Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post Reply
Leri
Posts: 457
Joined: Tue May 10, 2011 20:09
Real name: Maikel van den Esker

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Leri » Sun Jul 08, 2012 12:18

volgens mij is het niet 'terug in de tijd' gaan. maar gewoon een bord linken aan een naam.
tenminste, zo beschreef erno het ergens.

dan vergeet hij de rest van de borden, en na een zet gaat hij naar de volgende naam waaraan je een bord linkt

User avatar
mikkeltje
Posts: 391
Joined: Tue Oct 19, 2004 21:53
Location: Diemen
Contact:

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by mikkeltje » Sun Jul 08, 2012 12:43

Sorry voor het woordje blah :evil: ; was een figure of speech. Ik wilde tot essentie komen en gisteren was een lange dag...

User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Kosmos » Sun Jul 08, 2012 14:19

mikkeltje wrote:Sorry voor het woordje blah :evil: ; was een figure of speech. Ik wilde tot essentie komen en gisteren was een lange dag...
Het maakt volgens jou niet uit of je 1 partij speelt of 1.000? Beetje blabla, Mikkeltje. Beetje respect voor Schaakmeester is op zijn plaats.
Bij 1.000 partijen haal je toch echt eerder standen en berekeningen door elkaar afgezien van de opslagcapaciteit van het brein.

Schaakmeester geeft goede argumenten waarom blinddammen moeilijker zou zijn dan blindschaken:
- Bij schaken poets je zwakke tegenstanders in korte tijd. Bij dammen kunnen hakkers het heel lang volhouden.
- Bij schaken heb je een aanknopingspunt in de verschillende stukken.
- Bij schaken hoef je al laverend niet zo alert te zijn als bij dammen.

Wat me wel weer moeilijker lijkt bij schaken is dat in het middenpel alle lijnen van de stukken door elkaar lopen, lopers en dames schuin, torens recht en paarden maken helemaal bokkensprongenn :angel: . Maar dat komt misschien omdat ik een dammer ben, al kan ik een klein beetje schaken, geleerd van de vriendelijke Schaakmeester! Voor schakers schijnt het berekenen van een damcombinatie weer totaal ondoenlijk te zijn... Prosmans berekening tegen Stoop was trouwens ook niet best...
Heaven is no location, but a state of mind

User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Kosmos » Sun Jul 08, 2012 14:45

Image

Erno - Joop Briedé

Topvermaak zo'n blindsimultaan.
De opening is vaak wat saai bij dammen, is een soort warming up, maar in het middenspel wordt het leuk. Je kunt dan gaan meedenken met de simultaangever. Als je een blindsimultaan geeft tegen 30 man moet je minstens bij de top-20 van de wereld zitten, anders win je gewoon niet genoeg partijen. Het is verder wel fijn als je snel enkele kegels om kunt werpen.
Zwart heeft juist netjes het gat op <13> gedicht (8-13), maar we zien nog diverse zwaktes in de zwarte stand, dankzij een goede opening van wit met een sterke uitval naar <22>. Die zwaktes zijn aanleiding om tactische middelen in te zetten. Zwart wil natuurlijk 5-10-14 de stand laten bijtrekken. Erno zal er geen seconde naar gekeken hebben, maar ik wilde hier 50-45! spelen. Zwart speelt natuurlijk 5-10?, of nog erger 2-8? en wit slaat keihard toe. Wie zoekt zal vinden!
Heaven is no location, but a state of mind

Schaakmeester
Posts: 61
Joined: Fri Jul 10, 2009 18:37

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Schaakmeester » Sun Jul 08, 2012 15:29

Leuke damzet Kosmos, al is deze berekening voor een schaker met een lage damrating een hels karwei ( stiekem de eerste zet bij Flits gespiekt.. :) ) Ook de commentaarzaal kwamen vele interessante momenten voorbij dankzij het duo Thijssen & Provoost en enkele inventieve toeschouwers. Leuk, en leerzaam !
Wat de moeilijkheidsgraad blinddam tegenover blindschaak simultaan betreft is je opmerking over "bokkensprongen" van de schaakstukken een aardig argument tegen mijn mening. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat de gang der schaakstukken voor een redelijk ervaren schaker als jij bent "natuurlijk" zou zijn. Maar dat is dus niet zo.. :(
Vriendelijke toevoeging van Mikkeltje over het woordje blah, ik ben blij dat het een "figure of speech" is. Een objectief bewijs voor wat moeilijker is zal niet zo snel geleverd worden want zowel schakers als dammers kijken er toch primair vanuit de eigen discipline naar (en zoals Kosmos' opmerking suggereert, onderschatten de moeilijkheidsgraad voor anderen).

User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Kosmos » Sun Jul 08, 2012 16:01

Image

Erno - Ruben Groenendijk

Dit standje zal wellicht ook besproken zijn door Kees & Bennie?
In de partij behaalt Ruben een voor hem ongetwijfeld legendarische remise. Als ik deze stand zo zie, vermoed ik dat het moet winnen 'ergens'. Het is meteen een leuke stand voor een werkboek (bij de CID) waarmee ik bezig ben. Hoe kom je tot de beste zet?
Eerst de positie taxeren:
Zwart staat op zijn korte vleugel helemaal vast. Zodra hij veld 18 bezet moet hij rekening houden met de verzwaarde kettingstelling met 32-27. Schijf 24 staat ook enigszins kwetsbaar, nu kan op 34-29 nog 24-30 maar als 18 eenmaal bezet is....
Kijken we naar de kandidaatzetten voor wit dan valt het oog op de 'onmogelijke zet' 32-27!! Zwart heeft immers geen tenpo om te laten slaan... Ook 24-30 is niks. Dus na 32-27 volgt iets als 12-18 38-32 (34-29 18-23 29x18 kan ook) 7-12 43-38 9-14 34-29* klaar. Als je dus de verrassende zet 32-27 vindt scheelt dat heel wat energie ... en een punt.
*het makkelijkste is toch 32-27 12-18 en meteen 34-29. In plaats van 34-29* is 34-30 nauwkeuriger. Er volgt dan 24-29 33x24 22x33 38x29 19-23 en nu een fraaie Bom-slag met 27-22!! :idea: :roll:
Heaven is no location, but a state of mind

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Eric van Dusseldorp » Sun Jul 08, 2012 19:10

Eric van Dusseldorp wrote:
Eric van Dusseldorp wrote:Erg leuk:

http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... =1&theater

Alle tegenstanders van Erno gevat in een cartoon. Terecht heeft de tekenaar alle dammers voorzien van een lach. Dan lijkt het tenminste nog wat.
Nou goed, dan niet...
Toch weer wel: http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =1&theater

Stuur mij maar een pm als deze link hier toch niet gewenst is. Dan haal ik 'm weg.
http://www.ericsdamsite.com
http://www.thailandopen.nl
http://dammen.startpagina.nl

krammertje
Posts: 37
Joined: Tue Nov 09, 2010 09:37
Real name: Mark Hees

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by krammertje » Sun Jul 08, 2012 23:16

Wat het voor mij persoonlijk heel lastig maakte, is dat je niet echt de tijd hebt om rustig te gaan slapen....

Erno speelt daarvoor te snel, dus meer als een paar hazenslaapjes kwam het niet.

Zelf kon ik het op het einde van de partij niet meer opbrengen om echt te rekenen, dus meer dan zettencontrole zat er niet in.

Maar een fantastische presentatie van Erno.

ildjarn
Posts: 1537
Joined: Tue Aug 22, 2006 15:38
Real name: Joost de Heer

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by ildjarn » Mon Jul 09, 2012 10:55

Ik kom net een schaakblindkloksimultaan tegen van Karpov tegen 5 tegenstanders. Heeft iemand zich hier wel eens aan gewaagd met dammen?
Lasst die Maschinen verhungern, Ihr Narren...
Lasst sie verrecken!
Schlagt sie tot -- die Maschinen!

User avatar
Henk de Witt
Posts: 1190
Joined: Sun Dec 14, 2003 22:45

Re: Blinddammen moeilijker dan blindschaken?

Post by Henk de Witt » Tue Jul 10, 2012 13:35

Schaakmeester wrote:Over blindschaken kan ik wel wat zeggen, want ik heb het zelf wel eens geprobeerd. Als experiment, op twee borden, en dat is ook zonder voorbereiding of aanleg best goed te doen. :D
Een goede schaakvriend wil bij jubilea van zijn schaakclub nog wel eens als blindschaker optreden en speelt dan 8 partijen tegen doorsnee clubspelers (zijn eigen schaakrating is ca. 2250, let wel de ijking wijkt af van de FMJD rating maar het is de sterkte van een goede hoofdklasse speler).
Doordat de stukken niet uniform zijn onthoud je de stelling als een logisch geheel, als een plaatje ( daar heeft Ton Sijbrands, die ook een behoorlijk schaker is, wel eens over geschreven in de aanloop van een recordpoging ). En als een blindspeler zich een keer met een stuk vergist betreft het meestal stukken met een secundaire rol. Bijvoorbeeld een pion aan de rand van het bord die niet aan de strijd meedoet. Behalve pionnen kunnen de schaakstukken ook terug en is derhalve een grote rol ingeruimd voor laveren en hergroeperen. Het is dan ook als men wil mogelijk lange tijd te spelen zonder de confrontatie aan te gaan. Zodoende is volledige focus niet continu noodzakelijk.
En de meeste stukken zijn ook langbenig en krachtig, zodat het mogelijk is een veel zwakkere tegenstander snel te overrompelen. Zeker in simultaans zien men vaak al binnen 15 of 20 zetten grote opruiming als de simultaangever de partijen scherp opzet.

Over blinddammen kan ik niets zeggen, al heb ik vandaag de recordpoging van Erno Prosman bezocht. Wat een ambiance en wat een succes ! Nu de PR-technische uitnutting nog..
Dammen doe ik zelf pas een dikke drie jaar maar heb vanaf het begin - in vergelijk met schaken - de ervaring dat de visualisatie veel moeilijker is. Niet alleen zijn de stukken uniform, maar ook kan bij slagwisselingen de stelling in enkele zetten volledig veranderen. Dat is bij schaken niet zo.
Als deze ervaring ook door anderen wordt gedeeld zou dat betekenen dat blinddammen meer vergt van het voorstellingsvermogen dan blind schaken.

Als we de historie van de records bekijken zou dat inderdaad wel eens zo kunnen zijn. Reeds in 1937 bracht de Belgische schaakmeester van Poolse afkomst Koltanowsky het record op 34 partijen en in 1946 verbeterde de naar Argentinie geëmigreerde Poolse grootmeester Najdorf dit tot 45. Indertijd was nog geen sprake van een ratingsysteem dus van de kracht van de tegenstanders is niets bekend. Tussentijds, in de jaren 60, heeft de Hongaarse schaakmeester Janos Flesch volgens de overlevering 60 partijen gespeeld in een blindsimultaan, maar dit record is als ik het goed begrepen heb nooit erkend. Flesch is helaas bijna dertig jaar geleden bij een tragisch auto ongeluk in Engeland overleden, op weg naar een schaaktoernooi. Een maand of twee geleden werd zijn zoon Janos jr. door een wederzijdse kennis aan mij voorgesteld toen deze een toernooi bezocht. Een gemiste kans om bij hem naar de recordpoging van wijlen zijn vader te informeren - al vond deze lang voor zijn geboorte plaats.
Vorig jaar heeft een Duits blindsimultaan specialist, een zeker Marc Lang het record van Najdorf aangescherpt tot 46 partijen waarbij wel minimale eisen werden gesteld (de details zijn terug te vinden op de site van Chessbase). Dat hij het heeft gered is een opmerkelijke prestatie, want Lang is FM (Fidemeester), een internationale titel één trede onder het internationale meesterschap. En in een simultaan speelt de simultaangever naar verluid gemiddeld 200 tot 300 ratingpunten onder zijn toernooiniveau, wat dus bij een blindsimultaan nog meer moet zijn. Met zijn schaakrating van een slordige 2300 zou Lang dan niet in staat moeten worden geacht een dergelijke prestatie te leveren. Hij deed het wel, en kan dus met recht als specialist worden betiteld.

Sinds de dagen van Najdorf ( en voor hem Aljechin) hebben zich geen topschakers met het wereldrecord blindsimultaan schaken bezig gehouden. Toch staat het record op 46 partijen en zou Flesch al eerder met succes tegen 60 spelers hebben aangetreden. Zowel Ton Sijbrands als Erno Prosman "kraken" bij een aantal rond de 30 tegenstanders, al breken ze (nog) niet. En dan heb je het over echte specialisten en grootse spelers. Dat zou best wel eens kunnen betekenen dat de grens is bereikt. Voor mij een additioneel bewijs dat blindsimultaan dammen moeilijker is.

Ik ben overigens heel benieuwd naar andere meningen !
Mooie informatie, Schaakmeester.

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Re: Prosman valt wereldrecord Sijbrands opnieuw aan

Post by Eric van Dusseldorp » Sat Jul 14, 2012 17:35

Rubriek 14 juli 2012: Prosman slaagt als in een jongensboek
Over de geslaagde wereldrecordpoging blindsimultaandammen 2012
www.ericsdamsite.com
http://www.ericsdamsite.com
http://www.thailandopen.nl
http://dammen.startpagina.nl

Post Reply