pieter hildering wrote:Ik heb voor Henk een paar antwoorden:
Wat de beschuldigingen betreft: Ik denk dat die duidelijk genoeg zijn----
Ik zal niet jouw hele verhaal herhalen, een ieder kan dat nalezen, maar ik zie daarin nog steeds geen vreselijke beschuldigingen van Gantwarg aan jouw adres. Het verhaal is alleen de zoveelste bevestiging van het feit dat er een meningsverschil is tussen Gantwarg en Bus/Hildering. De vraag is dan hoe je daar als FMJD-bestuurder mee omgaat. In jouw eerste e-mail zet je de zaak meteen op scherp door niet alleen te dreigen Gantwarg uit de financiële commissie te zetten je dreigt ook met
'It can also lead to corrective measures to you personally.....'. Misschien heb je het niet zo bedoeld, maar dit komt bij een buitenstaander over als een bestuurder die in paniek raakt, zaken verborgen wil houden en dreigementen uit in de richting van degene die deze zaken juist in het daglicht wil brengen.
Welke
'corrective measures' tegen Gantwarg had je trouwens in gedachten?
mikkeltje wrote:Nog een kleine vraag aan Henk, hoe worden de belangen van de Damacademie geschaad? Naar mijn mening, kan Gantwarg dat gewoon voortzetten; het (m.i. nog steeds volstrekt onterechte) royement strekt zich toch niet uit tot trainingen? Ik begrijp dat bepaalde kosten niet gedeeld kunnen worden met reiskosten voor het eerste team, maar dat lijkt mij, gezien het feit dat Gantwarg in Duitsland resideert nou ook weer niet overkomelijk...
Het probleem zit hem inderdaad in de reiskosten en de reistijd. Ik geloof dat een treinreis Neurenberg-Delft zo'n zeven uur in beslag neemt. De Damacademie is niet vermogend. De vergoeding voor de trainers is in verhouding tot de hoeveelheid werk in feite nu al heel erg laag. Uiteraard wil ik mijn best doen om hierin in de toekomst verbetering te brengen.
Er is dus eigenlijk een symbiose met Van Stigt Thans. Anatoli komt naar Nederland om te spelen op zaterdag. Meestal komt hij op op vrijdag om individuele training te geven, o.a. aan Kees Thijssen. Op zondag doet hij dan de training voor de Damacademie.
In feite is hij voor de Damacademie nog belangrijker dan voor Van Stigt Thans. Daar is hij topspeler tussen andere topspelers. Bij de academie is hij de dragende kracht, de mentor. De academie heeft geen geld voor een rechtszaak. Ik ben uiteraard bijzonder blij dat Van Stigt Thans zich zo principieel inzet voor Gantwarg en bereid is daar extra financiën voor vrij te maken.
Ik ga er nog steeds vanuit dat het royement geen stand zal houden. Maar uiteraard hou je met het ergste rekening. En dan ga ik zeker niet bij de pakken neerzitten, maar zoeken naar creatieve oplossingen.
mikkeltje wrote:Henk, om al jouw moeite niet ongebruikt te laten, dien je af te vragen of:
1. je met een <b>klacht</b> iets bereikt; de kndb zou kunnen zeggen <i>Henk, je hebt helemaal gelijk dat je klaagt, sorry dat we je ermee hebben bezwaard</i>
2. je er een royement mee ongedaan krijgt <i>Henk, je hebt gelijk, we hebben niet de juiste procedure gevolgd, sorry</i> Immers nergens wordt duidelijk of de brief door of namens Gantwarg geschreven (althans daar lijkt het op) evenzo wordt er niet gevraagd om opheffing van het royement door of namens hem.
Om een royement ongedaan zal namens of door Gantwarg beroep moeten worden aangetekend, lijkt mij.
Mikkeltje, ik heb mij gewend tot de Tuchtcommissie. Iedereen kan daar een klacht indienen, ook tegen bestuurders.
De Tuchtcommissie kan ook het royement nietig verklaren. In mijn aanvulling wijs ik op artikel 2.4 uit het tuchtreglement, waar Jan Pieter Drost ook al op heeft gewezenen:
De Tuchtcommissie beslist zo nodig tevens of een reglement of een besluit rechtsgeldig tot stand is gekomen of bindend is.
Als de Tuchtcommissie tot het oordeel komt dat het royement niet rechtsgeldig tot stand is gekomen dan is de logische consequentie dat het royement door de Tuchtcommissie nietig wordt verklaard.
Een belangrijke vraag in verband met de rechtsgeldigheid is o.a. of het KNDB-bestuur naast de Tuchtcommissie een eigen bevoegdheid heeft om iemand te royeren. Artikel 8 van de statuten leek daar een opening voor te bieden. Ik ben na bestudering van de statuten en het tuchtreglement tot de conclusie gekomen dat het KNDB- bestuur die bevoegdheid NIET heeft. Het tuchtreglement zegt in artikel 1.1:
De tuchtrechtspraak in de KNDB geschiedt uitsluitend krachtens dit reglement, behoudens het recht van de verenigingen zelfstandig tuchtmaatregelen aan hun leden op te leggen.
In artikel 8.1d van de statuten staat:
ontzetting. Deze kan alleen uitgesproken worden wanneer een lid in strijd met de statuten, reglementen of besluiten van de bond handelt of de bond op onredelijke wijze benadeelt.
Merk op dat hier niet staat dat het KNDB-bestuur tot ontzetting (royement) mag overgaan. Het is een algemene formulering, de feitelijke ontzetting ligt nog steeds uitsluitend bij de Tuchtcommissie.
Verwarring zou kunnen ontstaan bij artikel 8.6 van de statuten:
Ontzetting uit het lidmaatschap geschiedt door het bestuur.
Maar dan moet je kijken wat het tuchtreglement hierover zegt in artikel 3.1:
Als tuchtmaatregel kunnen worden opgelegd: e. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNDB. Uit te voeren door het bestuur van de KNDB krachtens het gestelde in artikel 8.6 van de statuten.
Kortom in art. 8.6 gaat het niet om de bevoegdheid van het KNDB-bestuur om iemand te royeren, maar om de uitvoering van een besluit van de Tuchtcommissie. Het royement van Gantwarg is dus niet rechtsgeldig. Ik ga er van uit dat het besluit tot royement daarom door de Tuchtcommissie ontbonden zal worden. Wil het KNDB-bestuur alsnog Gantwarg straffen dan zullen ze een klacht tegen hem moeten indienen bij de Tuchtcommissie. Maar dan ziet het er niet goed voor ze uit. Immers Hildering had al zo’n klacht ingediend. Die klacht is afgewezen.
Dit is volgens mij het verhaal van KNDB en Tuchtcommissie. Jan Pieter Drost heeft al steeds gewezen op artikel 1 van het tuchtreglement en was dus al eerder van mening dat de tuchtrechtspraak uitsluitend is voorbehouden aan de Tuchtcommissie, wat hij een overigens een zeer gewenste situatie vindt. Leo Mous en anderen zijn het met dit laatste zeer eens.
Ik ben nu ook overtuigd geraakt en hoop anderen op mijn beurt te kunnen overtuigen:
ALLEEN DE TUCHTCOMMISSIE KAN IEMAND ONTZETTEN UIT HET LIDMAATSCHAP. Het Tuchtreglement is hierover volstrekt helder. De statuten moeten op dit punt nauwkeuriger worden geformuleerd.
Hanco Elenbaas wrote:Gantwarg kan volgens ingewijden geen genoeg krijgen van vertellen over wat hij heeft meegemaakt met FMJD-bestuurders. In Henk de Witt, ook niet geheel vrij van wraakgevoelens richting Pieter Hildering, heeft Anatoli een aandachtig luisteraar gevonden, daar waar anderen alleen zo spoedig mogelijk willen wegrennen als Anatoli weer begint over zijn avonturen.
Kijk jongeman, zo kennen we je weer.
Het is gewoonlijk weinig zinvol om op dit soort stemmingmakerij in te gaan, maar in dit geval wil ik dat wel doen. Anatoli en ik hebben nauwelijks gepraat over zijn conflict binnen de FMJD. Natuurlijk heeft hij wel eens verteld dat hij hiermee bezig was, maar het was zijn ding, niet het mijne. Ik ben me pas wat meer gaan verdiepen in de kwestie toen de KNDB hem onverhoeds royeerde. Van het financiële verhaal snap ik nog steeds niet veel, voer voor specialisten.
Waar Anatoli en ik wel veel over gepraat hebben was het opzetten van de Damacademie. Nu het begint te draaien genieten we daar met volle teugen van. Voor hem is het schitterend dat hij in alle vrijheid zijn trainingsmethoden kan toepassen en verder ontwikkelen. Zonder allerlei bureaucratische beperkingen. Van de deelnemers aan zijn masterclasses hoor ik ook enthousiaste verhalen. En ik vind het prachtig om ze te organiseren. Deelnemers uit te nodigen, koffie voor ze te zetten en borden klaar te zetten. Een dienende functie waar ik in het geheel geen moeite mee heb, integendeel. Wat mij ook opvalt is de aandacht die Anatoli aan de individuele deelnemers besteedt. Ik zie een heel andere Anatoli dan het beeld dat jij en anderen voortdurend van hem proberen te schetsen. Ik hoop dat je het niet erg vindt, maar mijn persoonlijke ervaringen wegen toch zwaarder dan al die verhalen over hem.