F.C. Luteijn
Spuiboulevard 414
3311 GR Dordrecht
tel. 0651-429387 (of 0612-454397)
fluteyn@hetnet.nl
Aan de commissie van Beroep van de KNDB
Postbus 100
6990 AC Rheden
Dordrecht, 4 juni 2007
Geachte commissie,
Anatoli Gantwarg heeft ondergetekende, als vertegenwoordiger van Damclub Van Stigt Thans, verzocht namens hem beroep aan te tekenen tegen het besluit van het KNDB-bestuur tot ontzetting uit het lidmaatschap van de KNDB, verwoord in de brief van het KNDB-bestuur van 11 mei 2007. Gantwarg heeft dit verzocht, omdat hij de Nederlandse en Engelse taal onvoldoende beheerst om zelf een gedegen en correct verweer te formuleren. De inhoud van deze brief is een weergave van zijn verweer.
Inleiding
Helaas is er in de communicatie tussen FMJD, KNDB en de Wit Russische federatie in het nabije verleden veel misgegaan. Het beleid van de Wit Russische federatie, het Olympisch sportcomité en het ministerie van Wit Rusland is erop gericht een adequate financiële verslaglegging op elk niveau in elke sport te helpen bevorderen. Gantwarg meent dat zijn handelen als officiële vertegenwoordiger van de Wit Russische federatie hem nooit persoonlijk aangerekend kan en mag worden als KNDB-lid.
Aanleiding
Aanleiding voor de gerezen spanningen tussen Anatoli Gantwarg en het FMJD-bestuur was de vraag van Gantwarg, als lid van de financiële commissie van de FMJD aan de penningmeester inzage te krijgen in de financiële jaarcijfers over 2003 en 2004. De commissie heeft als doel de rechtmatigheid van de uitgaven en inkomsten te toetsen. Uit de stukken (mailwisselingen) blijkt dat Gantwarg op uiterst correcte wijze hierom verzocht heeft. Na het uitblijven van een reactie op zijn verzoek, heeft hij opnieuw een dringend, maar correct verzoek aan de penningmeester gedaan.
Vervolgens is op volstrekt overtrokken en emotionele wijze door Pieter Hildering op het verzoek van Gantwarg aan de penningmeester gereageerd. Het was Anatoli Gantwarg die door Pieter Hildering werd geschoffeerd en vervolgens door hem eenzijdig uit zijn functie als lid van de Financiële Commissie werd gezet, alleen en uitsluitend omdat hij bleef vragen over de jaarcijfers 2003 en 2004. Vervolgens stuurde Jaap Bus Gantwarg een mailtje waarin deze aangaf niet meer met Gantwarg te willen communiceren. De jaarcijfers 2003 en 2004 werden niet beschikbaar gesteld.
De aangehaalde correspondentie via de mail is als bijlage bij dit beroepschrift gevoegd. Met nadruk wordt naar de inhoud hiervan verwezen.
Het is begrijpelijk dat deze onwil van het FMJD-bestuur en dit ondemocratisch handelen van Hildering vraagtekens bij Gantwarg en de Wit Russische federatie heeft opgeroepen en er bij hen grote ergernis is ontstaan over de wijze waarop hij door twee bestuursleden als kleine jongen in zijn hok gestuurd werd. Gantwarg voelde zich door het FMJD-bestuur onheus bejegend; ernstig in zijn functioneren gehinderd en openlijk in de kou gezet.
Het feit dat Gantwarg en de Wit Russische federatie zich vervolgens in niet mis te verstane bewoordingen zijn gaan afzetten tegen dit bestuur is volkomen verklaarbaar: enerzijds als gevolg van het feit dat hij stelselmatig en bewust door het bestuur is gedwarsboomd in het verkrijgen van informatie waar hij recht op had; anderzijds vanwege de ondemocratische wijze waarop hij door Pieter Hildering persoonlijk als lid van de Financiële Commissie werd ontslagen. Pieter Hildering heeft niet het recht hierover alleen te beslissen. Dat recht is voorbehouden aan de General Assemblee, die Gantwarg heeft benoemd. De controleur wordt afgezet door de degene, die hij moet controleren (sic). Het feit dat hij daarbij door Hildering en Bus als een klein kind is afgeblaft en op zijn nummer gezet, heeft begrijpelijk kwaad bloed gezet.
Het is onbegrijpelijk en onjuist dat het FMJD-bestuur, c.q. Hildering en Bus, geen bereidheid hebben getoond de jaarcijfers 2003 en 2004 beschikbaar te stellen. Deze zijn openbaar en zeker voor een lid van de Financiële Commissie, met het oog op de beoordeling van de continuïteit, op elk moment opvraagbaar, ook al heeft deze de opdracht de jaren 2005 en 2006 te controleren. Juist door deze gegevens stelselmatig en krampachtig achter te houden, heeft de FMJD het vermoeden doen ontstaan dat er iets niet in orde was en is de zaak kunnen escaleren. Het is Gantwarg niet te verwijten dat deze vervolgens met kritiek en beschuldigingen naar de FMJD is gekomen. De FMJD heeft door het gedrag van Hildering en Bus de verdenking zelf op zich geladen.
Opmerkelijk en merkwaardig is het dat Hildering, na zijn aftreden en toen de zaak al door de KNDB was opgepakt, in zijn open brief van 27 april 2007 aangeeft dat alsnog gewerkt gaat worden aan de formele afwikkeling van de jaarcijfers 2003 en 2004. Kennelijk zijn deze inderdaad nog nooit geproduceerd en/of gecontroleerd en was de vraag en de achterdocht van Gantwarg begrijpelijk en terecht.
Het KNDB-besluit tot royement
Het is volstrekt onduidelijk waarom het KNDB-bestuur zich vervolgens is gaan bemoeien met een geschil tussen het FMJD-bestuur en Gantwarg als lid van de Financiële Commissie van de FMJD en vertegenwoordiger van Wit Rusland. Ook het moment waarop de KNDB meent te moeten ingrijpen is onverklaarbaar. De affaire tussen Wit Rusland en de FMJD speelt al sinds eind 2005. De aanleiding moet welhaast het gegeven zijn dat Hildering en Bus recentelijk hun functie in het FMJD-bestuur hebben neergelegd en contacten die daarop zijn gevolgd met het KNDB-bestuur.
Het feit dat - kennelijk als gevolg van dit conflict - (Nederlandse) FMJD-bestuurders zijn opgestapt, is in dit verband irrelevant. Op vragen van NOC/NSF had door de KNDB eenvoudig naar de FMJD verwezen kunnen worden en aangegeven kunnen worden dat de KNDB zijn (niet onbelangrijke) invloed binnen de FMJD zal aangrijpen om langs de geëigende weg bij te dragen aan de oplossing van de gerezen spanningen aldaar.
Het ware verstandig geweest,als de KNDB na het ter ore komen van de kennelijke onregelmatigheden rond de jaarcijfers 2003/2004 hierover opheldering aan de FMJD zou hebben gevraagd.
Het moge duidelijk zijn dat als er sprake is van een conflict binnen de FMJD dit aan de General Assemblee moet worden voorgelegd en via de normale rechtsgang binnen deze organisatie behoort te worden opgelost. Het past daarbij niet, dat de KNDB, als een soort geweten van het internationale dammen, op eigen houtje zonder de rechtsgang binnen de FMJD af te wachten, ondoordacht stappen neemt tegen een KNDB-lid, zelfs niet als je als KNDB-bestuurders persoonlijk van mening bent dat het desbetreffende KNDB-lid zich niet correct gedraagt. Het is aan de FMJD dit probleem binnen de daar geldende procedures op te helderen en op te lossen.
De KNDB zou er goed aan hebben gedaan de uiterste terughoudendheid te betrachten bij de toepassing van artikel 8, lid 1d. Lid 1d van artikel 8 is een regel die men slechts in uiterste nood toepast. Het is enerzijds erg algemeen gesteld, anderzijds vereist het een grondige motivering. De KNDB draagt in dit geval de bewijslast.
Daarbij is het voorts van essentieel belang dat de KNDB aan de hand van feiten aantoont dat Gantwarg in strijd met de statuten, reglementen of besluiten heeft gehandeld, dan wel de bond of de damsport op onredelijke wijze benadeeld heeft. Indien dit niet wordt aangetoond en niet aantoonbaar is, hetgeen hier beide het geval is, heeft het KNDB-bestuur een onrechtmatig besluit genomen.
De rechtmatigheid van besluiten op grond van dit artikel is in zijn algemeenheid niet of nauwelijks objectief toetsbaar en het risico op onbeheersbare precedentvorming is enorm. Verder is er een groot gevaar dat toepassing van het artikel meer schade veroorzaakt dan het beoogt te bestrijden. We hoeven onder verwijzing naar de kwesties Goedemoed en Apeldoorn niet ver in het verleden te duiken om daar een duidelijk voorbeeld van aan te halen.
De rechtsgang binnen de KNDB
De KNDB handelt niet alleen onjuist door de rechtsgang binnen de FMJD niet af te wachten, ook worden de eigen KNDB-regels met voeten getreden. Als het KNDB-bestuur van mening is dat een KNDB-lid handelt in strijd met wezenlijke belangen van de damsport of de KNDB, dan wel functionarissen, arbiters of spelers in woord en daad onbehoorlijk behandelt, dan dient hierbij de weg te worden bewandeld van het tuchtrecht. Ook het KNDB-bestuur is onderworpen aan de regels van het tuchtreglement. De juiste weg was dan geweest dat het KNDB-bestuur een klacht ter behandeling bij de tuchtcommissie had neergelegd. Het KNDB-bestuur heeft dit nagelaten en zo de eigen regels geschonden.
Zo lang de normale procedures binnen de FMJD niet zijn doorlopen, is het niet aan de KNDB eenzijdig en prematuur te beslissen welke van de drie KNDB-leden Anatoli Gantwarg, Pieter Hildering of Jaap Bus door hun handelen de bond of de damsport op onredelijke wijze benadeeld heeft, zo daar al sprake van is.
Los van het feit dat KNDB procedureel onjuist heeft gehandeld door Gantwarg, met veronachtzaming van de eigen regels, te royeren, is er nog de inhoudelijke kwestie. De bewijslast ligt in dit soort zaken bij de KNDB. De KNDB dient aan de hand van feiten aan te tonen dat Gantwarg in strijd met de statuten, reglementen of besluiten heb gehandeld, dan wel de bond op onredelijke wijze benadeeld heeft. Indien dit niet aantoonbaar is, hetgeen hier duidelijk het geval is, heeft het KNDB-bestuur niet alleen procedureel, maar ook inhoudelijk een onrechtmatig besluit genomen.
Tot slot
Het is jammer dat de KNDB ondoordacht en eenzijdig partij heeft gekozen en de voorkeur heeft gegeven aan strafmaatregelen. Het is de meest zekere manier om iets nog jaren te laten voort zieken en het al niet zo sterke imago van het dammen verder aan te tasten. Het was chic geweest als de KNDB zijn grootheid had getoond en zich als bemiddelaar had opgeworpen, met name waar het gaat om een conflict tussen personen die, ieder op hun eigen manier, grote verdiensten voor de damsport hebben. Met een royement, zeker op zo’n wankel fundament en zo risicovol, is niets en niemand gediend. Juist deze weg is niet in het belang van de damsport.
Ik verzoek u het besluit tot royement van het KNDB-bestuur nietig te verklaren.
Hoogachtend,
Anatoli Gantwarg,
namens deze
F.C. Luteijn, voorzitter damclub Van Stigt Thans