ook weer via een beamer zou kunnen laten zien.
En je kunt bij clubwedstrijden (al denk ik dat we met de vervoersrestricties voorlopig te grote problemen houden) digitaal je buitenlandse spelers “binnenhalen”.
Voorwaarden:
Denken in innovatieve mogelijkheden om de fysieke clubavond overeind te houden samen met digitale middelen (drankjes gaan we mogelijk ook via de telefoon met een app bestellen).
Dit past wel mooi in het betoog van Gerard Dielessen (directeur NOC/NSF): https://sportinnovatie.studio/gerard-di ... innoveren/
Protocol aanpassen op het meenemen van eigen spelmateriaal, dat alleen door jou gebruikt wordt.
Extreem goede handleidingen (voor dummies) hoe digitale hulpmiddelen te integreren in het clublokaal.
De streamers gebruiken naast lidraughts, OBS, Switch of Youtube.
Schrijf ook daarvoor goede handleidingen en stel templates beschikbaar. (Zelf heb ik in het verleden Xsplit gebruikt voor recording – daarmee kan ook gestreamd worden. Daar zitten templates bij. Ga ervan uit dat OBS hetzelfde gebruikt.
En een voorwaarde is natuurlijk ook Wifi. Maar op een moderne telefoon kun je zo een hotspot creëren.
Enfin, schieten maar, en kom zelf ook met ideeën hoe vanaf 1 september weer fysiek een clubavond te organiseren.