![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/2699/sijbrandsos6.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/8231/sijbrandsos5.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/4159/sijbrandsos4.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/9771/sijbrandsos2.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/3746/sijbrandsos3.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img28.imageshack.us/img28/4904/sijbrandsos1.jpg)
![Image](https://damforum.nl/photos/img24.imageshack.us/img24/2466/tonsijbrands1970.png)
Uit Stripweekblad Pep, 1970
Dit is net zo waar als dat de PVV een politieke partij is met verheffende ideeën...PeterDeDammer wrote:Ton Sijbrands (59) is ongetwijfeld de sterkste Nederlandse dammer aller tijden.
'Beste' en 'meest succesvolle' zijn twee volledig verschillende zaken.Hanco Elenbaas wrote:De meest succesvolle Nederlandse dammer aller tijden is met afstand Harm Wiersma.PeterDeDammer wrote:Ton Sijbrands (59) is ongetwijfeld de sterkste Nederlandse dammer aller tijden.
En 'sterkste' is weer wat anders, maar toch min of meer hetzelfde.ildjarn wrote:'Beste' en 'meest succesvolle' zijn twee volledig verschillende zaken.Hanco Elenbaas wrote:De meest succesvolle Nederlandse dammer aller tijden is met afstand Harm Wiersma.PeterDeDammer wrote:Ton Sijbrands (59) is ongetwijfeld de sterkste Nederlandse dammer aller tijden.
Beste Hanco,ildjarn wrote:'Beste' en 'meest succesvolle' zijn twee volledig verschillende zaken.Hanco Elenbaas wrote:De meest succesvolle Nederlandse dammer aller tijden is met afstand Harm Wiersma.PeterDeDammer wrote:Ton Sijbrands (59) is ongetwijfeld de sterkste Nederlandse dammer aller tijden.
Op dat moment misschien wel, Daan, omdat Harm in de jaren negentig nauwelijks meer actief was als dammer en bovendien een ernstig ongeluk kreeg, maar desondanks in 1999 Ton Sijbrands achter zich hield op het EK in Hoogezand-Sappemeer.Ganesha wrote:Beste Hanco,ildjarn wrote:'Beste' en 'meest succesvolle' zijn twee volledig verschillende zaken.Hanco Elenbaas wrote:De meest succesvolle Nederlandse dammer aller tijden is met afstand Harm Wiersma.
zoals al hierboven beschreven is er een verschil tussen
"sterkste" en "succesvolste".
Dat Wiersma de succesvolste is, is duidelijk. Hij is 5-voudig Wereldkampioen en had ws vaker Wereld Kampioen kunnen zijn.
Wie de sterkste dammer allertijden is is natuurlijk niet zo makkelijk te objectiveren. De uitspraak van Piet Roozenburg over de 13-jarige Harm
vind ik geen criterium in deze.
Piet zou mijn inziens in de jaren 90 zeker Ton Sijbrands als allersterkste
Nederlandse dammer hebben genoemd.
Culemborgse Courant, zondag 27 september 2009 18:13
Wereldrecord Ton Sijbrands
Door: Henk Stoop
CULEMBORG - Ton Sijbrands heeft in Amsterdam het wereldrecord blindsimultaan dammen verbeterd. In 41 uur en 36 minuten nam hij het op tegen 28 clubdammers. Met een score van 76,8% voldeed hij ruim aan de minimumeis van 70% die de werelddambond stelt.
Met het record liet Ton Sijbrands zien over buitengewone gaven te beschikken. Niet alleen lukt het hem om 28 dampartijen uit zijn hoofd te spelen. Ook was er na afloop geen enkel teken dat hij toe was aan nachtrust.
Ton Sijbrands was in het Olympisch Stadion in Amsterdam natuurlijk het middelpunt van de damwereld. Maar het was ook een duidelijk Culemborgse feestje door de grote Culemborgse inbreng. Hieronder een chronologisch verslag, bekeken door Culemborgse ogen.
Donderdagochtend.
Voor de meesten gaat de wekker al vroeg. Hoewel de simultaan pas om tien uur begint moet er nog veel gebeuren. Uiterlijk half negen worden alle betrokkenen verwacht in het Olympisch Stadion in Amsterdam waar het deze dagen moet gaan gebeuren.
Ebbo de Jong heeft er al een paar dagen opzitten. De organisator pur sang heeft alles al in gereedheid laten brengen. De zaal waar de spelers hun partijen spelen, de ruimte waar Ton zich in eenzaamheid zal terugtrekken, de rustruimte voor de spelers, de ruimte voor de catering en de demonstratiezaal.
Frank en Peter Hordijk van het gelijknamige adviesbureau uit Culemborg zijn er ook al vroeg bij, samen met een aantal personeelsleden. Deze sponsors zullen twee dagen lang gasten ontvangen en hebben hiervoor een aantrekkelijk programma samengesteld.
Henk Stoop en Roderick de Raad melden zich rond half negen bij hoofdarbiter Frank Teer. Samen met Jesse Bos (IJmuiden) zullen zij de communicatie verzorgen tussen Ton en zijn tegenstanders. Verder zijn zij verantwoordelijk voor een goede administratie van de details, zoals rondetijden, pauzes en kleine en grote onregelmatigheden.
Rond negen uur blijkt dat er één detail in de voorbereiding is vergeten, de notatiebiljetten. Gelukkig heeft één van de tegenstanders enkele blanco notatiebiljetten bij zich. Hier worden fotokopieën van gemaakt, zodat dit probleempje provisorisch wordt opgelost.
De opening wordt enigszins verlaat. De belangstelling van de pers is groot, en Ton wil best nog een groot aantal journalistieke vragen beantwoorden. Uiteindelijk mag NOC*NSF voorzitter Erica Terpstra dan toch de simultaan openen. De spelers nemen plaats achter de borden en samen met fotograven, cameramensen en journalisten wordt de speelzaal erg vol. Ook Robert-Jan van den Akker heeft zijn plaats ingenomen. De voorzitter van Denk en Zet heeft van Ton bord 12 toe gewezen gekregen.
De spelers moeten hun mobiele telefoons inleveren bij de arbiters. Vanaf nu is ook voor hen contact met de buitenwereld niet toegestaan. Dit om enige hulp van anderen uit te sluiten.
Ook Ton komt naar de speelzaal om iedere tegenstander persoonlijk de hand te schudden. Daarna gaat hij naar zijn eigen ruimte, waar hij langer dan vooraf voor mogelijk werd gehouden zich zal afzonderen. Uiteindelijk wordt om vijf voor half elf de eerste zet gespeeld.
Donderdagmiddag.
De eerste ronden gaan in vlot tempo. Ton houdt het tempo erin en de rondetijden zijn vergelijkbaar met zijn record uit 2007, ondanks dat hij nu drie tegenstanders meer heeft. De belangstelling op internet blijkt groot, waardoor de servers moeite hebben om alles goed te verwerken. De vier arbiters wisselen elkaar om de twee uur af. Robert-Jan kiest voor een klassiekachtige structuur, waarbij hij schijf 27 van Ton onder druk probeert te zetten.
Donderdagavond.
Waar de hele dag de spelers al worden voorzien van broodjes, appelgebak en candybars is er nu een buffet beschikbaar met diverse warme gerechten. Van honger zullen de tegenstanders van Ton deze dagen geen last hebben. Ook koffie, thee, water en frisdranken zijn onbeperkt beschikbaar.
De techniek laat de arbiters even in de steek. De batterij in de microfoon blijkt leeg te zijn, waardoor de communicatie met Ton onmogelijk wordt. Na ruim vijf minuten is het probleem verholpen en kan er weer verder worden gedamd. De aanwezige technici besluiten een wekker te zetten zodat de batterij voortaan tijdig wordt vervangen.
Ai! Tegen de Zeeuw Kees de Jonge heeft Ton de stand niet goed in zijn hoofd. Hij heeft een analysevariant verward met de werkelijk gespeelde zetten. Hierdoor geeft hij pardoes twee schijven weg, terwijl zijn tegenstander ook nog dam haalt. Ton geeft direct op.
Voor de tegenstanders van Ton en de arbiters is er een zaal met matrassen beschikbaar. Hier wordt regelmatig gebruik van gemaakt, maar niet door iedereen. Robert-Jan besluit gemiddeld per twee ronden een half uur of langer te gaan rusten. Dit blijkt een goede tactiek, waardoor hij lang fit blijft. Met rondetijden van ruim een uur blijft er nog voldoende tijd over om steeds een goed afgewogen zet te spelen.
Nacht van donderdag op vrijdag.
Afgesproken wordt dat de arbiters om beurten gaan slapen. Alleen Henk zal de hele nacht doorgaan en zijn rust pas in de ochtend nemen. Ebbo, Frank en Peter zijn de hele dag in touw geweest en gaan naar huis voor enkele uurtjes rust.
Ton zit nog steeds op zijn schema van 2007. Deze simultaan met 25 borden duurde uiteindelijk 28 uur. Zou hij inderdaad net zo snel klaar zijn als twee jaar geleden, iets waar vooraf niemand rekening mee heeft gehouden.
Alle partijen worden op elektronische borden gespeeld, zodat de zetten live op internet zijn te volgen. De belangstelling wereldwijd is echter te groot, waardoor de servers het niet aan kunnen. Deze dienst ligt er daardoor enige uren uit, voordat het lukt om extra server capaciteit bij te schakelen. Om dit probleem verder te voorkomen worden er daarna nog meer servers bij geschakeld.
Inmiddels heeft Ton bij enkele borden problemen om de juiste stand goed te onthouden dan wel te reconstrueren. In deze nacht geeft hij daardoor drie keer een zet door die onmogelijk dan wel onreglementair was. De reglementen geven aan dat hij deze fout maximaal vijf keer mag maken. Iedere volgende fout betekent een directe nederlaag.
Vrijdagochtend.
De catering zorgt voor iedereen voor een prima ontbijt, zodat het energie niveau op peil blijft. De meeste tegenstanders zijn nog steeds fit, ondanks dat zij al bijna een etmaal aan het spelen zijn. Als laatste van de arbiters gaat ook Henk een paar uur plat.
In de simultaan maakt Ton zijn vijfde fout. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben voor het verdere verloop. Omdat Ton bij iedere volgende fout tegen een nederlaag aanloopt verlaat hij het tijdschema van twee jaar geleden. Voortaan is het voor iedere zet check en dubbelcheck. Dit heeft vergaande gevolgen voor de rondetijden die plotsklaps twee tot drie keer zolang zijn.
Frank, Peter en hun medewerkers zijn weer terug en zullen ook deze tweede dag weer veel bezoekers welkom heten. Frank heeft ook zijn gezin meegenomen, zoon Wouter zal zelfs tot het einde blijven.
Ebbo heeft naast de algehele coördinatie een tweetal belangrijke taken. Enerzijds is hij samen met Hetty Sijbrands, de vrouw van Ton, verantwoordelijk voor de catering van Ton aangezien Ton zelf zijn ruimte niet mag verlaten om iets te gaan halen. Anderzijds begeleid hij de bezoekers die het geluk hebben te worden toegelaten tot de speelzaal. In groepjes van maximaal drie personen kunnen zij met eigen ogen zien hoe het de tegenstanders van Ton vergaat.
Vrijdagmiddag.
Het organisatietalent van Ebbo wordt zwaar op de proef gesteld. Het is nu duidelijk dat de simultaan langer gaat duren dan de verwachte 32 uur. Dat betekent extra catering, inclusief een warme maaltijd, een nieuwe ploeg technici en extra personeel voor de bar. Na wat rondbellen lukt dit allemaal.
Het is druk op Internet. Wereldwijd wordt er gekeken naar dit unieke evenement. De webbeheerder weet te melden dat er o.a. 300 Brazilianen live meekijken. Met de extra servers lijkt de website nu goed in de lucht te blijven.
Na 30 uur komen de eerste overwinningen voor Ton op het scorebord. Het einde lijkt nabij te komen, maar schijn bedriegt. De rondetijden lopen nog steeds op, de langste ronde duurt zelfs drie uur.
Vrijdagavond.
De zesde foutzet van Ton en dus verliest hij op dat bord direct. Voor de oud wereldkampioen een grote tegenvaller, aangezien hij deze partij normaal gesproken zou hebben gewonnen.
De tussenstand is 4-4 en dat lijkt niet gunstig. Ton begint echter tactisch te spelen door een aantal remises aan te bieden in standen die nog alle kant op kunnen. Hierdoor kan hij zijn energie bewaren voor de standen die meer mogelijkheden bieden.
Nacht van vrijdag op zaterdag.
De nacht gaat in met nog 12 partijen. Ton heeft van de 16 beëindigde partijen er 9 gewonnen en 5 remise gespeeld. Alles lijkt er op dat hij het record gaat verbeteren.
Om half vier, na ruim 41 uur spelen moet ook Denk en Zet voorzitter Robert-Jan van den Akker er aan geloven. In een moeilijk eindspel weet de Culemborger de wel aanwezige remise niet te vinden.
2 minuten voor vier. Ton scoort het 40e punt en is zeker van het record. Drie minuten later geeft ook de laatste tegenstander op en kan de huldiging beginnen.
Na diverse toespraken en interviews wordt iedereen uitgenodigd voor een drankje. Ton heeft echter al een pils in de hand en gaat met het aanwezig publiek de partijen analyseren. Bij Ton is geen teken van vermoeidheid meer te zien. Als het vijf uur is geweest pakt Ebbo de demonstratieborden echter in. Hij heeft op zaterdag weer andere afspraken. En gaat samen met Henk terug naar huis. Ook Frank en Peter vinden het tijd om nog een paar uur te gaan slapen voordat zij hun gewone leven weer oppakken.
Zaterdagochtend.
Roderick en Robert-Jan helpen nog een paar uurtjes mee om het Olympisch Stadion weer dambord vrij te maken. Net als de anderen gaan zij dan naar huis en naar bed.
Zaterdagmiddag en verder.
Alle betrokkenen proberen weer in hun normale ritme te komen. Zij zijn zich echter terdege bewust deel te zijn geweest van een unieke gebeurtenis. Voor de één gaat het herstel sneller dan de ander. Robert-Jan laat zijn afspraak op zondagochtend nog even voorbij gaan. Nog niet alle slaap is ingehaald.