Schaken

Post Reply
Alex
Posts: 1775
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Post by Alex » Wed Oct 15, 2008 21:59

Volgens mij is dit een forum over de damsport...
Kan er een slotje op deze draad aub?

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Oct 15, 2008 22:22

Hanco Elenbaas wrote:
Gert Ligterink wrote:Meer dan 120 partijen hebben Kramnik en Anand al tegen elkaar gespeeld. Als het speeltempo hoog was, bleek Anand net iets sterker. Maar in klassieke partijen met langere bedenktijd kan Kramnik wijzen op een kleine plus. Tegenover vier nederlagen staan zes overwinningen.
130 partijen hebben Anand en Kramnik nu gespeeld. Vandaag de 120ste remise. Vier keer won Anand, zes keer Kramnik.

Voor Jaap van Galen: het winstpercentage bedraagt 7,69%, maar de kranten zijn er vol van en de prijzenpot is riant.
Anand en Kramnik hebben zelfs al veel meer dan 120 keer remise tegen elkaar gespeeld blijkt uit deze persconferentie. Tien beslissingen op 150 ontmoetingen geeft een winstpercentage van 6,67%.

<center>
Persconferentie tijdens het WK in Mexico, september 2007
<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/JAHXj2PaTQo&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/JAHXj2PaTQo&hl=nl&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Post by Kosmos » Thu Oct 16, 2008 00:29

Alex wrote:Volgens mij is dit een forum over de damsport...
Kan er een slotje op deze draad aub?
Niet zo benepen zeg.
Er zijn genoeg dammers die schaken interessant vinden. Je kunt er ook nog wel wat van leren, dammen met schaken vergelijken.
Het is net als met TV: Als je het niet bevalt stem je af op een ander kanaal / onderwerp.
Heaven is no location, but a state of mind

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Oct 16, 2008 05:17

De Telegraaf, 16 oktober 2008

MES LIGT OP TAFEL

Anand en Kramnik zorgen ondanks remise voor vuurwerk

Image

BONN, donderdag
De tweede partij in de WK-tweekamp tussen de Indiër Viswanatan Anand en de Rus Vladimir Kramnik bracht wat de liefhebber wil: vuurwerk. Met een oude variant in een modern jasje maakte wereldkampioen Anand vanaf de opening duidelijk dat hij op winst speelde. Hij accepteerde de risico’s die zo’n strategie met zich meebrengt. Toch werd het na 32 zetten remise.


Het was voor de hotelgasten in Bonn al snel duidelijk dat er een verschil is tussen de beide kampen. In de avonduren vermaken de secondanten van Anand zich gepast aan de bar. Ze vertellen niets over hoe hun meester zich voelt of wat de verwachtingen zijn over de volgende partij, maar ze krijgen kennelijk de gelegenheid zich te ontspannen. Daarentegen is er nog niemand van de Kramnik-delegatie gesignaleerd: noch bij het ontbijt, noch ergens anders. Zij hebben zich teruggetrokken in de eigen vertrekken en leven daar in afzondering.

Het lijkt wel alsof Kramnik terug grijpt op de oude Russische gevechtstactieken. Hij voert overigens ook een strak regime voor zichzelf: hij is speciaal voor deze krachtmeting in een trainingskamp gegaan en verloor vier kilo lichaamsgewicht.

In de Nimzo-Indische verdediging sloeg Anand met 4.f3 een oud pad in, dat veel werd betreden in de tijden van Euwe en Botwinnik in de jaren 1930-1960. „Had je deze openingskeuze verwacht?”, werd Kramnik direct na afloop gevraagd. „Ja”, luidde het antwoord. „Je houdt in de voorbereiding natuurlijk ook rekening met iedere zijvertakking. Maar het kost dan wel tijd om dat weer exact uit de herinnering te krijgen.”

Na veertien zetten stond er een onbekende stelling op het bord en waren beide spelers al in diep gepeins verzonken. Vooral de uit elkaar geslagen pionnenstructuur gaf weinig houvast op de lange termijn. De climax van de partij kwam bij zet 20. Anand was zeer tevreden over de manoeuvre Kf2-g3 en had op dat moment een goed gevoel. Maar Kramnik kwam met een grootmeesterlijke verdediging (h7-h5h4+), waarmee hij onder opoffering van een pion fraai stukkenspel kreeg.

Inmiddels ging de tijdnood een woordje meespreken. Kramnik had volwaardige compensatie en had zo zijn eigen afwegingen. „In het middenspel twijfelde ik bij iedere zet. Moest ik nou op remise spelen door de stelling onder controle te houden of kon ik zelf voor de winst gaan?”

Wellicht speelde Kramnik te voorzichtig en was Anand in hogere zin te ver gegaan. Door een remiseaanbod legde Kramnik de beslissing bij Anand. Die had nog maar zeven minuten, waarvan hij er vijf liet wegtikken alvorens het aanbod te accepteren. Na afloop zaten de spelers gebroederlijk naast elkaar en gaven beiden volledige openheid van zaken. Wat hadden zij gedacht tijdens de partij? Wat vonden ze van de tegenstander? En hoe hadden zij de einduitslag ervaren?



<center>Image
• Met een oude variant in een modern jasje maakte wereldkampioen Viswanatan Anand
in de tweede partij duidelijk dat hij op winst speelde. Toch werd het na 32 zetten remise.
FOTO: REUTERS
</center>


Dat zag er allemaal heel natuurlijk en harmonieus uit. Maar ergens diep van binnen hoop je op een kleine kentering in deze happy soap, die afgedwongen wordt door de commerciële partners.
Fischer had in het verleden maling aan de pers en Kasparov was in zijn gouden tijd alleen aan te spreken na een overwinning. De stemming zal zonder twijfel veranderen als er binnenkort een beslissing valt. Want dat was de grootste winst van deze partij: ze mogen dan respect hebben voor elkaar, dat wil niet zeggen dat het mes niet op tafel ligt.

Anand – Kramnik 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.f3 d5 5.a3Lxc3+ 6.bxc3 c5 7.cxd5 Pxd5 8.dxc5 f5 9.Dc2 Pd7 10.e4 fxe4 11.fxe4 Pf6 12.c6 bxc6 13.Pf3 Da5 14.Ld2 La6 15.c4 Dc5 16.Ld3 Pg4 17.Lb4 De3+ 18.De2 0-0-0 19.Dxe3 Pxe3 20.Kf2 Pg4+ 21.Kg3 Pd-f6 22.Lb1 h5 23.h3 h4+ 24.Pxh4 Pe5 25.Pf3 Ph5+ 26.Kf2 Pxf3 27.Kxf3 e5 28.Tc1 Pf4 29.Ta2 Pd3 30.Tc3 Pf4 31.Lc2 Pe6 32.Kg3 Td4 en remise.



Alex
Posts: 1775
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Post by Alex » Thu Oct 16, 2008 05:50

Kosmos wrote:
Alex wrote:Volgens mij is dit een forum over de damsport...
Kan er een slotje op deze draad aub?
Niet zo benepen zeg.
Er zijn genoeg dammers die schaken interessant vinden. Je kunt er ook nog wel wat van leren, dammen met schaken vergelijken.
Het is net als met TV: Als je het niet bevalt stem je af op een ander kanaal / onderwerp.
Er zijn ook zat mensen die naast voetbal van koken houden, maar in Studio Voetbal zit geen geen kookrubriek. Er zijn zat schaaksites en -fora, waar schaaknieuws op gelezen en/of gepost kan worden.

Graag stoppen dus.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Oct 16, 2008 06:11

Algemeen Dagblad, woensdag 15 oktober 2008

Een act van peinzende mannen

Door HANS KLIPPUS

BONN - Een dagje Anand en Kramnik achter het bord zien zitten, kost liefst 35 euro. Toch is het druk in Bonn.

Image
Kramnik (l) en Anand tijdens hun eerste partij op het grote podium in Bonn. FOTO REUTERS

De grote zaal van de Kunsthal in Bonn was dinsdag en woensdag zeer goed gevuld.

Het blijft merkwaardig dat er honderden mensen urenlang zitten te turen naar twee mannen op een podium die in gedachten zijn verzonken en zo nu en dan een schaakstuk verplaatsen.

Het kost ook nog eens 35 euro om een dagje naar de heren Anand en Kramnik te mogen kijken. Een bezoek aan een dierentuin met meer bezienswaardigheden is goedkoper. Toch is er veel belangstelling in Bonn. Volgende week zaterdag is de zaal zelfs uitverkocht.

Het zal te maken hebben met de bijzondere uitstraling die een WK-tweekamp al sinds mensenheugenis heeft.

Het overgrote deel van de honderdduizenden schaakliefhebbers over de hele wereld zal niet geïnteresseerd zijn om Anand en Kramnik ook daadwerkelijk bezig te zien. Als ze het zettenverloop maar kunnen volgen, dáár gaat het om.

Maar voor wie meer wil, is er voor het eerst in de schaakhistorie de gelegenheid om thuis via internet live het podium te zien. Dat is een Nederlandse vondst.

Voor tien euro per dag kan er door de bezoeker worden gekozen uit zes verschillende cameraposities, waaronder close-ups van beide schakers. ,,Ik zal elke dag mijn haar goed kammen,’’ beloofde Kramnik vooraf. ,,Ik denk niet dat we een bedreiging vormen voor Maria Sjarapova,’’ zei Anand met zelfspot.

De topschakers, afgezien misschien van ex-wereldkampioen Kasparov, haten de plichtplegingen die bij hun status horen. Daarom moesten Anand en Kramnik dinsdag tijdens de openingsceremonie voor de eerste partij even flink door de zure appel heen bijten. Zeker honderd fotografen verdrongen zich voor het podium en er waren meerdere toespraken van organisatoren en een erevoorzitter.

Dat Kramnik het allemaal te lang vond duren, bleek toen hij uitgerekend tijdens de klanken van zijn eigen volkslied nogal oneerbiedig op zijn horloge keek.

,,We zijn geen acteurs,’’ had Kramnik eerder gezegd. Zijn opponent Anand bestrijdt dat. ,,Schaken is toneelspelen,’’ zei hij vorige week in een interview met Der Spiegel.

De Indiër wil er mee zeggen dat het van groot belang is dat een speler zijn ergernis, teleurstelling of onzekerheid niet aan zijn opponent toont, want daar zou in het psychologische spel de ander moed uit kunnen putten.

Anand heeft echter een andere manier gevonden om achter de gemoedstoestand van zijn tegenstander te komen. ,,Ik luister naar zijn ademhalen. Daar verraadt hij veel mee.’’

Het is de bedoeling dat de schakers zo veel mogelijk voor elkaar verborgen houden. Ze hebben beiden in Bonn officieel drie professionele hulpkrachten, secondanten, bij zich, maar het is geen geheim dat er tijdens dergelijke tweekampen ook op afstand altijd nog een aantal mensen in de denktank aan het werk is. Die namen blijven geheim.

Het sterke gerucht gaat dat de door vrijwel iedereen als toekomstig kampioen getipte Magnus Carlsen in het kamp van Anand actief is. De Noorse wonderjongen kan het goed vinden met de Indiër en het lijkt logisch dat hij thuis zijn best doet om voor Anand gaten in de vesting van Kramnik te ontdekken.

Kramnik, die weer Anands vroegere secondant Leko in zijn team heeft opgenomen, zegt zeker te weten dat Carlsen zijn tegenstander bijstaat. Anand beaamt het niet, maar ontkent het ook niet.

Het hoort allemaal bij het toneelspelen waar Anand het over had, en wat dat betreft zijn hij en Kramnik in de ‘Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland’ prima op hun plek. Dat vindt directeur Stephan Andreae ook. Toch heeft het hem, zo vertelt hij, veel moeite gekost om de verantwoordelijken ervan te overtuigen dat de schaaktweekamp in zijn sjieke gebouw thuishoort.

,,Wij organiseren culture dingen,’’ legt hij uit, ,,maar schaken vind ik ook cultuur. Daarom verdienen deze schakers het om bij ons te mogen spelen. Het lijkt hier binnen net een kerk en daar hoort zo’n hoogwaardige tweekamp beter thuis dan in de foyer van een hotel, een casino of een sporthal.’’

De langst zittende wereldkampioen (1894-1921), Emanuel Lasker, was een Duitser en het was zeventig jaar geleden dat Duitsland voor het laatst de strijd om de schaaktitel in huis had. Voor pleitbezorger Andreae en alle andere medewerkers is te hopen dat Anand en Kramnik er een onvergetelijke gebeurtenis van maken. Daar is met de dreiging van voorgekauwde remises lang niet iedereen van overtuigd.

Het is jammer voor de geduldige toeschouwers ter plekke dat Anand en Kramnik ook niet de boeiendste denkers onder de schakers zijn. Kramnik verbergt zijn hoofd wel eens in zijn handen en gaat af en toe achterover in zijn luie stoel liggen en Anand friemelt soms met zijn vingers, maar dat is echt alles.

Met andere toppers als Ivantsjoek die in gedachten verzonken verdwaasd naar het publiek kan kijken en Sjirov die in trance gerust tegen de muur kan lopen of van het podium kan kukelen, valt wat dat betreft nog wel eens iets te beleven.

Maar de allermooiste denker was natuurlijk Kasparov. Hij deed helemaal niet aan het verstoppen van zijn emoties en kon zijn gezicht in een zeer bijzondere vorm trekken of vertwijfeld naar zijn hoofd grijpen na een blunder van zichzelf of van de ander.

Naast het schaakfestijn vindt in de Kunsthal een expositie over ‘Rome en de Barbaren’ plaats en dus was de grap snel gemaakt dat de verkeerde schakers in Bonn rondlopen. Om in de stijl van de barbaarse buren te blijven, zouden hier Kasparov en de ongeremde Bulgaar Topalov beter hebben gepast.


Tweede partij ook remise

Ook de tweede partij tussen titelhouder Viswanathan Anand en Vladimir Kramnik leverde gisteren in Bonn een remise op. Er was wel beduidend meer strijd dan de dag ervoor.
Anand, die met wit speelde, verraste Kramnik met zijn openingszet, d4. De Indiër speelde daarna voor de winst, had ook duidelijke kansen, maar toen hij in tijdnood dreigde te komen, accepteerde hij een remise-aanbod van Kramnik. Vandaag hebben de spelers een rustdag. Vrijdag is de derde partij.

ZETTENVERLOOP PARTIJ 2:

Anand (wit) - Kramnik
1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 4.f3 d5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 c5 7.cxd5 Pxd5 8.dxc5 f5 9.Dc2 Pd7 10.e4 fxe4 11.fxe4 P5f6 12.c6 bxc6 13.Pf3 Da5 14.Ld2 La6 15.c4 Dc5 16.Ld3 Pg4 17.Lb4 De3+ 18.De2 0-0-0 19.Dxe3 Pxe3 20.Kf2 Pg4+ 21.Kg3 Pdf6 22.Lb1 h5 23.h3 h4+ 24.Pxh4 Pe5 25.Pf3 Ph5+ 26.Kf2 Pxf3 27.Kxf3 e5 28.Tc1 Pf4 29.Ta2 Pd3 30.Tc3 Pf4 31.Lc2 Pe6 32.Kg3 Td4.
Remise.

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Post by Eric van Dusseldorp » Thu Oct 16, 2008 09:33

Alex wrote:
Kosmos wrote:
Alex wrote:Volgens mij is dit een forum over de damsport...
Kan er een slotje op deze draad aub?
Niet zo benepen zeg.
Er zijn genoeg dammers die schaken interessant vinden. Je kunt er ook nog wel wat van leren, dammen met schaken vergelijken.
Het is net als met TV: Als je het niet bevalt stem je af op een ander kanaal / onderwerp.
Er zijn ook zat mensen die naast voetbal van koken houden, maar in Studio Voetbal zit geen geen kookrubriek. Er zijn zat schaaksites en -fora, waar schaaknieuws op gelezen en/of gepost kan worden.

Graag stoppen dus.
Dammen en schaken hebben duidelijk raakvlakken.
Doorgaan dus.

Alex
Posts: 1775
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Post by Alex » Thu Oct 16, 2008 13:01

Eric van Dusseldorp wrote:
Alex wrote:
Kosmos wrote: Niet zo benepen zeg.
Er zijn genoeg dammers die schaken interessant vinden. Je kunt er ook nog wel wat van leren, dammen met schaken vergelijken.
Het is net als met TV: Als je het niet bevalt stem je af op een ander kanaal / onderwerp.
Er zijn ook zat mensen die naast voetbal van koken houden, maar in Studio Voetbal zit geen geen kookrubriek. Er zijn zat schaaksites en -fora, waar schaaknieuws op gelezen en/of gepost kan worden.

Graag stoppen dus.
Dammen en schaken hebben duidelijk raakvlakken.
Doorgaan dus.
Voetbal en handbal hebben ook duidelijk raakvlakken, maar ik zie of hoor nooit enig handbalnieuws in Studio Voetbal van "Cheque" van Gelder.
Of: zalmen en koeien zijn beide dieren, maar bij de viswinkel kan je geen runderlapje kopen.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu Oct 16, 2008 13:11

de Volkskrant, 16 oktober 2008

WK-tweekamp: remiseaanbod haalt angel uit gevecht

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink


amsterdam - Het was even slikken toen woensdagavond op het hoogtepunt van de strijd de tweede WK-partij plotseling was afgelopen. Met weinig tijd op de klok – een kleine drie minuten voor acht zetten – accepteerde Anand een tactisch goed getimed remiseaanbod van Kramnik. Die kwam zo met de schrik vrij na een moeilijke middag waarop lang voor zijn leven werd gevreesd.

Bij een dergelijk onbevredigend slot van een schaakpartij is een verwensing van het remiseaanbod op zijn plaats. Het wordt tijd dat alle grote evenementen de regels overnemen van het jaarlijkse elitetoernooi in Sofia.

Omdat de spelers elkaar daar niet mogen aanspreken tijdens de partij, kunnen zij elkaar ook niet lastig vallen met een remisevoorstel.

Het is zinloos te speculeren over de afloop van de tweede WK-partij als de Sofia-regels in Bonn hadden gegolden. Misschien zou Anand zijn onmiskenbare voordeel – na bijvoorbeeld 33. Tb2 Txc4 34. Txc4 Lxc4 35. Ld6 – hebben verzilverd. Maar het is ook mogelijk dat de problemen met de klok hem boven het hoofd gegroeid zouden zijn. De toeschouwers hadden het alleen wel graag gezien.

Voor het deel van de voorstelling waarin wel keihard werd geknokt, hadden die kijkers overigens alle waardering. De middag begon met een verrassing, want Anand zag af van zijn favoriete openingszet 1. e2-e4. Kennelijk is hij de afgelopen maanden tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is op winst te spelen tegen de door Kramnik perfect beheerste Russische verdediging.

In plaats daarvan ging Anand op avontuur in een oude zijvariant van de Nimzo-Indische opening. Kramnik was verrast en gebruikte veel tijd in de eerste fase, maar loste de problemen wel naar behoren op. Pas na een minder gelukkige 21ste zet kwam hij alsnog in moeilijkheden.

Anand speelde dat deel van de partij subliem. Elke zet was raak en kreeg de volle instemming van commentatoren én computerprogramma’s. Hij dwong een pionoffer af; waarvoor Kramnik, met weinig bedenktijd, slechts nevelige compensatie had.

Maar rond de dertigste zet leek Anand opeens vast te zitten. Zijn voorsprong op de klok veranderde in een achterstand en voor het eerst koos hij een zet – 31. Lc2 – die waarschijnlijk niet de sterkste was.

Kramnik voelde de onzekerheid bij zijn tegenstander haarfijn aan en sloeg zijn slag. Met een remiseaanbod dat eigenlijk verboden zou moeten worden.

“The modern banking system manufactures money out of nothing... If you want to be slaves of the bankers, and pay the costs of your own slavery, then let the banks create money.”
- Lord Josiah Stamp, former Director of the Bank of England

ildjarn
Posts: 1537
Joined: Tue Aug 22, 2006 15:38
Real name: Joost de Heer

Post by ildjarn » Thu Oct 16, 2008 14:29

Lasst die Maschinen verhungern, Ihr Narren...
Lasst sie verrecken!
Schlagt sie tot -- die Maschinen!

User avatar
DeletedProfile
Posts: 179
Joined: Sat Sep 20, 2003 11:04

Post by DeletedProfile » Thu Oct 16, 2008 23:48

Vervelend dwingend.
Topics als muziek zijn beter?
Of iets onrealistisch als de match Sijbrands-Wiersma die Hanco blijft bijhouden? Allemaal verbieden... ?

Svp doorgaan Hanco.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Fri Oct 17, 2008 00:14

rijmer wrote:Vervelend dwingend.
Topics als muziek zijn beter?
Of iets onrealistisch als de match Sijbrands-Wiersma die Hanco blijft bijhouden? Allemaal verbieden... ?

Svp doorgaan Hanco.
Zonder meer Reinier!
We hebben veel aan de schaakwereld te danken. Denk alleen aan de toernooien en matches die Joop van Oosterom en Bessel Kok voor ons hebben willen sponsoren. Maar ook regelgeving, toernooiopzet, klok en dergelijke hebben we bijna altijd afgekeken van de schakers. We kunnen (als we afstand doen van minderwaardigheidsgevoelens) nog steeds veel leren van wat in Bonn momenteel gaande is.

User avatar
steenslag
Posts: 1184
Joined: Sun Sep 21, 2003 10:09
Contact:

Post by steenslag » Fri Oct 17, 2008 01:12

ildjarn wrote:Even mezelf op de schouder kloppen :).

http://www.phenix-echecs.fr/articles/la ... -2003.html


Voor diegenen die het Frans of de retrogade-terminologie niet machtig zijn (zelf ben ik er ook geen ster in): Zet de gewone beginstand op het bord en speel in 19,5 zetten naar de diagramstand toe.

Dat kan op precies een manier.

In Joost de Heer's oplossing komen daarbij de witte pionnen van rechts naar links, ieder op hun beurt op hun eindbestemming aan. Ik heb werkelijk geen flauw idee hoe je zoiets zou moeten oplossen, laat staan componeren.

Zo'n toernooi winnen betekend dat de jury jouw inzending beter vond dan de inzendingen van een paar absolute keien in het vak. illdjarn, gefeliciteerd!

Alex
Posts: 1775
Joined: Thu Nov 20, 2003 12:52
Location: Den Haag

Post by Alex » Fri Oct 17, 2008 06:02

rijmer wrote:Vervelend dwingend.
Topics als muziek zijn beter?
Of iets onrealistisch als de match Sijbrands-Wiersma die Hanco blijft bijhouden? Allemaal verbieden... ?

Svp doorgaan Hanco.
Het topic Muziek begon ooit met de vraag wat dammers van muziek vinden, maar is in de loop van de tijd vervuild, met name door H.E., kan beter nu dus naar Flame toe. Over de match wordt nog steeds gesproken, dat kan je zien als het verlies van Oranje dat in 1974 van Duitsland verloor, daar wordt ook nog steeds over gesproken (cq. opgerakeld) in voetbalprogramma's.

User avatar
Kosmos
Posts: 7564
Joined: Mon Sep 29, 2003 15:21
Real name: Tj. Goedemoed
Location: Ktar
Contact:

Post by Kosmos » Fri Oct 17, 2008 13:34

Alex wrote:
rijmer wrote:Vervelend dwingend.
Topics als muziek zijn beter?
Of iets onrealistisch als de match Sijbrands-Wiersma die Hanco blijft bijhouden? Allemaal verbieden... ?

Svp doorgaan Hanco.
Het topic Muziek begon ooit met de vraag wat dammers van muziek vinden, maar is in de loop van de tijd vervuild, met name door H.E., kan beter nu dus naar Flame toe. Over de match wordt nog steeds gesproken, dat kan je zien als het verlies van Oranje dat in 1974 van Duitsland verloor, daar wordt ook nog steeds over gesproken (cq. opgerakeld) in voetbalprogramma's.
Dit heeft allemaal niks met dammen te maken, Alex. Stop dus maar met je gemekker!

ImageImageImageImage
Last edited by Kosmos on Fri Oct 17, 2008 13:46, edited 2 times in total.
Heaven is no location, but a state of mind

Post Reply