<center><center> Neil Young - Lookin' For A Leader (Living with War)
http://www.youtube.com/watch?v=ioQqUwuN4N4
Lookin' for a leader to bring our country home
Re-unite the red white and blue before it turns to stone
Lookin' for somebody young enough to take it on
Clean up the corruption and make the country strong
Walkin' among our people there's someone who's straight and strong
To lead us from desolation and a broken world gone wrong
Someone walks among us and I hope he hears the call
And maybe it's a woman or a black man after all
Yeah maybe it's Obama but he thinks that he's too young
Maybe it's Colin Powell to right what he's done wrong
America has a leader but he's not in the house
He's walkin' here among us and we've got to seek him out
Yeah we've got our election but Corruption has a chance
We got to have a clean win to regain confidence
AMERICA is beautiful but she has an ugly side
We're lookin' for a leader in this country far and wide
We're lookin' for a leader with the Great Spirit on his side
Lookin' for a leader with the Great Spirit on his side
Someone walks among us and I hope he hears the call
And maybe it's a woman or a black man after all
Barack Obama
Barack Obama : My plans for 2008
http://www.youtube.com/watch?v=H5h95s0OuEg
TC Tubantia, 15 februari 2007
Het Witte Huis is nog ver weg voor Barack Obama
Marten de Jongh
Barack Obama wil beter onderwijs, gezondheidszorg voor iedereen, meer banen en een einde aan de Irak-oorlog. Aan zijn beloftes zal het niet liggen. Die doen niet onder voor die van willekeurig welke andere Amerikaanse presidentskandidaat.
Ook zijn populariteit is tiptop in orde. Die is zelfs ongekend. Heel de wereld kijkt mee naar de politieke sensatie die hij teweeg brengt. De 45-jarige Barack Hussein Obama, zoon van een Keniaanse vader en Amerikaanse moeder, belichaamt The American Dream. Hij heeft razendsnel carrière gemaakt, is pas twee jaar senator voor Illinois. En nu al doet hij een gooi naar het Witte Huis. Obama doet mee aan de race van 2008. "Want", zo zei hij afgelopen zaterdag bij het aankondigen van zijn kandidatuur, " elke keer is een nieuwe generatie opgestaan en heeft gedaan wat nodig is. Nu wordt een beroep op ons gedaan. En het is tijd voor onze generatie om dat beroep te beantwoorden."
De Democraat verspreidt een boodschap van hoop, maar de vraag is hoe ver hem dat brengt, want als politiek wiskunde zou zijn was Obama onverkiesbaar.
Onverkiesbaar omdat hij zwart is, onverkiesbaar omdat hij te weinig politieke ervaring heeft, onverkiesbaar omdat hij veel te vroeg piekt, onverkiesbaar omdat zijn boodschap van verzoening te vaag is en onverkiesbaar omdat hij een sterke Democratische rivaal heeft in de persoon van Hillary Clinton.
Obama zou de moed in de schoenen moeten zinken als hij de verkiezingen van de afgelopen decennia de revue liet passeren. Wie president wil worden moet een paar staten winnen in het zuiden. Een kandidaat dient een speciale band te hebben met die regio, moet er geboren zijn of is gehouden een scherpe zuidelijke stem laten horen. Jimmy Carter, George Bush sr., Bill Clinton en George W. Bush zijn zuiderlingen. De Republikeinen Richard Nixon en Ronald Reagan waren weliswaar Californiërs, maar steunden, ja, versterkten zelfs dat typisch blanke, conservatieve, zuidelijke geluid.
Dus wie denkt Obama wel niet dat hij is? Ja, hij is cool, zijn voorkomen slick and smooth. En die bruine stem, dat lenige lichaam van hem, hoeveel X-Factor verlangt iemand nog meer?
Maar grote vraag is of The Silent Majority van dat alles onder de indruk is, de zwijgende meerderheid waarop Nixon destijds een appèl deed. De peilingen geven Obama tot dusver weinig kans. Strengreligieuze Amerikanen in het zuiden en midden van Amerika zijn doorgaans niet zo onder de indruk van de hypes waardoor hun landgenoten aan de west- en oostkust bevangen raken. Het theatrale van de politiek wekt in conservatieve kringen eerder achterdocht.
Een ware aardverschuiving lijkt derhalve nodig wil Obama in het zuiden een voet tussen de deur krijgen. Of dat mogelijk is? Ja, het kan. In de jaren zestig gebeurde het. Onder president Lyndon Johnson, een Texaan overigens, raakten de Democraten hun ogenschijnlijk eeuwigdurende macht over het zuiden kwijt aan de Republikeinen. Johnson deed dat in 1964 door zijn handtekening te zetten onder The Civil Rights Act, de wet die zwart en blank gelijke rechten toekende. "Dit zal ons voor zeker een generatie uitsluiten van de macht", waren de profetische woorden die hij toen sprak. Misschien is het nu de koppigheid van Bush die voor een aardverschuiving zorgt. Zijn vasthoudendheid in Irak komt de meeste Amerikanen de neus uit, ze zijn de oorlog zat, ook in Texas, de zuidelijke thuisbasis van de president. Die factor en Obama's charisma, dat kan de revolutie in gang zetten. Misschien levert de senator uit Illinois het bewijs dat politiek irrationeel is, is het zijn stijl die de doorslag geeft. Obama's persoonlijkheid moet de politiek boven het alledaagse uittillen, zijn oproep tot verzoening dient traditionele scheidslijnen te laten vervagen, moet mensen samenbrengen die met de rug naar elkaar toestaan. Hij heeft een zeldzaam, bijna hypnotiserend talent nodig, om zich iets van het collectieve Amerikaanse onderbewustzijn toe te eigenen. Zo'n charisma is slechts weinigen gegeven. Wellicht dat de Obamania er een voorbode van is.