Voormalig Wildwest bankier en oud-KNDB voorzitter Ebbo de Jong wordt bedreigd, waarschijnlijk door neonazi's, omdat Ebbo uit nobele overwegingen zoon Grimbert van het beruchte NSB-echtpaar Rost van Tonningen op 4 mei in Culemborg de gelegenheid heeft gegeven om in het openbaar afstand te nemen van het antisemitische gedachtengoed van zijn ouders.Oud KNDB-voorzitter Ebbo de Jong kwam eergisteren als ex-directeur van ELQ uitgebreid aan het woord in het Vara-programma Zembla. ELQ had een duister produkt (hypotheek met variabele rente) van het failliete Lehman Brothers aan de man gebracht waar duizenden gewone mensen verschrikkelijk door gedupeerd zijn.
Hier kun je Wildwest bankieren terugzien:Wildwest bankieren - 7 december 2008
In Nederland zijn in de afgelopen jaren achtduizend risicovolle hypotheken verkocht door ELQ, een dochterbedrijf van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Net als in de Verenigde Staten richtte ELQ zich met haar hypotheken op een doelgroep van mensen die bij reguliere banken geen hypotheek konden krijgen.
Veel van deze mensen zijn de afgelopen maanden in de problemen geraakt, doordat zij hun hypotheeklasten door de stijgende rente nauwelijks meer konden betalen. Een ex-directeur van ELQ in ZEMBLA: "Ik weet honderd procent zeker dat er fouten zijn gemaakt."
Zondag 7 december om 22.10 uur bij de VARA/NPS op Nederland 2
De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers was hét voorbeeld van een risicobank. Op 15 september ging de bank failliet, het startsein voor de wereldwijde kredietcrisis. Lehman Brothers verkocht in Amerika via dochterondernemingen zogenaamde subprime hypotheken, hypotheken met stijgende lasten, gericht op lage inkomensgroepen.
In 2004 besloot Lehman Brothers ook in Nederland hypotheken aan deze doelgroep te gaan aanbieden. De speciaal daarvoor opgerichte dochteronderneming ELQ richtte zich op mensen zonder vast inkomen, kleine zelfstandigen en mensen met een BKR-notering; een ‘gat in de markt’ volgens ELQ. Een groot deel van de hypotheken die ELQ aanbood hebben een variabele rente: iedere maand opnieuw wordt de rente bepaald, aan de hand van de zogeheten Euribor, de rente van leningen tussen banken onderling. Die rente steeg vanaf september met grote sprongen.
Niet goed voorgelicht
Verschillende cliënten vertellen in ZEMBLA dat zij door de tussenpersonen die voor hen een hypotheek bij ELQ afsloten, niet goed zijn voorgelicht over de risico’s van de variabele rente. Daarnaast sloten tussenpersonen tegelijkertijd verzekeringen met hoge kosten af, waarover geen duidelijke afspraken waren gemaakt.
Volgens ex-directeur E. de Jong van ELQ waren sommige tussenpersonen meer geïnteresseerd in de aantrekkelijke provisies, dan in de vraag of cliënten wel in staat waren om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen.
De Jong stelt ook dat de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die toezicht houdt op het werk van hypotheekverstrekkers en tussenpersonen, nauwelijks van zich liet horen. "Ik heb verbijsterend weinig van activiteiten van de AFM gemerkt." Maar AFM-bestuurder Th. Kockelkoren vindt dat de toezichthouder wel degelijk haar werk heeft gedaan.
Research: Frans Glissenaar.
Samenstelling en regie: Dirk Bayens.
Eindredactie: Kees Driehuis.
ZEMBLA: ‘Wildwest bankieren’, wordt dinsdag 9 december herhaald om 10.30 uur op Nederland 2
http://zembla.vara.nl/
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=boUR8iPIvyo[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=QDUM4eYgfbo[/youtube]De Telegraaf, 6 mei 2011
vr 06 mei 2011, 09:51 | 102 reacties
| lees voor
Organisator dodenherdenking Culemborg bedreigd
CULEMBORG - De organisator van de 4 mei-herdenking in Culemborg, Ebbo de Jong, is bedreigd omdat hij NSB-zoon Grimbert Rost van Tonningen had uitgenodigd voor de dodenherdenking.
Ebbo de Jong
Rost van Tonningen tijdens zijn toespraak. Foto: WFA
De Jong had Grimbert Rost van Tonningen uitgenodigd om een toespraak te houden omdat hij afstand heeft gedaan van het gedachtegoed van zijn ouders.
De organisator heeft haatmails ontvangen en er zijn intimiderende berichten ingesproken op zijn voicemail. De organisator heeft daarop contact gehad met de politie, die de man en zijn woonomgeving extra in de gaten heeft gehouden. Er is geen aangifte gedaan, meldt Omroep Gelderland. Wie de bedreigingen hebben geuit, is niet bekend.