Ook vier keer wit en vijf keer zwart lijkt me vervelend voor een schaker. Zijn er nooit discussies geweest, schaakmeester, over rondtoernooien met een even aantal deelnemers, of, algemener, toernooien met een oneven aantal rondes?Schaakmeester wrote:Er waren hier mensen met drie keer wit en vijf keer zwart en dat is heel vervelend.
Schaken
-
- Posts: 4245
- Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11
Re: 15-jarige Nederlands schaakkampioen
-
- Posts: 61
- Joined: Fri Jul 10, 2009 18:37
Re: Kleurverdeling in een toernooi
Inderdaad , met name voor de echte topspelers is het belangrijk om met wit te spelen. Met zwart begint men op dat niveau niets als de witspeler niet wil. Een speler als Kramnik probeert een minuscuul voordeel uit te nutten terwijl hij de zwartspeler geen kans geeft spel te ontwikkelen. Met zwart speelde hij nog niet zo lang geleden in de Nederlandse competitie met de zwarte stukken tegen Jan Smeets. Een goede grootmeester maar Kramnik is uiteraard van een andere klasse. Toch werd het zonder veel problemen remise. Kramnik begon er niet eens aan .. Er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen, Topalov zeurt niet en speelt met beide kleuren op winst.Eric van Dusseldorp wrote:Ook vier keer wit en vijf keer zwart lijkt me vervelend voor een schaker. Zijn er nooit discussies geweest, schaakmeester, over rondtoernooien met een even aantal deelnemers, of, algemener, toernooien met een oneven aantal rondes?Schaakmeester wrote:Er waren hier mensen met drie keer wit en vijf keer zwart en dat is heel vervelend.
Zelf ben ik een notoire zwartspeler, win veel in de tegenaanval maar dat is in open toernooien tegen mindere tegenstanders. Tegen een grootmeester is het echter onaangenaam... Maar er zijn genoeg spelers die ook tegen zwakkere spelers niet met de zwarte stukken uit de voeten kunnen, te objectief zijn om op winst te spelen !
Die discussies om de kleurverdeling gelijk te trekken zijn er inderdaad, en er zijn ook toernooien met een even aantal ronden zoals het ijzersterk bezette Monarch Assurance open tournament in Gibraltar. Maar opmerkelijk genoeg is dat in het meerendeel van de toernooien niet het geval. Bij een gesloten toernooi denkbaar, want dan moet er iedere ronde iemand stilzitten, maar bij een open toernooi ?
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
Telegraaf, 21 september 2009
ANISH GIRI SCHRIJFT HISTORIE
Van onze schaakmedewerker
HAAKSBERGEN, maandag
De vijftienjarige grootmeester Anish Giri is de nieuwe Nederlandse kampioen schaken. Historisch een bijzondere prestatie, alleen te vergelijken met enkele ex-wereldkampioenen zoals Bobby Fisher, die met veertien jaar kampioen van Amerika werd. Giri heeft tot nu toe voornamelijk met de computer gewerkt. Met een goede menselijke trainer erbij heeft hij zeker de potentie tot de absolute top.
In de slotronde probeerde Dimitri Reinderman met wit door winst op Giri op gelijke hoogte te komen. Het publiek verwachtte een ingenieus nieuwtje in de Panov-variant, maar Reinderman verzonk in een bekende stelling op de veertiende zet in diep gepeins. In de praktijkervaring kwam zwart doorgaans goed uit de opening en deze partij gaf geen ander beeld. Een zet later al zag Reinderman van verdere winstpogingen af. „Ik stond al beter”, zei Giri, „maar dit was geen goed moment om het onderste uit de kan te halen.”
Friso Nijboer deed wat van hem verwacht werd, hij speelde weer een goede agressieve partij tegen Karel van der Weide, die achteraf toegaf sommige zetten niet eens overwogen te hebben. Van der Weide beloofde plechtig te stoppen met schaken. Naast de eerste drie op de slotranglijst was ook Roi Miedema tevreden. Hij begon desastreus met 0 uit 4, maar haalde daarna 3,5 uit 5 en dat totaal was precies voldoende voor zijn derde Meesternorm. Hij gaat vanaf nu als Internationaal Meester door het leven en dat inspireert.
• Anish Giri houdt tot de laatste dag van het NK stand. De 15-jarige grootmeester is de nieuwe kampioen.
FOTO: RONALD HOOGENDOORN
Bij de vrouwen wist Peng een winststelling in haar slotpartij niet te winnen van Talitha Munnik. Dat was een klein smetje op wederom een goed en overtuigend toernooi. Marlies Bensdorp werd verdiend tweede. Toch is het wachten op de volgende generatie die wel de troon van Peng kan laten wankelen.
Uitslagen 9e ronde: Van der Weide-Nijboer 0-1, Reinderman-Giri ½-½, Bitalzadeh-Cuijpers 0-1, SwinkelsMiedema 0-1, Ernst vrije ronde. Eindstand: 1.Giri 6, 2. Nijboer 5½, 3-4 Ernst, Reinderman5.
Uitslagen 10e ronde vrouwen: Van Weersel - Bensdorp 0-1, Bertholee-De Mie-Middelveld 1-0, MunnikPeng ½-½. Eindstand: 1. Peng 8, 2. Bensdorp 7, 3. Bertholee-De Mie5½, 4. Van Weersel4, 5. Middelveld 3.
Zettenverloop Reinderman-Giri: 1.c4 c6 2.e4 d5 3.cxd5 cxd5 4.exd5 Pf6 5.Da4+ Pbd7 6.Pc3 g6 7. Pf3 Lg7 8.Lc4 O-O 9.d3 a6 10.Da3 b6 11.O-O Lb7 12.Te1 Te8 13.Pg5 Tc8 14.Le3 Pe5 Remise
-
- Posts: 61
- Joined: Fri Jul 10, 2009 18:37
Anish Giri in actie
De kersverse 15- jarige Nederlands schaakkampioen Anish Giri treedt komende zaterdag aan in de 1e ronde van de Meesterklasse voor zijn vereniging HMC Calder uit den Bosch. Bezoekende vereniging in Rosmalen ( “de Kentering” ) is het Witte Paard uit Sas van Gent.
Een week later maakt Giri deel uit van het team van HMC Calder wat deelneemt aan het Europees kampioenschap voor clubteams , wat van 3 t/m 11 oktober wordt gehouden in Ohrid ( Macedonië ). Op een lager bord, als veteraan van het team ,zal ik zijn optreden van dichtbij kunnen beleven.
Deze jongen speelt op 15-jarige leeftijd nòg sterker dan indertijd Jeroen Piket of Loek van Wely ( met wie ik beiden toen de degens heb mogen kruisen in respectievelijk bondscompetitie en clubkampioenschap ) dus dat belooft nog wat.
Een week later maakt Giri deel uit van het team van HMC Calder wat deelneemt aan het Europees kampioenschap voor clubteams , wat van 3 t/m 11 oktober wordt gehouden in Ohrid ( Macedonië ). Op een lager bord, als veteraan van het team ,zal ik zijn optreden van dichtbij kunnen beleven.
Deze jongen speelt op 15-jarige leeftijd nòg sterker dan indertijd Jeroen Piket of Loek van Wely ( met wie ik beiden toen de degens heb mogen kruisen in respectievelijk bondscompetitie en clubkampioenschap ) dus dat belooft nog wat.
Anish Giri zat vandaag in Holland Sport, zie http://player.omroep.nl/?aflID=10119951. Het item zit direct aan het begin van het programma. Goed interview, prima reclame voor de schaaksport!
-
- Posts: 713
- Joined: Wed Dec 17, 2003 10:51
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
In Valencia is de match Karpov - Kasparov begonnen. Deze miljoenenmatch is in de plaats gekomen van het WK Dammen 2009 in Valencia, waarover Govert Westerveld en José Antonio Garzón in 2006 diverse keren het FMJD-bestuur hebben benaderd, zonder zelfs maar antwoord te hebben gekregen... (Waarschijnlijk omdat men het aan Kameroen had beloofd en Westerveld niet op waarde schatte...) Zie http://laatste.info/bb/viewtopic.php?t=1520&start=0
Dan te bedenken dat het WK in Rio de Janeiro volgens de geruchten in gevaar is wegens gebrek aan middelen. Het is zielig voor onze topgrootmeesters dat binnen het FMJD-bestuur niet altijd de juiste beslissingen worden genomen.
Dan te bedenken dat het WK in Rio de Janeiro volgens de geruchten in gevaar is wegens gebrek aan middelen. Het is zielig voor onze topgrootmeesters dat binnen het FMJD-bestuur niet altijd de juiste beslissingen worden genomen.
<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/o9cuTBhPSuM&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/o9cuTBhPSuM&hl=nl&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>De Telegraaf, di 22 sep 2009, 22:11
Kasparov neemt de leiding
VALENCIA - Gari Kasparov heeft op de eerste dag van de schaaktweekamp tegen zijn oude vijand Anatoli Karpov duidelijk de leiding genomen. In Valencia won Kasparov (48) de eerste twee semi-rapidpartijen. De twee herdenken met de 'Revival Match' het begin van hun legendarische duels om de wereldtitel, 25 jaar geleden. De tweekamp duurt drie dagen.
Tussen september 1984 en december 1990 maakten Karpov en Kasparov elkaar in vijf langdurige tweekampen het leven zuur. De eerste wedstrijd ging in Moskou over 48 partijen en werd na vijf maanden, die vol stonden van de dramatiek, bij een stand van 5-3 voor Karpov afgebroken. In november 1985 kroonde Kasparov zich op 22-jarige leeftijd in Moskou als jongste wereldkampioen schaken in de geschiedenis.
Daarna verdedigde de eigenzinnige grootmeester, die door zijn creatieve speelwijze op grote populariteit kon rekenen in de internationale schaakwereld, zijn wereldtitel tegen Karpov drie keer met succes.
Op de eerste dag in Valencia had elke speler per partij 25 minuten bedenktijd. Elke zet leverde vijf seconden tijdwinst op. De tweekamp staat onder leiding van de Nederlander Geurt Gijssen. Kasparov won de eerste partij met zwart, daarna de tweede met wit.
“The modern banking system manufactures money out of nothing... If you want to be slaves of the bankers, and pay the costs of your own slavery, then let the banks create money.”
- Lord Josiah Stamp, former Director of the Bank of England
- Lord Josiah Stamp, former Director of the Bank of England
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
de Volkskrant, 22 september 2009 07:49
Karpov en Kasparov gaan op herhaling
Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink
AMSTERDAM - Tweekamp tussen schakers Kasparov en Karpov heeft 25 jaar na hun eerste WK-match plaats, maar sportieve waarde is gering.
Anatoli Karpov (midden) en Gari Kasparov rechts tijdens de loting voor hun wedstrijd in Valencia (AP) Amsterdam De een heeft afscheid genomen van de toernooiarena en de ander behoort niet meer tot de beste honderd spelers van de wereld. Toch zullen de ogen van de schakers drie dagen gericht zijn op Valencia, waar Gari Kasparov en Anatoli Karpov in een korte tweekamp herdenken dat hun tweestrijd 25 jaar geleden begon met de eerste WK-match uit een serie van vijf.
De sportieve waarde van de ontmoeting in Valencia is gering, al doen de twee K’s hun best de gespannen sfeer van weleer te benaderen. Ze logeren in verschillende hotels en ze proberen elkaar zoveel mogelijk te ontlopen. Maar het niveau van de vier rapid- en acht snelschaakpartijen zal onvergelijkbaar zijn met dat van de 144 diepzinnige WK-gevechten uit de periode 1984-1990.
Dat de rivaliteit tussen Karpov (58) en Kasparov (46) indertijd tot ieders verbeelding sprak, danken de twee aan hun eerste WK-tweekamp, die op 10 september 1984 in Moskou begon. Het werd een van de meest bizarre evenementen uit de sportgeschiedenis.
Het was een match van ongelimiteerde lengte, die pas zou eindigen als een van beiden zes winstpartijen had verzameld. Karpov was de regerende, door het Sovjet-establishment gesteunde wereldkampioen, Kasparov de vooral in de rest van de wereld geliefde jonge uitdager, die als een komeet de top had bereikt.
De tweekamp begon rampzalig voor Kasparov. Na negen partijen stond hij met 4-0 achter en was het een kwestie van tijd voor hij ten onder zou gaan. Daarna volgden zeventien taaie remises, waarvan sommige zonder noemenswaardige strijd. Kasparov beet zich vast in zijn tegenstander en probeerde het geschonden zelfvertrouwen te herstellen. Karpov nam geen enkel risico en wachtte rustig tot de laatste twee benodigde punten hem in de schoot zouden vallen.
Dat geduld werd beloond, toen Karpov de 27ste partij won en nog slechts één overwinning nodig had voor de eindzege. Op 7 december leek het beslissende moment gekomen. Alle Sovjet-schaakbonzen waren aanwezig bij de 31ste partij. Karpov had voor de gelegenheid een gloednieuw pak aangetrokken. In een kamer achter het toneel stond een lauwerkrans klaar om rond de schouders van de titelverdediger te worden gehangen.
De partij volgde het scenario dat Karpov en zijn entourage in gedachten hadden. Kasparov speelde onzeker, raakte een pion kwijt en was rijp voor de knock-out. Maar op dat cruciale moment lieten Karpovs zenuwen het afweten. Hij nam een paar onzekere beslissingen en mocht blij zijn dat hij ten slotte met remise wegkwam. Een paar dagen later behaalde Kasparov – na drie maanden – in de 32ste partij zijn eerste overwinning.
Bij een 5-1-stand voor Karpov volgde opnieuw een lange reeks remises. Pas in februari 1985 kwam de strijd weer tot leven, toen Kasparov in de 47ste en 48ste partij twee overwinningen op rij behaalde. Het waren de laatste stuiptrekkingen van het inmiddels vijf maanden durende gevecht. Kort daarna beëindigde Campomanes, de president van de wereldschaakbond FIDE, de tweekamp, ‘omdat de spelers na vijf maanden te vermoeid waren om door te gaan’.
De beëindiging leidde tot grote verontwaardiging. Karpov en Kasparov riepen allebei om het hardst dat ze helemaal niet moe en best in staat waren de match voort te zetten. Tijdens een chaotische persconferentie beschuldigden zij elkaar en de FIDE-bestuurders van manipulatie, maar Campomanes hield voet bij stuk. Het werd allemaal gretig opgetekend door de buitenlandse correspondenten in Moskou. Kasparov en Karpov waren wereldnieuws geworden.
Zeven maanden later begon in Moskou de tweede tweekamp, ditmaal over 24 partijen. Zonder onderbrekingen of andere verstoringen werd het een schitterend gevecht dat met 13-11 door Kasparov werd gewonnen.
Karpov was verslagen, maar niet uitgeschakeld. Nog driemaal meldde hij zich als uitdager voor een nieuwe WK-tweekamp tegen Kasparov. Altijd was het spannend, eenmaal was Karpov heel dichtbij een triomf. In 1987 leidde hij in Sevilla met 12-11. In de slotpartij was remise genoeg om de hoogste titel te heroveren. Het lukte niet. Met een uiterste krachtsinspanning won Kasparov. Hij bleef kampioen.
Misschien omdat de vele teleurstellingen uit het verleden hem nog altijd dwarszitten, neemt Karpov de aanstaande tweekamp in Valencia uiterst serieus. Als in oude tijden belegde hij een trainingskamp om zich met drie sterke secondanten voor te bereiden. Bij het verlies van zijn mooiste bezit heeft hij zich lang geleden neergelegd. Maar het zou hem een lief ding waard zijn als hij de in de loop der jaren opgebouwde licht negatieve score tegen Kasparov mocht verbeteren.
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
Cor Westerveld bezorgde afgelopen weekend een artikel over Karpov-Kasparov in Valencia uit het Noordhollands Dagblad van zaterdag 19 september, 'De Dolle Dame van Valencia', waarin aandacht voor onderzoek van zijn oudere broer, damhistoricus dr. Govert Westerveld, in samenwerking met de schaakhistorici dr. Ricardo Calvo en dr. José Antonio Garzón Roger.
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
- Hanco Elenbaas
- Posts: 18872
- Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49
De Telegraaf, 25 september 2009
Kasparov wint ’Revival match’
VALENCIA, vrijdag
Gari Kasparov heeft de ’Revival match’ tegen de Rus Anatoli Karpov duidelijk gewonnen. De 48-jarige schaker uit Azerbeidzjan won op de slotdag van de tweekamp ook de acht partijen snelschaak: 6-2. Kasparov won vijf van de acht partijen, Karpov slechts één. Kasparov had op de eerste twee dagen al drie van de vier semi-rapidpartijen gewonnen. In die partijen hadden de schakers 25 minuten bedenktijd, gisteren slechts vijf.
Met de tweekamp in Valencia werd herdacht dat de twee voormalige rivalen 25 jaar geleden voor het eerst tegenover elkaar zaten in een strijd om de wereldtitel. Tussen 1984 en 1990 vochten de twee een aantal legendarische tweekampen uit.