Jan Pieter wrote:Henk de Witt wrote:Krajenbrink heeft zich heel lang muisstil gehouden in de discussie over de puntentelling. ... En daarna ga je iets leuks met de kinderen doen, een tocht met de rondvaartboot maken ergens pannekoek eten, whatever.'
Een kostelijk verhaal, vooral die pannekoek maakt het helemaal af, maar voor de stelling dat het bestuur zich door Krajenbrink heeft laten intimideren ontbreekt ieder bewijs.
Nou, intimideren is misschien niet helemaal het goede woord. Wel zegt men bij elke scheet van Krajenbrink -en hij niet alleen natuurlijk- dit is vast een belangrijke scheet! Zonder de scheet op geur en duurzaamheid te testen. Toen Krajenbrink met zijn reactie kwam (formeel overigens een reactie van de CTO) heb ik daar met individuele KNDB-bestuurders over gesproken. Ook zijn er e-mailcontacten geweest. Je moet niet vergeten dat het onderwerp puntentelling in die tijd hot was en als ik een KNDB-bestuurder tegenkwam ging het daar al snel over. Het kwam eenvoudig niet bij ze op om de argumenten van Krajenbrink inhoudelijk tegen het licht te houden. Krajenbrinks bewering dat het aanpassen en herschrijven van trainingsmateriaal 'wel tien jaar werk zou kosten' zou dan al meteen door de mand zijn gevallen. Het is wel duizend jaar werk, misschien wel tienduizend. Het aanpassen en herschrijven van trainingsmateriaal is namelijk een normaal doorlopend proces in een zich ontwikkelende sport. Ook kwam het totaal niet bij de bestuurders op om Krajenbrink aan te spreken op onbehoorlijk gedrag. De coördinator Talentontwikkeling had jaren de tijd gehad om zich met het debat te bemoeien, maar zweeg in alle talen. Pas
nadat de bondsraad een besluit had genomen, komt hij nog met een potje mosterd aanzetten. Bij het idee dat men de argumenten van Kraai zou kunnen toetsen en hem zou kunnen aanspreken op zijn gedrag keek men alsof men het in Keulen hoorde donderen. Zoiets zit helemaal niet in de KNDB-cultuur, het is
not done. Het draait allemaal om persoonlijke contacten, relaties, vriendjes. Een inhoudelijke confrontatie wordt heel snel als persoonlijk conflict ervaren. Krajenbrink op het matje roepen, stel je toch eens voor! Men wil lief en aardig voor elkaar blijven. De keerzijde van deze médaille is echter dat vriendjespolitiek, doofpot, dreigen en chantage zelfs, welig tieren in de KNDB. Altijd aardig willen zijn kan soms ook neerkomen op lafheid.
Ik zal nog één treffende anekdote over deze cultuur vertellen. Johan Haijtink (bijzonder aardige man overigens, maar wel iemand die met een allervriendelijkst gezicht minder fraaie streken kan uithalen) werd betrapt op het manipuleren van notulen. Ik sprak hier een keer over met een KNDB-bestuurder en vroeg hoe zoiets nu werd afgehandeld. Nou, totaal niet dus, behalve met vereende krachten zo snel mogelijk de deksel op de doofpot proberen te krijgen. Toen ik hierover mijn verbazing uitsprak, kreeg ik het verhaal te horen dat Haijtink zo'n aardige man was, dat hij zo hard werkte, dat zijn vrouw ernstig ziek was en dat hij over negen maanden toch met pensioen ging. Ik kon dit allemaal wel beamen, het ging mij er ook helemaal niet om dat zo iemand vlak voor zijn pensioen nog even zou worden ontslagen of zo, welnee. Maar knoeien in notulen is een serieus vergrijp waarover je als bestuur normaal gesproken toch even een gesprekje met de betreffende functionaris wilt hebben. Je kent het wel 'U doet belangrijk en nuttig werk, daar zijn wij u zeer erkentelijk voor, maar toch maar liever niet meer knoeien in notulen'. De KNDB-bestuurder voelde daar niets voor want hij moest nog 'negen maanden met Haijtink door één deur'. Het kwam eenvoudig niet bij hem op dat het omgekeerde ook gold, dat de bondsdirecteur nog negen maanden met hem door één deur moest. Je snapt wel dat deze houding de bondsfunctionarissen in feite een vrijbrief geeft, dat ze zich van alles kunnen permitteren zonder daar door het bestuur op aangesproken te worden.
Anekdotes als deze, het zijn er talloze, vormen geen hard bewijs. Dan zou je onderzoek moeten doen naar de KNDB-cultuur. Maar of dat nu nog zinvol is bij een zieltogende bond is de vraag.
Jan Pieter wrote:Graag zou ik alsnog van je vernemen hoe het kan dat KNDB-bestuurders en leden van de Bondsraad denken in vrijheid tot hun beslissingen te komen terwijl ze in werkelijkheid als willoze wezens de opdrachten van de grijze kardinalen uitvoeren.
Even een misverstand wegnemen. De grijze kardinalen vormen absoluut geen hecht, monolitisch blok. Er is geen sprake van een alomvattend complot of iets dergelijks, dat zou een belachelijk idee zijn. Het gaat om circuits, om meer of minder losse netwerken. Daarbinnen zijn evengoed meningsverschillen, belangentegenstellingen, ruzies. Stevige ruzies soms. Kijk naar de recente affaire Stoop. Deze Stoop bijvoorbeeld maakt ondanks alle ruzies wel deel uit van het kardinalengilde. Henk wordt dacht ik ook al een beetje grijs aan de slapen. Je kunt ook spreken van
old boys netwerk of Gelders 'vriendenrepubliekje'. Want het is steeds meer een Gelders circuitje geworden.
Individuele bondsraadsleden zijn helemaal niet willoos of onmachtig. Alles loopt door elkaar. Stoop zit bijvoorbeeld ook in de bondsraad (Of is hij daar inmiddels uit? Ik volg het allemaal niet meer zo.) Het gaat om de achterkamertjespolitiek, om de ritsel- en regelcultuur. Een heel goed voorbeeld is de wijze waarop Tjalling Goedemoed drie jaar geleden werd geroyeerd. Ik weet nog goed dat ik op een vrijdagmiddag een KNDB-brief ontving en eerst helemaal niet begreep waar het over ging. 'Gelderse dambond', 'royement Tjalling Goedemoed', 'overgenomen door de KNDB'. Volkomen surrealistisch. Ik zat toen in de bondsraad, Tjalling ook. Probeer je dat eens voor te stellen. Als donderslag bij heldere hemel krijg je een brief waarin staat dat een collega-bondsraadslid is geroyeerd. Tjalling was ook op andere wijze prominent actief in de KNDB, onder anderen had hij een rubriek in Het Damspel waar ik toen redacteur van was. Kun je je iets van mijn ongeloof voorstellen? Was dit een bizarre grap of zo? En de Gelderse dambond, wat had die er in hemelsnaam mee te maken? Tjalling woonde toch in Friesland? Wat was dit voor sick joke? Kun je je voorstellen wat dit betekende voor Tjalling zelf en zijn Friese club? Nadat ik Tjalling gebeld had drong pas geleidelijk tot me door dat het geen grap was. In de periode daarna kregen de kardinalen die hier hun ondergrondse werk hadden gedaan geleidelijk een gezicht. Eerdergenoemde Henk Stoop bleek een hoofdrol te hebben. Indirect was de jarenlange vete tussen hem en Tjalling de aanleiding. Het feit dat Tjalling toen voor Apeldoorn speelde had de Gelderse Dambond op het idee gebracht van deze krankzinnige actie. Tjalling woonde in Leeuwarden maar voor de KNDB was hij Gelderlander. Hij bevond zich zonder zich er van bewust te zijn in het hart van kardinalenrijk. Verzin het maar eens. De kardinalen moesten nog slechts de stok vinden om Tjalling mee te slaan. Men dacht die stok te hebben gevonden toen Tjalling op een privé-chatbox het woord NSB'er had gebruikt. Een heuse verklikker lichtte de KNDB in over dit vreselijke woord, dat je overigens overal in geschriften en kranten tegenkomt. Via de KNDB kwam het (uiteraard) bij de Gelderse Dambond terecht. Deze bond onder toenmalige leiding van Jozef Linssen (destijds tevens bondsraadslid) ging vliegensvlug over tot royement. Kardinaal Haijtink belde de KNDB-voorzitter, meldde dat het standaardprocedure is dat de KNDB een dergelijk royement overneemt. De voorzitter, Ebbo de Jong, ondernam al even vliegensvlug actie, nog dezelfde dag was Tjalling geroyeerd als KNDB-lid en de volgende dag lag de brief in de bus van 31 (33 minus Linssen en Stoop) nietsvermoedende, volkomen onwetende bondsraadsleden. En vijf volkomen onwetende KNDB-bestuursleden. Het verhaal is te krankzinnig voor woorden en toch is het waar. Het gebeurde in de KNDB in de 21e eeuw.
Jan Pieter wrote:Trouwens, ik ben ook tegen de Delftse Telling. Betekent dit dat ook ik geen eigen wil meer heb? Dat de tentakels van de grijze kardinalen zich tot in Indonesie uitstrekken?
Kijk uit. Met wie chat jij allemaal en wat is jouw woordkeuze? Ogen die spieden voor de KNDB/Gelderse Dambond zien alles, het verre Indonesië biedt geen bescherming. En waarom dacht jij dat kardinalen zulke grote oren hebben? Wijlen kardinaal Douwe de Jong had trouwens de allergrootste oren van alle kardinalen, maar dit terzijde. Jij gebruikt nogal vaak het woord Delftse telling. Bloedlink! Dat maakt jou tot topverdachte in de ogen der kardinalen. Eén kleine misstap en een levenslange veroordeling tot huisdammer zal jouw wrede lot zijn.
Dit was maar een geintje Jan Pieter, je hoeft niet te schrikken. Jij loopt geen enkel risico. Jij bent voor de kardinalen namelijk volstrekt ongevaarlijk. Een beetje babbelen over experidammen en zo, over dammen en bridge en zo, het organiseren van een Lomboktoernooitje en zo, ach onschuldig vermaak. Het amuseert de kardinalen zelfs wel. Laatst hoorde ik de ene kardinaal tegen de andere zeggen 'Die Jan Pieter, die is best leuk bezig met dat Lombokdammen, vind je niet Uwe Eminentie?' 'Zeer zeker Uwe Eminentie, zeer zeker. Misschien krijgt hij het ooit wel algemeen ingevoerd. Op Lombok' En snel liepen ze ineens door met hun bekoorlijk ruisende zijden gewaden, enigszins gebogen en de hand voor de mond teneinde een opkomende proestlach te onderdrukken.
Zelfs als jij een verleidelijke aanbieding zou krijgen van Apeldoorn, in het hart van Gelders kardinalengebied, kun je daar rustig op ingaan. Tjalling was wel gevaarlijk, een directe bedreiging voor de kardinalen en moest daarom uit de weg geruimd. Hij stelde namelijk de morele corruptie in de KNDB openlijk aan de orde. Kijk, daar houden kardinalen niet van. Welke ook de tegenstellingen en onderlinge intriges van de Eminenties mogen zijn, op het gebied van handhaving van morele corruptie en status quo vormen zij een gesloten front. Zij moeten wel. In een klimaat van open inhoudelijk debat, van transparante besluitvorming, van modernisering, sterven zij spoedig.
Jan Pieter wrote:Trouwens, ik ben ook tegen de Delftse Telling. Betekent dit dat ook ik geen eigen wil meer heb?
Nee jongen, ik kan je geruststellen. Die dingen moet je helemaal los van elkaar zien. De kardinalen zijn ook tegen de Delftse telling. En zij hebben een ijzeren wil. En zoals ik het zie heb jij ook best wel een eigen willetje.
Maar nog even serieus over het onderwerp manipulatie van bondsraadsleden. Die is er en veel bondsraadsleden hebben absoluut niet in de gaten hoe het werkt. Laten wij weer eens een kleine waargebeurde geschiedenis uit de doeken doen.
Kardinaal Paul Visser van het bondsbureau is uiteraard fel tegenstander van de Delftse telling. Daar ben je kardinaal voor. Van het aannemen van de telling door de bondsraad over de puntentelling was hij niet in het minst onder de indruk. Stelt helemaal niets voor, aldus zelfverzekerde Paul. Let maar op, over een half jaar is alles weer van de baan. Dat mocht ik natuurlijk niet met hem eens zijn. Dan zou ik de bondsraad, waar ik zelf deel van uitmaakte, het hoogste orgaan in de bond, neerzetten als een irrelevant, onbetrouwbaar clubje. Ik geloof trouwens dat we nog gewed hebben om een fles cognac. Die zal ik hem een keer brengen als ik weer wat geld heb. De afloop is immers bekend.
Toch verbaasde het mij destijds, hoe absoluut zeker hij van zijn zaak was, terwijl het toch een vrijwel unaniem besluit was. Leergierig mannetje als ik ben, besloot ik goed op te letten op hoe de dingen hun loop zouden nemen.
Welnu, we weten dat de kardinalen hebben gewonnen, dat de bondsraad zijn gezag kwijt is en voor lange tijd geassocieerd zal worden met onbetrouwbare leden en slappe knieën. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Duidelijk is dat na het besluit er een campagne op gang kwam. De hetze op dit forum tegen mijn persoon is bekend. Paul heeft zelf flink bijgedragen aan de campagne door de hetze op de KNDB-site te zetten. Met dit eigenmachtig campagne voeren tegen een bondsraadsbesluit ging hij zijn boekje ver te buiten. So what, who cares? Het KNDB-bestuur niet. De bondsraad evenmin. Bovendien werd Paul gedekt door KNDB-voorzitter kardinaal Ebbo de Jong (waren we hem al niet eerder tegengekomen?) Ebbo stelde zich naar buiten open en geïnteresseerd op ten aanzien van de puntentelling. Hij moest het besluit ook loyaal uitvoeren. Hij speelde echter een dubbel spel. Ja, Jan Pieter, dat doen kardinalen soms. In het KNDB-bestuur begon hij het besluit te ondermijnen. De al eerder genoemde reactie van Krajenbrink (daar heb je hem weer) werd door hem met open armen ontvangen. Niks op het matje roepen. De reden voor Ebbo's handelwijze lag in zijn vriendschap met Ton Sijbrands (een hele verre, afstandelijke kardinalenoom). Ebbo behartigde al lange tijd de belangen van deze Sijbrands. Nadat Paul Visser de kleuterhetze tegen de telling en mijn persoon op dit forum op de KNDB-site had gezet kreeg die hetze plotseling orkaankracht. Rond internetfora hangt zoals je weet de geur van onderbuikgeschreeuw van allerlei randfiguren, vaak nog anoniem ook. Dat wordt, terecht, allemaal niet zo serieus genomen. Nu de 'discussie' op de officiële KNDB-site stond hadden de 'discussianten' zo maar ineens een platform in de 'bovenwereld' gekregen. Sommigen flipten volkomen, denk aan onze vriend Hanco. Kardinaal Hilderink kwam ook ineens in het spel. Hij plaatste een stuk op het forum, inmiddels KNDB-site dus, waarin gedreigd werd de plaatsingsrechten voor het WK in te trekken indien de nieuwe telling in het NK werd ingevoerd. Een loos dreigement uiteraard, maar de minder standvastige bondsraadsleden kregen het knap benauwd. Ook jij, Jan Pieter, hebt een flink steentje bijgedragen met je verhalen over scheuring, massale weerstand, opstand, coups en dergelijke. Kijk, als het bij dit forum was gebleven dan hadden jouw woorden weinig impact gehad. Internetgedoe. Henk de Witt, altijd bereid mensen te helpen, had bovendien uitgelegd dat het hier om waanideeën ging en alles zou weer in orde zijn. Maar nu stond het allemaal op de officiële KNDB-site. De arme bondsraadsleden werden banger en banger en banger. En nog banger en nog banger. Scheuring! Coups! Plaatsingsrechten WK weg! Mijn hemel, waar waren ze aan begonnen. En in dit prettige klimaat kwam de enquete Van Gortel als afmakertje, op de achtergrond gesteund door..... kardinalen. Eigenlijk was het meer een petitie, zoals je wel vaker ziet wanneer mensen beseffen dat er een besluit is genomen. Bij gemeentelijke plantsoenendiensten weet men daar alles van. De mensen weten van het plan om bomen te planten. Zodra het een besluit is, kun je rekenen op een petitie tegen de bomen omdat die het uitzicht wegnemen. Op de petitie Van Gortel werd uiteraard zeer selectief gereageerd door tegenstanders. Dammers die voorlopig tegen waren en eerst meer experimenten wilden, werden voor het gemak op één hoop geveegd met felle tegenstanders. De opvallende non-response van prominente voorstanders werd wijselijk verzwegen.
Zo is het allemaal gegaan Jan Pieter. Men zou zou ook bijna begrip krijgen voor de trillende knieën van de meeste bondsraadsleden. Bijna... Want wat je hen zonder meer mag aanrekenen is dat ze hun werk niet naar behoren hebben gedaan. Denk je dat de werkgroep 'Modernisering Puntentelling' ook maar één telefoontje van één bondsraadslid heeft gehad? Niets, nada. De werkgroep, die het hoofd gewoon koel had gehouden, had kunnen uitleggen dat er helemaal geen opstanden en scheuringen dreigden, maar dat dit in de categorie bangmakerij viel. De werkgroep had kunnen uitleggen dat de 'petitie Van Gortel' niet zo veel om het lijf had. Maar de bondsraadsleden zochten die informatie niet. Paul Visser kende zijn pappenheimers, zijn zelfzekerheid was terecht Ze lieten zich gewillig als individuele schapen naar de slachtbank van de kardinalen laten leiden. Die hebben hun buikje lekker rond gegeten.
Zo is het gebeurd Jan Pieter, zo is het gegaan, dat zweer ik op het graf van de bondsraad.