Bestuursbeleid

Post Reply
User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Post by Kosmos » Wed Jan 07, 2009 15:34

Jan Pieter wrote:
Kosmos wrote:Mijn hoop komt uit. Het bestuur heeft geluisterd naar de spelers.
Of je dit echt een spelersidee kunt noemen, is de vraag. Bij het NK 2003 in Amsterdam was vastgelegd dat er bij gelijk eindigen een barrage gespeeld moest worden, maar toen het zover was, weigerde Rob Clerc (de naam is niet zo relevant, want ik had de indruk dat diverse andere spelers hetzelfde gedaan zouden hebben) aan te treden. Eerst een partij dammen en daarna ook nog een barrage, daar wordt een mens maar moe van. Het jaar daarop was de barrage uit de reglementen verdwenen.

Dat is het leuke van inspraak. Dat de betrokkenen soms met oplossingen komen die ze te vuur en te zwaard bestreden zouden hebben als ze van hogerhand waren opgelegd.
Ik verwees naar de plusjes als eerste beslissingscriterium.
Heaven is no location, but a state of mind

User avatar
Theo Dijkstra
Posts: 880
Joined: Thu May 29, 2003 23:37
Location: Tavira Portugal
Contact:

Post by Theo Dijkstra » Fri Jan 09, 2009 03:35

Een ander geluid?

We maken ons al jaren terecht zorgen om de populariteit van onze mooie sport.

Vele ideeën en oplossingen hebben de afgelopen jaren revue gepasseerd en dat resulteerde in een efficiënter jeugdwerk, voortreffelijke (digitale) damlessen en trainingen en interessante experimenten bij de wedstrijden. Dus organisatorisch hebben we het eigenlijk wel aardig geregeld.

Helaas werd de teruggang slechts beperkt. Ik denk dat er voor wat betreft de oplossingen te veel wordt gekeken met het oog van de dammer. Navelstaren?

Als je grofweg het probleem bekijkt is het dammen gewoon geen populaire sport. Echter het schooldammen is nog steeds populair en het seniorendammen biedt steeds meer mogelijkheden. Het grootste probleem lijkt ons saaie en duffe imago voor leken. Dit is waarschijnlijk een zaak van begrip, herkenning en identificeren met.

Als je een leek toont hoe je kunt dammen met geven en slaan, zijn ze bijna altijd onder de indruk. Dat wordt zelfs enthousiast opgepikt als ze sommige zetjes kunnen volgen. Dat stimuleert het ego, “ik kan ook rekenen” en vooruit kijken. “De charme van het geven en slaan. Het vooruit denken”.

Tot op heden presenteren wij ongewild onze sport als een duf spelletje, dat lijkt op maar gemakkelijker is dan schaken. Dat is niet nodig. Dat is zelfs niet waar!

In de negentiger jaren, toen ik zelf HB-lid was, zocht ik naar mogelijkheden om onze mooie sport beter aan leken te kunnen presenteren. Een damcursus op tv. Een interessante mogelijkheid was toen het verkrijgen van een animatie programma om een dampartij te presenteren. Helaas bleek een bestaand programma voor analyses en presentatie, gebruikt bij een match, niet eenvoudig beschikbaar.

Toch blijf ik al jaren denken dat een vlotte eenvoudige, inzichtelijke en instructieve digitale presentatie van dammen interessant kan zijn voor een groot publiek. “goh, dat zie ik ook”, “mooi zetje”, natuurlijk, als ik dit doe en hij dat, dan kan ik daarna dat doen”. Een kind doet de was.

Daarom wil ik graag een project “digitaal geven en slaan”.

Animatie van partijen en presentatie van analyses realiseren voor trainingen (in plaats van het demonstratiebord en eventueel op afstand) en (tv?) presentaties (PR).
Uiteraard achteraf subsidie aanvragen voor dit project.

Computeranimatie met gewone, maar zeker ook met springende lachende schijven en treurende huilende geslagen schijven. (beeld op de schijf variabel (dus ook "niets" of "een ridder te paard"))
Of met logo's (elke dammer zijn eigen logo).
Forse pijlen om snel en duidelijk slagrichting en mogelijke zetten aan te geven. Dat alles met de muis te bedienen. De presentator is een animatiefiguur met de stem van de analist. Die vervangt de duffe demonstrateur. Hahaha.

- opleiden specialisten voor computeranimatie en presentatie populaire partij analyse.
- opleiden specialisten computeranimatie opnames damwedstrijden en interviews.

Aldus tenminste een eenvoudig computerprogramma voor de digitale analyse van een dampartij en bespreking. Presentatie van analyses op het bord on screen.
De software is grotendeels al ontwikkeld bij damprogramma’s en trainingsprogramma’s.

Een uitdaging …….

User avatar
Theo Dijkstra
Posts: 880
Joined: Thu May 29, 2003 23:37
Location: Tavira Portugal
Contact:

Post by Theo Dijkstra » Fri Jan 09, 2009 20:34

I have a dream ………..

Over 10 jaar zit half Nederland op de tv te kijken naar een “leken-” of kindvriendelijk verslag van een toernooidag, bijvoorbeeld een NK. Geen saaie dammer met een nog saaier demonstratiebord.

Nee, ze zien een bijna beeldschermvullend dambord met daarnaast een grappig poppetje die met een grappig/leuke/enthousiaste (ooonehúndredandéighty) stem commentaar geeft. Tegelijkertijd gaan er gekleurde pijlen over het bord die gedachte/geplande of bewegingen laat zien.
“Ja, lieve mensen, Ron Heusdens zat maar te denken en te peinzen. Wat zal ik doen? Als ik dit doe [hup pijltje] dan doet Bruno Fopa dat! [hup pijltje][en je zag de schijf springen en de geslagen schijf van het bord vallen en het slaande schijfje kreeg een lachend gezicht]. Maar als ik dit [pijl] doe, dan zien jullie ook wel wat Fopa dan kan. Ja toch? En langzaam gaat een pijl naar een schijf.”
De kijker veert op, ja natuurlijk, dan gebeurt dat en dat. En als de pijl eindelijk bij de schijf komt heeft zelfs de sloomste kijker voor zich zelf al vastgesteld dat hij het allang “gezien” had.
En zo nemen we al die “niet dammers/leken” aan de hand mee in ons mooie spel. Ze gaan denken, hé dat kan ik ook, dat is leuk, dat is vooruit denken. Ze zaten op het puntje van de stoel.
Na een halfuurtje is de analyse afgelopen en is de kijker zeer tevreden met al dat moois wat hij heeft gezien en ziet reikhalzend uit naar de analyse van de volgende dag. “Tjonge, tjonge, wat die Heusdens allemaal zag?” Ondertussen waren zeer tevreden met zichzelf omdat het ook konden “zien”.

Eerst werd deze demonstratiemethode gebruikt bij damtrainingen met een beamer, daarna werd het op een netwerk vertoond en kon je bij de dambond inloggen voor een training op afstand. Vervolgens werd het gebruikt om alle dammers via die dambond pagina te laten genieten van demonstraties bij een toernooi. Bij het NK in Friesland zond de regionale tv-zender dagelijks een kort verslag uit en tv Limburg en Gelderland volgde al snel voor het Brunssum - en Nijmegen toernooi. De NCRV pikte het op bij een NK in Hilversum. Daarna werden bijna alle toernooien live op de tv geanalyseerd.
Onvermijdelijk dat de damsport volkssport nummer één is. “Want dammen zit Hollanders in het bloed”.

User avatar
Theo Dijkstra
Posts: 880
Joined: Thu May 29, 2003 23:37
Location: Tavira Portugal
Contact:

Post by Theo Dijkstra » Fri Jan 09, 2009 23:28

Project digitaal demonstratie programma. ("digitaal geven en slaan")
(Live training/analyse on screen)

Hiermee wordt het bekende beeld van de analist bij het demonstratiebord vervangen door een 2D/3D animatie programma, menu- en muisgestuurd door de demonstrateur/analist (eventueel met knoppen een assistent) op afstand.


Screen in 2 delen. (1x vierkant voor dambord en 1x rechthoek voor mannetje)

1. Creëer een figuurtje in het rechthoek dat:
-kan praten met de stem van de analist (mond beweegt) (geluidsreactie of menu- muisgestuurd)
-kan wijzen op het bord
-kan lachen,huilen,blij zijn,nadenken,idee,verdrietig,winnen,verliezen (menu- muisgestuurd)

2. Maak een dambord met schijven zoals in diverse damspel programmas.
-keuze, uit soort schijf (kleur/logo/fighter/3D)
-keuze uit soort bord (kleur/motief/3D)
-keuze nummering velden (kleur/grootte)

3. Maak analyse/aanwijs hulpmiddelen
-pijlen om slagen/analyses aan te wijzen (muisgestuurd)
-schijf/schijven accentueren met oplichtend/kleur (muisgestuurd)
-zetten presentatie (menugestuurd)

4. Maak menugestuurde/automatische hulpprogrammatjes, zoals;
-slaande schijf speciaal geluid/vrolijk/lachende springende schijven en vallende/huilgezichten van geslagen schijven
-snel terug naar vorige stand


Planning

1. Als het teveel werk is, ontwikkel dan eerst een programma met geluid en zonder figuurtje.
2. Doe ervaring op bij toernooien met dit programma, een demonstrant met zijn laptop en beamer.
3. Plaats het programma gebruiksvriendelijk op de KNDB browser, waardoor deze toernooidemonstraties direct op het web zichtbaar en te volgen zijn voor alle damliefhebbers.
4. Ook centrale trainingen kunnen zo, indien gewenst, worden gevolgd.
5. Maak een programma met een sprekend figuurtje, waardoor het interessant wordt voor leken/niet dammers en presentatie op de televisie.[/b]

Piet Bouma
Posts: 3574
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Speculatie

Post by Piet Bouma » Mon Jan 12, 2009 22:12

Wieger Wesselink wrote:
Piet Bouma wrote: Het bestuur is het eens met dit voorstel van de topspelers en stelt aan de Bondsraad voor
om deze beslissingsregels met onmiddellijke ingang in te voeren in de finale van het Kampioenschap
van Nederland Algemeen en met ingang van 2010 in de halve finale van het
Kampioenschap van Nederland.
Hoera, eindelijk is er zicht op dat het NK in het vervolg weer op een normale manier beslist wordt [img]images/smilies/icon_biggrin.gif[/img].
Mogelijk dat Guido (of een ander bondsraadslid) kan vertellen of de voorstellen van het KNDB-bestuur rond het Nederlands Kampioenschap zijn aangenomen door de Bondsraad?

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: Speculatie

Post by GuidoB » Mon Jan 12, 2009 22:44

Piet Bouma wrote:Mogelijk dat Guido (of een ander bondsraadslid) kan vertellen of de voorstellen van het KNDB-bestuur rond het Nederlands Kampioenschap zijn aangenomen door de Bondsraad?
Dat is mogelijk. Het enige voorstel dat niet is aangenomen, is de 250 euro te betalen door genaamsponsorde ereklasseteams. De rest is aangenomen. Wellicht is niet bij iedereen bekend dat de topspelers nog per mail hadden voorgesteld om de nummers 3 van de halve finales een hangplaats te geven voor de halve finale van het volgende jaar. Ook dat is aangenomen, met de kanttekening dat de doorstroming naar de halve finales nader gaat worden bekeken. Overigens geldt dit laatste pas vanaf 2010.

Dus in 2009 zijn er 5 halve finalegroepen van 8 spelers, waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de finale. De rest valt terug naar de provinciale wedstrijden.

In 2010 zijn er 4 halve finalegroepen van 8 spelers, gevuld door 11 finalisten uit 2009, de juniorenkampioen van 2009, 20 promovendi uit de provincies en 1 of meer keuzeplaatsen. Dat is samen minimaal 33 en dus 1 teveel. Ik zal het bestuur om een uitleg vragen.

Vanaf 2011 er 4 halve finalegroepen van 8 spelers, gevuld door 9 finalisten uit het voorgaande jaar, de juniorenkampioen van het voorgaande jaar, 4 nummers 3 van de halve finale van het voorgaande jaar, 20 promovendi uit de provincies en 1 of meer keuzeplaatsen. Dat is samen minimaal 35 en dat past duidelijk niet. Er is gesproken over het terugbrengen van het aantal plaatsen voor de provincies. Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.

In 2009 bestaat de finale uit 14 spelers, waarvan de nummers 1 t/m 3 zich plaatsen voor de finale van 2010. De rest valt terug naar de halve finales.

Vanaf 2010 bestaat de finale uit 12 spelers, waarvan de nummers 1 t/m 3 zich plaatsen voor de finale van het volgende jaar. De rest valt terug naar de halve finales.

Piet Bouma
Posts: 3574
Joined: Sun Nov 02, 2003 13:05
Location: Harlingen

Re: Speculatie

Post by Piet Bouma » Mon Jan 12, 2009 22:50

GuidoB wrote:
Piet Bouma wrote:Mogelijk dat Guido (of een ander bondsraadslid) kan vertellen of de voorstellen van het KNDB-bestuur rond het Nederlands Kampioenschap zijn aangenomen door de Bondsraad?
Dat is mogelijk. Het enige voorstel dat niet is aangenomen, is de 250 euro te betalen door genaamsponsorde ereklasseteams. De rest is aangenomen. Wellicht is niet bij iedereen bekend dat de topspelers nog per mail hadden voorgesteld om de nummers 3 van de halve finales een hangplaats te geven voor de halve finale van het volgende jaar. Ook dat is aangenomen, met de kanttekening dat de doorstroming naar de halve finales nader gaat worden bekeken. Overigens geldt dit laatste pas vanaf 2010.

Dus in 2009 zijn er 5 halve finalegroepen van 8 spelers, waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de finale. De rest valt terug naar de provinciale wedstrijden.

In 2010 zijn er 4 halve finalegroepen van 8 spelers, gevuld door 11 finalisten uit 2009, de juniorenkampioen van 2009, 20 promovendi uit de provincies en 1 of meer keuzeplaatsen. Dat is samen minimaal 33 en dus 1 teveel. Ik zal het bestuur om een uitleg vragen.

Vanaf 2011 er 4 halve finalegroepen van 8 spelers, gevuld door 9 finalisten uit het voorgaande jaar, de juniorenkampioen van het voorgaande jaar, 4 nummers 3 van de halve finale van het voorgaande jaar, 20 promovendi uit de provincies en 1 of meer keuzeplaatsen. Dat is samen minimaal 35 en dat past duidelijk niet. Er is gesproken over het terugbrengen van het aantal plaatsen voor de provincies. Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.

In 2009 bestaat de finale uit 14 spelers, waarvan de nummers 1 t/m 3 zich plaatsen voor de finale van 2010. De rest valt terug naar de halve finales.

Vanaf 2010 bestaat de finale uit 12 spelers, waarvan de nummers 1 t/m 3 zich plaatsen voor de finale van het volgende jaar. De rest valt terug naar de halve finales.
Dus het saldo plusjes wordt het 1e criterium bij gelijk eindigen op punten en daarna barrage(s) (want daar ging het me eigenlijk om [img]images/smilies/icon_confused.gif[/img] )?

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: Speculatie

Post by GuidoB » Mon Jan 12, 2009 23:11

Piet Bouma wrote:Dus het saldo plusjes wordt het 1e criterium bij gelijk eindigen op punten en daarna barrage(s) (want daar ging het me eigenlijk om [img]images/smilies/icon_confused.gif[/img] )?
Je bent al te ver. Eerst zijn de halve finales nog. Maar zoals gezegd: de rest is aangenomen. Dus ook de plusjes als eerste criterium en de sudden death barrage.

Paul Wijninga
Posts: 55
Joined: Sun Nov 02, 2003 23:06

Re: Speculatie

Post by Paul Wijninga » Tue Jan 13, 2009 09:22

GuidoB wrote: Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan dit Guido. Al jaren vallen in de provincie Groningen spelers van halve finale niveau af doordat er slechts een plek beschikbaar is. Spelers als Rik Keurentjes, Martijn de Jong, Danny Staal zitten vaak thuis doordat Michiel Kroesbergen gewoon net een tikkie beter is. Vaak is dit gefikst door het KNDB bestuur door de nummer twee dan maar een keuzeplaats te geven. Tegelijkertijd zie je uit de grote provincies dat vaak spelers zich plaatsen die beduidend minder sterk zijn.

Ik voel nu al aankomen dat de kampioen van Groningen een herkamp mag gaan spelen tegen de nummers 1 van Drenthe , Zeeland en Limburg om een plek. Erg motiverend.....

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: Speculatie

Post by GuidoB » Tue Jan 13, 2009 10:49

Paul Wijninga wrote:
GuidoB wrote: Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan dit Guido. Al jaren vallen in de provincie Groningen spelers van halve finale niveau af doordat er slechts een plek beschikbaar is. Spelers als Rik Keurentjes, Martijn de Jong, Danny Staal zitten vaak thuis doordat Michiel Kroesbergen gewoon net een tikkie beter is. Vaak is dit gefikst door het KNDB bestuur door de nummer twee dan maar een keuzeplaats te geven. Tegelijkertijd zie je uit de grote provincies dat vaak spelers zich plaatsen die beduidend minder sterk zijn.

Ik voel nu al aankomen dat de kampioen van Groningen een herkamp mag gaan spelen tegen de nummers 1 van Drenthe , Zeeland en Limburg om een plek. Erg motiverend.....
Groningen. De nummer 2 was dit jaar Bert Dollekamp, rating 1177. Met alle respect, maar niet echt een speler voor in de halve finales. Het aantal deelnemers was 10 (dat gaat nog), de gemiddelde rating 1104 (een enorm zwak kampioenschap dus). Ik heb geen onderzoek gedaan naar de jaren voor 2008, maar ik denk niet dat je verhaal helemaal klopt.

Verder loop je wel erg hard vooruit op de dingen waar de commissie nog mee aan de slag moet. Een andere opzet zou toch ook kunnen betekenen dat zich meer dan 1 speler uit Groningen zou kunnen plaatsen voor de halve finales?

User avatar
Ajax-fan
Posts: 421
Joined: Thu Jan 22, 2004 09:27

Re: Speculatie

Post by Ajax-fan » Tue Jan 13, 2009 10:50

Paul Wijninga wrote:
GuidoB wrote: Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan dit Guido. Al jaren vallen in de provincie Groningen spelers van halve finale niveau af doordat er slechts een plek beschikbaar is. Spelers als Rik Keurentjes, Martijn de Jong, Danny Staal zitten vaak thuis doordat Michiel Kroesbergen gewoon net een tikkie beter is. Vaak is dit gefikst door het KNDB bestuur door de nummer twee dan maar een keuzeplaats te geven. Tegelijkertijd zie je uit de grote provincies dat vaak spelers zich plaatsen die beduidend minder sterk zijn.

Ik voel nu al aankomen dat de kampioen van Groningen een herkamp mag gaan spelen tegen de nummers 1 van Drenthe , Zeeland en Limburg om een plek. Erg motiverend.....
Hier sluit ik me volledig bij aan. Niet alleen de provincie Groningen heeft een sterk kampioenschap, maar ook bijvoorbeeld in de provincie Midden-Holland spelen ze om 1 plaatsje met volgens mij Richard Kromhout, Richard Meijer, Martijn v/d Klis en Cor van Dusseldorp. Daar zitten toch ook meerdere HF-spelers tussen. En in de provincie West-Holland spelen ze om 1 plaatsje met een heel kampioenschap vol HF-spelers ongeveer. In Zeeland is er ook een aantal jaren geweest dat Bennie Provoost, Sekongo, Johnny de Leeuw, Arjo Kousemaker en Daaf Kasse speelden voor 1 plaatsje. Dat geeft maar weer eens aan dat het ledenaantal niet alles zegt over de sterkte van het provinciale kampioenschap. In Gelderland zitten misschien meer sterke spelers, maar die doen bij lange na niet allemaal mee, of hebben zich al via een andere weg geplaatst om maar een provincie te noemen.

GuidoB
Posts: 2325
Joined: Sun Sep 21, 2003 21:43

Re: Speculatie

Post by GuidoB » Tue Jan 13, 2009 11:06

Ajax-fan wrote:
Paul Wijninga wrote:
GuidoB wrote: Als je elke provincie minimaal een plaats wilt geven voor de halve finale (ook de provincies met een kampioenschap van 2 deelnemers), komen de grote provincies er wel erg bekaaid vanaf. Een werkgroep gaat zich hier de komende tijd over buigen.
Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan dit Guido. Al jaren vallen in de provincie Groningen spelers van halve finale niveau af doordat er slechts een plek beschikbaar is. Spelers als Rik Keurentjes, Martijn de Jong, Danny Staal zitten vaak thuis doordat Michiel Kroesbergen gewoon net een tikkie beter is. Vaak is dit gefikst door het KNDB bestuur door de nummer twee dan maar een keuzeplaats te geven. Tegelijkertijd zie je uit de grote provincies dat vaak spelers zich plaatsen die beduidend minder sterk zijn.

Ik voel nu al aankomen dat de kampioen van Groningen een herkamp mag gaan spelen tegen de nummers 1 van Drenthe , Zeeland en Limburg om een plek. Erg motiverend.....
Hier sluit ik me volledig bij aan. Niet alleen de provincie Groningen heeft een sterk kampioenschap, maar ook bijvoorbeeld in de provincie Midden-Holland spelen ze om 1 plaatsje met volgens mij Richard Kromhout, Richard Meijer, Martijn v/d Klis en Cor van Dusseldorp. Daar zitten toch ook meerdere HF-spelers tussen. En in de provincie West-Holland spelen ze om 1 plaatsje met een heel kampioenschap vol HF-spelers ongeveer. In Zeeland is er ook een aantal jaren geweest dat Bennie Provoost, Sekongo, Johnny de Leeuw, Arjo Kousemaker en Daaf Kasse speelden voor 1 plaatsje. Dat geeft maar weer eens aan dat het ledenaantal niet alles zegt over de sterkte van het provinciale kampioenschap. In Gelderland zitten misschien meer sterke spelers, maar die doen bij lange na niet allemaal mee, of hebben zich al via een andere weg geplaatst om maar een provincie te noemen.
Midden-Holland. 12 deelnemers (netjes voor zo'n kleine provincie!), gemiddelde rating 1171. De nummer 2, Micha van Tol (rating 1200), heeft echt niets in de halve finales te zoeken.

West-Holland. 10 deelnemers, gemiddelde rating 1271. Al jaren met afstand het sterkste provinciale kampioenschap van het land. De nummer 2 (Dirk van Schaik jr., rating 1347) heeft ook dit jaar weer geen keuzeplaats gekregen, omdat de CTO liever de ratinglijst erbij pakt en van bovenaf gaat bellen.

Zeeland. 12 deelnemers, gemiddelde rating 1206. De nummer 2 (Arjo Kousemaker, rating 1230) heeft niet echt iets in de halve finales te zoeken. De nummer 3, Martijn Rentmeester, was zeker blijven hangen uit de halve finales van 2008?

Begrijp me goed, ik ben het helemaal met jullie eens. In een hoop provincies wordt erg sterk gedamd. Maar in een aantal andere provincies wordt helemaal niet gedamd. En daar gaat het om: die provincies verdienen geen plaats in de halve finale, zeker niet meer als het aantal plaatsen voor de halve finale wordt teruggebracht. Met 'groot' bedoel ik niet per definitie groot in het aantal leden, maar ook de sterke damprovincies.

Paul Wijninga
Posts: 55
Joined: Sun Nov 02, 2003 23:06

Re: Speculatie

Post by Paul Wijninga » Tue Jan 13, 2009 11:29

GuidoB wrote:
Groningen. De nummer 2 was dit jaar Bert Dollekamp, rating 1177. Met alle respect, maar niet echt een speler voor in de halve finales. Het aantal deelnemers was 10 (dat gaat nog), de gemiddelde rating 1104 (een enorm zwak kampioenschap dus). Ik heb geen onderzoek gedaan naar de jaren voor 2008, maar ik denk niet dat je verhaal helemaal klopt.

Verder loop je wel erg hard vooruit op de dingen waar de commissie nog mee aan de slag moet. Een andere opzet zou toch ook kunnen betekenen dat zich meer dan 1 speler uit Groningen zou kunnen plaatsen voor de halve finales?
Wel heel erg kort door de bocht.
Bert was gedeeld nummer twee met Danny Staal en Martijn de Jong. Beiden 1280 spelers. Op dit moment vindt nog een herkamp plaats.
Het is maar hoe je er naar kijkt...de twee onderste spelers hebben een rating van 713 en 698. Dat zorgt ook wel voor een laag gemiddelde....

Ik reageerde vooral omdat je enkel bezorgdheid toonde over de grote provincies. Voor Groningen ligt het heel simpel. Als de kampioen al niet eens meer rechtstreeks geplaatst wordt, zal het voor geen enkele speler met ambitie nog een aantrekkelijk toernooi zijn. Betekent dat het laatste fatsoenlijke toernooi van deze kleine bond ook af sterft. DAT noem ik pas een probleem.

Paul Wijninga
Posts: 55
Joined: Sun Nov 02, 2003 23:06

Re: Speculatie

Post by Paul Wijninga » Tue Jan 13, 2009 11:36

GuidoB wrote:
Begrijp me goed, ik ben het helemaal met jullie eens. In een hoop provincies wordt erg sterk gedamd. Maar in een aantal andere provincies wordt helemaal niet gedamd. En daar gaat het om: die provincies verdienen geen plaats in de halve finale, zeker niet meer als het aantal plaatsen voor de halve finale wordt teruggebracht. Met 'groot' bedoel ik niet per definitie groot in het aantal leden, maar ook de sterke damprovincies.
Sorry als ik je toon wat verkeerd begreep. Maar realiseer je wel dat je geen enkel lid van de bond mag afsluiten van de halve finales. En dat eigenlijk niemand zit te wachten op nog een herkamp tussen de prov. kampioenschappen en de halve finales?

Gevoelsmatig zou ik het aantal plaatsen vast stellen op een minimum van 1 en voor de rest op basis van het aantal deelnemers met halve finale niveau (rating>1250?) Zit je alleen nog met de vraag of je spelers mee moet tellen die al geplaatst zijn voor de halve finale en toch mee doen met hun prov kampioenschap

User avatar
Ajax-fan
Posts: 421
Joined: Thu Jan 22, 2004 09:27

Re: Speculatie

Post by Ajax-fan » Tue Jan 13, 2009 11:38

GuidoB wrote:
Ajax-fan wrote:
Paul Wijninga wrote: Ik denk dat het iets genuanceerder ligt dan dit Guido. Al jaren vallen in de provincie Groningen spelers van halve finale niveau af doordat er slechts een plek beschikbaar is. Spelers als Rik Keurentjes, Martijn de Jong, Danny Staal zitten vaak thuis doordat Michiel Kroesbergen gewoon net een tikkie beter is. Vaak is dit gefikst door het KNDB bestuur door de nummer twee dan maar een keuzeplaats te geven. Tegelijkertijd zie je uit de grote provincies dat vaak spelers zich plaatsen die beduidend minder sterk zijn.

Ik voel nu al aankomen dat de kampioen van Groningen een herkamp mag gaan spelen tegen de nummers 1 van Drenthe , Zeeland en Limburg om een plek. Erg motiverend.....
Hier sluit ik me volledig bij aan. Niet alleen de provincie Groningen heeft een sterk kampioenschap, maar ook bijvoorbeeld in de provincie Midden-Holland spelen ze om 1 plaatsje met volgens mij Richard Kromhout, Richard Meijer, Martijn v/d Klis en Cor van Dusseldorp. Daar zitten toch ook meerdere HF-spelers tussen. En in de provincie West-Holland spelen ze om 1 plaatsje met een heel kampioenschap vol HF-spelers ongeveer. In Zeeland is er ook een aantal jaren geweest dat Bennie Provoost, Sekongo, Johnny de Leeuw, Arjo Kousemaker en Daaf Kasse speelden voor 1 plaatsje. Dat geeft maar weer eens aan dat het ledenaantal niet alles zegt over de sterkte van het provinciale kampioenschap. In Gelderland zitten misschien meer sterke spelers, maar die doen bij lange na niet allemaal mee, of hebben zich al via een andere weg geplaatst om maar een provincie te noemen.
Midden-Holland. 12 deelnemers (netjes voor zo'n kleine provincie!), gemiddelde rating 1171. De nummer 2, Micha van Tol (rating 1200), heeft echt niets in de halve finales te zoeken.

West-Holland. 10 deelnemers, gemiddelde rating 1271. Al jaren met afstand het sterkste provinciale kampioenschap van het land. De nummer 2 (Dirk van Schaik jr., rating 1347) heeft ook dit jaar weer geen keuzeplaats gekregen, omdat de CTO liever de ratinglijst erbij pakt en van bovenaf gaat bellen.

Zeeland. 12 deelnemers, gemiddelde rating 1206. De nummer 2 (Arjo Kousemaker, rating 1230) heeft niet echt iets in de halve finales te zoeken. De nummer 3, Martijn Rentmeester, was zeker blijven hangen uit de halve finales van 2008?

Begrijp me goed, ik ben het helemaal met jullie eens. In een hoop provincies wordt erg sterk gedamd. Maar in een aantal andere provincies wordt helemaal niet gedamd. En daar gaat het om: die provincies verdienen geen plaats in de halve finale, zeker niet meer als het aantal plaatsen voor de halve finale wordt teruggebracht. Met 'groot' bedoel ik niet per definitie groot in het aantal leden, maar ook de sterke damprovincies.
Ik was inderdaad blijven hangen. Maar ben het met je eens dat de provincies waar helemaal niet gedamd wordt dat die ook geen plaats verdienen (zijn die er dan?). Daarnet vergat ik nog een sterk voorbeeld, om er nog maar eentje te noemen, en misschien vergeet ik er nog wel, maar Noord-Brabant is volgens mij ook een enorm sterk kampioenschap. Daar spelen ze soms misschien met maar liefst 3 Nationaal Meesters en tevens potentiele finalisten v/d Kooij, Teer en Hage om 1 plaatsje en ik weet niet welke sterke spelers er daar nog meer mee doen. Maar de verdeling is soms wel een beetje krom vind ik, dus volgens mij zijn we het wel eens.
Last edited by Ajax-fan on Tue Jan 13, 2009 11:42, edited 1 time in total.

Post Reply