WK 2005 te Amsterdam

Post Reply
Vraagje
Posts: 858
Joined: Sat Oct 18, 2003 11:45

Post by Vraagje » Sat Apr 30, 2005 21:59

Hanco Elenbaas wrote:
Piet Bouma wrote:
Ik mis het verhaal van de plusjes.....?
Is het idee van Pieter Hildering inmiddels in de mottenballen.....?
Of gaan we op de rustdag allemaal (sneldam)barrages spelen?
Speciaal voor jou heeft Fokkink er ook nog wat minnetjes bij gestopt:
Eric van Dusseldorp (22 januari 2005) wrote:Inmiddels is er uitsluitsel over het wedstrijdreglement van het komende WK dat in onze hoofdstad zal worden gehouden.
Henk Fokkink deelde in de bondsraadsvergadering van vandaag het volgende mee.

1. Geen sneldamproloog aan het begin van het toernooi.

2. Er wordt gespeeld met de 2-0. Bij ex aequo in de eindstand beslist in eerste instantie het aantal winstpartijen. Is het dan nog gelijk, dan beslist het saldo van de voor- en nadeelremises die in 'plusjes' en 'minnetjes' worden uitgedrukt. Bij drie schijven meer (waarbij een dam voor twee schijven telt) in de slotstand is er sprake van een voordeelremise. Niet onbelangrijk: de plussen en minnen worden in de uitslagen, voor de kijkers thuis, niet zichtbaar verwerkt.

3. Er wordt in een hoger speeltempo gespeeld. Welk speeltempo, daar is nog geen overeenstemming over. Er zijn vier opties:
a. vijftig zetten in twee uur per persoon, daarna derest van de partij in één uur per persoon;
b. vijftig zetten in twee uur per persoon, daarna derest van de partij in een half uur per persoon;
c. veertig zetten in anderhalf uur per persoon. Dan een uur per persoon voor derest van de partij;
d. veertig zetten in anderhalf uur, of één uur en twintig minuten, per persoon. Per zet -vanaf het begin van de partij welteverstaan- krijgen de spelers er een minuut bij.
Er zou voorzichtig in de richting van optie d worden gedacht.
Die laatste optie d snap ik niet. Waarvoor is daarbij nog een tijdcontrole nodig, als de tijd op is, is de partij toch gewoon afgelopen, ongeacht het aantal zetten?
De meest gehate dammer allertijden.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon May 16, 2005 16:05

Image Image

16 Mei 2005, over 5 maanden WK in Amsterdam.
De organisatie heeft een tekort van 30.000 à 40.000 euro, waarvoor nog steeds geen sponsor is gevonden. Zeker is het dus nog niet, dat WK 2005 in Amsterdam.
Intussen sluit het FMJD-bestuur allerlei nationale federaties uit van deelname aan dat WK omdat ze hun lidmaatschapsgeld niet betalen.
Zou Coca Cola het WK niet willen sponsoren?

<center> Image</center>

Ben Anoniem
Posts: 930
Joined: Fri Apr 09, 2004 20:38

Post by Ben Anoniem » Mon May 16, 2005 19:22

Die bobo's willen dat geld zelf opsouperen.
Ach laat dat WK toch zitten, uitsluitend remises en gemiste remises.
En uiteraard uiteindelijk een Russische winnaar.

Jacques PERMAL
Posts: 3384
Joined: Sat Apr 12, 2003 09:15
Location: ROUEN - NORMANDY

Post by Jacques PERMAL » Mon May 16, 2005 19:36

FMJD would like to organize WK 2005 and has not still find a big sponsor !! What a pity !!

Draughts is game opened to everyone of the planet and to winners of former USSR according to BEN ANONIEM ??????????
[img]images/smilies/icon_smile.gif[/img] [img]images/smilies/icon_sad.gif[/img]
Last edited by Jacques PERMAL on Mon May 16, 2005 19:58, edited 1 time in total.
Information : my first priority !!

L'info en première ligne !!

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon May 16, 2005 19:54

In de jaren zestig sponsorde Coca Cola vaak damwedstrijden.

Wat fotootjes van een Coca Colawedstrijd op 4 mei 1961, met o.a. simultaan van R.C. Keller en een cola heffende Wim de Jong.

Image Image
Image Image



Of hieronder, van 45 jaar geleden, het WK in Amsterdam, 19 oktober 1960, met rechts de partij tussen Iser Koeperman en Freek Gordijn.

Image Image

Jacques PERMAL
Posts: 3384
Joined: Sat Apr 12, 2003 09:15
Location: ROUEN - NORMANDY

Post by Jacques PERMAL » Wed May 18, 2005 18:42

Les préliminaires au Sénégal débutent le 1er juin à Dakar.
Les 10 régions vont s'affronter pour 12 places.
Environ 50 joueurs participeront à ces joutes en système suisse, y compris les GMI Abdoulaye Der, Habib Kane ( Moustique ), Gaoussou Sidibé et El Hadj Malick Diallo.
Le GMI Bassirou Ba champion d'Afrique et Abdoulaye Gaye champion du Sénégal sont qualifiés d'office.
Un championnat compliqué et difficile à déchiffrer, où il n'ya pas de favoris, où tout peut arriver, le 1er peut battre le 14é.
Chaque année, il ya un nouveau champion, c'est le vrai PMU, tout pronostic est interdit.
C'est qu'au Sénégal, tous les joueurs se valent, il n'ya pas de champions.
Je l'avais dit et j'ai fait grincer beaucoup de dents, vous allez vous en rendre compte vous mêmes, au moment où les résultats vont commencer à tomber.
Le jeu de dames sénégalais, il faut le vivre pour le connaître.
Et ce championnat est qualificatif pour le championnat du monde par équipes.

Mlick Niang
Kaolack Sénégal
Information : my first priority !!

L'info en première ligne !!

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed May 25, 2005 13:56

Trouw, Sport, maandag 27 augustus 2001

Image Image Image
Wouter van Beek, op de middelste foto in actie tijdens het NK 1965 in Amsterdam

'Dammen wordt nooit echt een professionele sport'

Rob Velthuis

Wouter van Beek kent het verwijt van defaitist, zelf houdt hij het op realist als hij zegt: ,,Dammen wordt nooit echt een professionele sport.'' De voorzitter van de wereld damfederatie (FMJD) die dit jaar even snel was weggestuurd als weer herkozen, noemt de kritiek van topspelers ,,een frustratie die ik me goed kan voorstellen''. Maar een structurele verbetering ziet hij niet.



UTRECHT - Het blijkt uiteindelijk een wonderlijke wisselwerking. Zijn professie cultureel antropoloog bracht Wouter van Beek in 1991 de functie van voorzitter van de mondiale damfederatie. Dat regentschap betaalt het beroep terug met interessant, soms zelfs wrang studiemateriaal.

Dat werd in maart ten overvloede duidelijk toen hij het slachtoffer werd van een ,,Russisch complot''. Op het moment dat Van Beek de grafrede uitsprak bij de laatste rustplaats van zijn schoonvader, werd hij tijdens het congres van de FMJD als preses aan de kant geschoven.

Het voert te ver diep in te gaan op de politieke achtergronden van de vreemde, mislukte coup, die vooral draaide rond de benoeming van een (Russische) vice-voorzitter van het 64-ruitendammen. Die sport heeft internationaal weinig aanzien, maar is in Rusland dé volkssport met naar de zin van Van Beek te veel verschillende wereldkampioenen.

Van Beek werd met een Russische motie weggestemd, waarop tot verbijstering van de opposanten het gehele bestuur opstapte. Nederland dreigde, met steun van Polen en Kameroen, de FMJD te verlaten als terstond verkiezingen zouden volgen. Dat verlies konden de Oost-Europeanen niet nemen, met Nederland als spil in het dammen. Waar het (weinige) geld valt te verdienen en de meeste toernooien worden gehouden. Zie het dubbele WK voor vrouwen afgelopen week in Velp.

Van Beek is uiteindelijk nooit weg geweest. Hij bereidde met zijn bestuur een nieuwe structuur voor en werd vorige week herkozen. ,,Dat het bestuur na die motie achter mij stond, daar hadden de Russen niet op gerekend. Dat zouden ze namelijk zelf nooit doen. Russen worden beheerst door titels en functies. Het is een uitdaging met die verschillende uitingen om te gaan. Toen ik in een emotionele situatie hoorde dat ik was afgezet, kwam dat hard aan. Maar ik weet dat Russische connecties anders zijn. Dat maakt het interessant, begrijpelijk en verteerbaar.''

Die andere visie werd ook helder tijdens het eerste WK dat in het Oostblok werd gehouden. Riga gaf het evenement terug; Moskou leek de reddende engel. ,,Het WK was slechts een excuus om het congres te houden. Het toernooi ging in tegen alle waardigheid van een WK. Zonder het toegezegde prijzengeld, onder slechte omstandigheden. Voor het congres waren kosten noch moeite gespaard.''

Sijbrands had zich teruggetrokken, Wiersma weigerde deel te nemen zonder financiële toezeggingen, het jonge talent Koifman gaf voorkeur aan inkomsten uit zijn baan. ,,Als bond hadden we onze twijfels, we werden lang aan het lijntje gehouden. Het speelhotel ging van uitstekend naar redelijk tot slecht. En dan sta je vlak voor aanvang voor een dilemma. Afblazen? Dat was nog erger geweest dan een slecht toernooi. Bovendien laten de statuten het niet toe.''

Van Beek (57) is oud-jeugdkampioen van Nederland maar gaf de voorkeur aan studie en beroep, cultureel antropoloog. Via Afrika, het werelddeel dat hij veelvuldig bezoekt, kwam hij terug in het dammen. Ook al omdat baan en sportfunctie tijdens reizen goed waren te combineren.

,,In '80 was Mali kandidaat voor het WK. Toen heb ik gezegd: wacht niet op een brief, Afrikanen sturen geen brief. Die moet je zelf bezoeken. Tien jaar lang ben ik intermediair geweest tussen werelddamfederatie en Afrika. Ik heb aan de wieg gestaan van diverse Afrikaanse bonden, onder meer die van Kameroen. Zodra ze zich daar organiseren, zijn ze sterk.''

Die ontwikkelingen sterken Van Beek in zijn streven dammen op de internationale sportkaart te zetten. Sinds de sport in 2000 is erkend door de koepel van sportfederaties GAISF, zijn subsidies van overheden en NOC veiliggesteld. Een volgende stap is dammen onderbrengen in een multi-sportevenement zoals de World Games.

Professionalisme wordt door de grootmeesters gevraagd. Dat kan Van Beek niet garanderen. ,,Als een vermogend iemand als Berlusconi of Tapi zich meldt, stap ik opzij. Ook al vrees ik dat het slechts een korte termijnoplossing voor de spelers is. Maar die is er niet zomaar. Kijk naar het schaken. Daar dacht men een mecenas binnen te halen, nu blijkt het een investeerder.''

Voor het eerst gaat de FMJD zelf op zoek naar sponsors. Van Beek weet na een gesprek met NOC-NSF hoe moeilijk dat is. ,,Zelfs het handbalverbond en de volleybalbond hebben problemen met sponsorwerving. De tweedeling in de sport, tussen miljonairs en anderen, is heel slecht.''

,,Er komt van grootmeesters veel kritiek op ons, maar die is niet helemaal realistisch. Dammen wordt nooit echt een professionele sport. Met spelen is geen brood te verdienen. Een dozijn dammers leeft van de sport als pseudo-professional. Russen kunnen met Nederlands geld in Rusland leven. Nederlanders moeten erbij coachen of schrijven of hebben een vrouw die voor inkomen zorgt. Het kan beter, daarom gaan we zelf naar sponsors zoeken. Maar ik geloof niet dat de situatie structureel zal veranderen.''

,,Ik krijg het verwijt defaitist te zijn, ik spreek liever van realist. De kritiek van de topspelers komt voort uit frustratie, zeker in Rusland. Tot '91 kon men daar van het spel leven, daarna was dat over. Zeker coaches vormen een probleem, die leven in pure armoede. Daar zit de pijn. Wat dat betreft kan ik me de frustratie heel goed voorstellen.''


Copyright: Trouw

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed May 25, 2005 14:37


16 Mei 2005, over 5 maanden WK in Amsterdam.
De organisatie heeft een tekort van 30.000 à 40.000 euro, waarvoor nog steeds geen sponsor is gevonden. Zeker is het dus nog niet, dat WK 2005 in Amsterdam.
Intussen sluit het FMJD-bestuur allerlei nationale federaties uit van deelname aan dat WK omdat ze hun lidmaatschapsgeld niet betalen.
Uit Handboek voor clubs van de Nederlandse Go Bond:

4.4 Sponsoring
Het bezit van een sponsor is een groot goed. Is het al moeilijk genoeg om er een te vinden, nog lastiger blijkt het om de sponsor te behouden.

Het proces van het zoeken, vinden, en werken met een sponsor is te beschrijven aan de hand van vier componenten:

· het sponsorplan
· de sponsoringpropositie
· de overeenkomst
· de begeleiding

4.4.1 het sponsorplan
Wanneer een vereniging aan sponsoring denkt, kunnen de volgende punten in een sponsorplan worden uitgewerkt:

1. Wat willen we laten sponsoren?
De vraag wat we eigenlijk willen laten sponsoren is van belang. In de eerste plaats dient afgewogen te worden wat de kans op sponsoring van een project of evenement of team zijn en bovendien dient gerealiseerd te worden welke gevolgen de sponsoring met zich meebrengt.
Over het algemeen kan gesteld worden dat het sponsoren van een bepaald evenement meer kans op succes biedt, zowel wat betreft het vinden van een sponsor als wat betreft de uitwerking van de overeenkomst, dan het sponsoren van 'de vereniging'.
In het eerste geval is de tijdsspanne waarin aandacht aan de uitvoering van de sponsorovereenkomst gegeven moet worden te overzien, wat de betrouwbaarheid van de uitvoering ten goede komt. Het bijzondere karakter van het evenement zal bovendien de motivatie bij de (kader)leden om de overeenkomst tot tevredenheid van de sponsor uit te voeren doen stijgen. Bij langdurige projectsponsoring blijkt het in de praktijk moeilijk om elke keer weer aan het belang van de sponsor te denken.
2. Welk bedrijf wil ons sponsoren?
Het heeft weinig zin om lukraak bedrijven te gaan aanschrijven met het verzoek tot sponsoren van de go-vereniging. Er zal gekeken moeten worden welk bedrijf het beste zal passen bij het sponsorobject. Men moet de verhoudingen in het oog houden tussen de allure van het te sponsoren object en de grootte van het bedrijf.
De regel gaat op dat nationale bedrijven ook een sponsorobject van nationale allure kiezen. De bakker op de hoek zal meer geïnteresseerd zijn in een ledenwerfactie in de buurt.
3. Wat bieden we de sponsor?
Wanneer een selectie van te benaderen bedrijven hebben gemaakt, moeten we vervolgens duidelijk maken wat we de sponsor te bieden hebben: de tegenprestaties. Hiervoor moeten we goed in het oog houden waarom een bedrijf zou willen sponsoren. Voor bedrijven wordt sponsoring steeds meer een instrument om bepaalde communicatiedoelstellingen na te streven.


Dit kunnen zijn:
· vergroten naamsbekendheid
· vergroten interne motivatie van de werknemers
· imagoversterking via associatie met het te sponsoren object
· vervullen maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het te sponsoren object dient dus goede mogelijkheden te bieden voor het realiseren van de doelstellingen van een bedrijf. Het vergroten van de naamsbekendheid, vooral op plaatselijk niveau, is een sterk punt.
Zo kunnen ledenwerfacties op markten en braderieën aantrekkelijk zijn door het grote aantal belangstellenden dat in de regel getrokken wordt wanneer er op straat go gespeeld wordt.
Het goed formuleren van de tegenprestaties, waarmee het bedrijf zijn communicatiedoelstellingen zal kunnen realiseren, vormt een essentieel onderdeel van het benaderen van een bedrijf (de sponsoringspropositie).

Tot zover het sponsorplan. Nu alles van tevoren goed is overdacht en opgeschreven, kunnen we een sponsor gaan zoeken. Hiervoor beginnen we met het opstellen van een sponsoringspropositie.

4.4.2 de sponsoringspropositie
Alle ingrediënten voor het benaderen van een of meerdere bedrijven zijn nu aanwezig. Nu gaat het er om de relevante informatie kort en bondig op schrift te zetten en de juiste persoon bij de gekozen bedrijven te benaderen. Hierbij dient met zich te realiseren dat de budgetten voor reclame en PR bij de meeste bedrijven vaak enige maanden voor het begin van een nieuw boekjaar worden vastgesteld. Men dient er dus vroeg bij te zijn. In de sponsoringspropositie wordt aangegeven:

· om welk project of evenement het gaat
· welke prestatie van de sponsor verwacht wordt (geld en/of goederen en een budget voor de begeleidende activiteiten
· welke tegenprestaties daar tegenover staan en hoe deze aansluiten bij de communicatiedoelstelling(en) van het bedrijf

4.4.3 de overeenkomst
Wanneer men een sponsor gevonden heeft, dan moeten de afspraken in een overeenkomst worden vastgelegd. Prestatie en tegenprestatie worden exact omschreven alsmede de duur van de overeenkomst en de eventuele optieperiode. Ook doet men er goed aan in de overeenkomst te regelen dat de sponsor een budget reserveert voor eigen begeleidende activiteiten, zoals een advertentie of een ontvangst voor relaties e.d.

4.4.4 de begeleiding
Wanneer een sponsorovereenkomst tot stand is gekomen, dient vervolgens alle aandacht gericht te worden op het uitvoeren en begeleiden. Zoals reeds in de aanvang van dit artikel genoemd is, is dit een van de moeilijkste aspecten van het sponsoren. Men dient voortdurend in het oog te houden dat de verantwoordelijke leden het belang van de sponsor in alle communicatie-uitingen goed tot zijn recht laten komen. Men is het uiteraard aan de sponsor verplicht om de overeenkomst zo goed mogelijk na te komen. Bovendien verhoogt dit de kans op verlenging van de overeenkomst.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed May 25, 2005 15:12

Van de site van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond:

WIE BENADER JE VOOR SPONSORING?

Uiteraard denkt men dan direct aan bedrijven die iets met het schaakimago van “slim, berekenend, systematisch denken� hebben, zoals ICT-bedrijven, banken, uitgeverijen, onderwijsinstellingen, etc. Daarnaast wordt er ook vaak aan de grote bedrijven in de gemeente gedacht. Toch komen vrijwel alle gevallen van sponsoring in de schaakwereld voort uit persoonlijke contacten met werknemers of directie van het bedrijf dat gaat sponsoren. Een werknemer die zijn directeur benadert, een ouder van een jeugdlid die bereid is de club te sponsoren, een directielid dat zelf schaakt, een vriend of kennis van een schaker die open staat voor sponsoring. Omdat schaken geen grote mediasport is, blijft het in de meeste gevallen toch een soort van “goodwill�. De sponsor krijgt er in de meeste gevallen amper publiciteit voor terug.



LITERATUUR

Jan Verhaert - Als het balletje gaat rollen…. (ISBN 90-9006-82-0)

Samson - Handboek Sponsoring (ISBN 90-6500-066-6)

Baseline - Succesvol op sponsorjacht (ISBN 90-805032-1-5)

J. Klumper - Dat wil ik sponsoren! (ISBN 9066880295)

J. Klumper & G. Geurtsen - Sponsors. Hoe kom ik eraan? (ISBN 9066880287)


diverse auteurs - Tijdschrift over sponsoring en fondsverwerving.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed May 25, 2005 15:50

Planet Sportnieuws, dinsdag 23 maart 2004

Schaken: Amsterdam heeft weer groot toernooi


AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam is in juli van dit jaar gastheer van een nieuw internationaal schaaktoernooi: het Amsterdam Chess Tournament (ACT). Het evenement is feitelijk de opvolger van het Lost Boys-toernooi, dat van 1999 tot en met 2002 in de hoofdstad werd gehouden.

Het ACT heeft de sponsoring voor 2004 rond en hoopt tot en met 2007 te kunnn doorgaan. Het prijzengeld voor de hoofdgroep bedraagt 25.000 euro. Minimaal tien grootmeesters worden uitgenodigd. Besprekingen met de sterkste Nederlandse grootmeesters zijn gaande.


Uit het programmaboek van het ACT 2004:

Amsterdam Chess Tournament

Voorwoord
Amsterdam heeft weer een schaaktoernooi!
Het ACT, het Amsterdam Chess Tournament, staat in een
rijke Amsterdamse schaaktraditie. Bij de oprichting in 1822
van de eerste Nederlandse schaakclub (VAS, Vereenigd
Amsterdamsch Schaakgenootschap) werd Amsterdam de
bakermat voor het Nederlandse schaken.
Door de jaren heen werden vele toernooien in Amsterdam
georganiseerd. Toernooien als het IBM, Ohra en het Donner
Memorial. De laatste jaren was Lost Boys een belangrijke
speler in de Amsterdamse schaakwereld. Toen de laatste zich
terugtrok als hoofdsponsor had Amsterdam geen belangrijk
en aansprekend schaaktoernooi meer binnen de stadsgrenzen.
In het licht van die rijke Amsterdamse traditie zijn op initiatief
van de Amsterdamse Gemeenteraad begin 2003 de voorbereidingen
getroffen voor een nieuw schaaktoernooi.
De organisatoren van het Lost Boys- en het Corus schaaktoernooi
hebben de handen ineengeslagen voor de realistatie
van het nieuwste toernooi in een roemruchte rij van voorgangers.
In samenwerking met de UvA, het Universitair Sportcentrum,
en enkele privé-personen die het schaken een meer dan warm
hart toedragen, kon het ACT het groene licht krijgen voor de
eerste, in een mogelijk lange reeks van schaaktoernooien in
Amsterdam. Het ACT moet zich bewijzen maar met 400 deelnemers
in de eerste editie, waaronder veel internationale
(groot)- meesters, en een zeer kundige organisatie, krijgt het
toernooi daarin alle vertouwen!
Met gepaste trots bied ik u hierbij het eerste programma aan
van het ACT, het Amsterdam Chess Tournament.
Marius Nijman
gemeenteraadslid PvdA, Amsterdam



Organisatie en prijzen
Organisatie-comité
Jeroen van den Berg (toernooidirecteur)
Peter Bookelman (Topsport Amsterdam)
Willem Hensbergen (Penningmeester/voorzitter SGA)
Marius Nijman (gemeenteraadslid PvdA Amsterdam)
Theo van Uden (USC)
Peter Vorstermans (voorzitter Stichting ‘Schaak Amsterdam’)

Persdienst
Yvette Nagel
Cora van der Zanden

Speelzaal
Studenten Sportcentrum USC,
De Boelelaan 46, Amsterdam-Buitenveldert
(vlakbij de stations RAI en Zuid/WTC)
Tel. 020 3013535

Secretariaat
ACT/CC&O, Postbus 59064, 1040 KB Amsterdam
E-mail: cco@xs4all.nl, Fax: 020-6167603

Wedstrijdleiding
Frank van der Heijde Hoofdarbiter + Coördinator Wedstrijdleiding/Op- en Afbouw Toernooi
Wil Haggenburg - Plaatsvervangend hoofdarbiter en verantwoordelijke voor de indelingen
Guust Homs - Internationaal Arbiter FIDE (A-groep)
Cor Roet - Internationaal Arbiter FIDE (A-groep)
Gerie Opgenhaffen - Internationaal Arbiter FIDE (B-groep)
Theo Weijers - Wedstrijdleider (B-groep)
Gerda Schiermeier-Palm - Nationaal Arbiter (C-groep)
Joost Jansen - Wedstrijdleider (C-groep)
Auke Nicolai - Nationaal Arbiter (D-groep)
Joost Out
Monique van de Griendt
Sacha Schiermeier
Bert Snijders (Algemene Zaken + assistentie)


Commentaar
Op alle speeldagen zal er vanaf 14.00 uur commentaar op de
toppartijen in de A-groep worden gegeven door: Lex Jongsma
(schaakjournalist De Telegraaf), Gert Ligterink (schaakjournalist
De Volkskrant en oud-kampioen van Nederland), Hans
Ree (schaakjournalist NRC Handelsblad en oud-kampioen
van Nederland), John van der Wiel (schaakgrootmeester en
oud-kampioen van Nederland), Cor van Wijgerden (schaaktrainer
en auteur) en Genna Sosonko (grootmeester en oudkampioen
van Nederland). Exacte invulling van het commentaar
is tijdens het toernooi te vinden op de website.
Technische ondersteuning/website
Patrick van der Lee (Alldata)
Website: www.alldata.nl/act
Indeling
http://home.hccnet.nl/w.haggenburg/act04

Prijzengeld
GROEP A GROEP B GROEP C GROEP D
1e e 5.000 e 700 e 500 e 300
2e e 3.000 e 500 e 300 e 150
3e e 2.250 e 400 e 200 e 100
4e e 1.750 e 350 e 150 e 75
5e e 1.350 e 300 e 125 e 65
etc.
Het definitieve prijzenfonds is mede afhankelijk van het aantal
deelnemers. Het totale prijzenfonds (inclusief ratingprijzen,
jeugdprijzen en normprijzen) wordt na de eerste ronde op het
mededelingenbord gepubliceerd.
In de A-groep wordt op het prijzengeld 20% belasting ingehouden
volgens de regeling loonheffing beroepssporters.
All prizes in the A-group include 20% Dutch taxes.

Gerard de Groot
Posts: 351
Joined: Mon Jul 07, 2003 22:09
Location: the Netherlands

Post by Gerard de Groot » Wed May 25, 2005 21:12

Hanco,

Probeer je ons voor te bereiden op de mogelijkheid dat het WK in Amsterdam niet doorgaat? De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed May 25, 2005 21:57

Gerard de Groot wrote:Hanco,

Probeer je ons voor te bereiden op de mogelijkheid dat het WK in Amsterdam niet doorgaat? De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...
"De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...", bedoel je dat cynisch?
Heeft het KNDB-bestuur in jouw ogen zoveel geblunderd?

Het KNDB-bestuur is bij lange na niet alleen verantwoordelijk voor het doorgaan van het WK.
Voor zover ik weet, corrigeer me als ik het verkeerd heb, zitten in het organisatiecomité Pieter Hildering, Achfaaq Mohamedjoesoef, Henk Fokkink, Wiebo Drost, Jan Pieter Drost, Peter van Heun, Ruurd Wuestman en Gerrit Tigchelaar.
De enige in dat gezelschap met de capaciteiten en relaties om een serieuze sponsor te vinden is Pieter Hildering en Pieter heeft nauwelijks tijd om ook dat nog in zijn eentje voor elkaar te boksen. Misschien sponsort hij het WK uiteindelijk zelf, we zullen zien. Maar ik hoop dat er een veel dikkere sponsor gevonden wordt!!

Die verhalen rond sponsoring heb ik hier ook geplaatst, omdat ik er zelf nu weer een beetje mee bezig ben ivm het NK/WK Killer. Verder omdat ik tijdens het NK in Groningen van Frederik Bos hoorde hoe een organisatiecomité door de KNDB min of meer aan zijn lot wordt overgelaten. Nergens binnen de KNDB bijvoorbeeld een soort draaiboek waarin onder andere de ervaringen opgeslagen liggen van vorige organisatoren met tips en adviezen rond fondsen- en sponsorwerving. Tragisch!

Daarnaast staan in het verhaal over het schaaktoernooi in Amsterdam veel namen van contactpersonen, van wie ik er enkele via het Bijlmertoernooi of het Nationaal Denksportcentrum of de Jordaantoernooien in Gambit heb leren kennen als betrouwbare en aardige personen die ook nog behoorlijk damvriendelijk zijn.
Dus die jongens van het WK-organisatiecomité krijgen nu wat namen aangereikt in de hoop dat ze misschien tot actie overgaan en het sponsortje vinden niet alleen maar aan Pieter overlaten. Ik wil graag een WK zien met een vette prijzenpot! Dat heeft een stimulerende invloed op spelers en media en aanzien van het damspel, denk je ook niet Gerard?

Maar wat bedoel je nou met "De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur..."?
Heeft het KNDB-bestuur in jouw ogen zoveel geblunderd?

Wieger Wesselink
Posts: 1149
Joined: Sat Jun 28, 2003 13:22
Location: Eindhoven, The Netherlands
Contact:

Post by Wieger Wesselink » Wed May 25, 2005 22:56

Hanco Elenbaas wrote:
Gerard de Groot wrote:Hanco,

Probeer je ons voor te bereiden op de mogelijkheid dat het WK in Amsterdam niet doorgaat? De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...
"De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...", bedoel je dat cynisch?
Heeft het KNDB-bestuur in jouw ogen zoveel geblunderd?
Inderdaad, ik zie ook niet waarom dit een blunder van de KNDB is. Misschien bedoelt Gerard de FMJD? Want je zou je kunnen afvragen hoe realistisch het is om een WK met zoveel deelnemers te willen organiseren.
Hanco Elenbaas wrote: Die verhalen rond sponsoring heb ik hier ook geplaatst, omdat ik er zelf nu weer een beetje mee bezig ben ivm het NK/WK Killer. Verder omdat ik tijdens het NK in Groningen van Frederik Bos hoorde hoe een organisatiecomité door de KNDB min of meer aan zijn lot wordt overgelaten. Nergens binnen de KNDB bijvoorbeeld een soort draaiboek waarin onder andere de ervaringen opgeslagen liggen van vorige organisatoren met tips en adviezen rond fondsen- en sponsorwerving. Tragisch!
Bedankt voor het plaatsen Hanco, dit zijn nuttige voorbeelden waar de KNDB een hoop van kan leren! Wat ik mij soms afvraag is hoeveel waarde de KNDB hecht aan een prestigieus NK. Ik vermoed dat dat tegenvalt.

Gerard de Groot
Posts: 351
Joined: Mon Jul 07, 2003 22:09
Location: the Netherlands

Post by Gerard de Groot » Thu May 26, 2005 22:10

Wieger Wesselink wrote:
Hanco Elenbaas wrote:
Gerard de Groot wrote:Hanco,

Probeer je ons voor te bereiden op de mogelijkheid dat het WK in Amsterdam niet doorgaat? De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...
"De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...", bedoel je dat cynisch?
Heeft het KNDB-bestuur in jouw ogen zoveel geblunderd?
Inderdaad, ik zie ook niet waarom dit een blunder van de KNDB is. Misschien bedoelt Gerard de FMJD? Want je zou je kunnen afvragen hoe realistisch het is om een WK met zoveel deelnemers te willen organiseren.
Het is neem ik aan toch wel bekend dat er nog een stad was die het WK wilde organiseren. Een stad die de financiering al helemaal rond had. De FMJD wijst het WK aan een land toe en en dit geval moest de KNDB dus de keus tussen de twee steden maken. Het lijkt erop dat de KNDB dit helemaal niet opgepakt heeft en daarmee enkele politieke kopstukken zwaar geschoffeerd heeft. Ondertussen heeft het KNDB-bestuur blijkbaar toegestaan dat Hildering namens de KNDB gekozen heeft en dus zijn eigen feestje in Amsterdam houdt. In juni hebben we bondsraadvergadering dus dan zullen we eens precies vragen wie de boel belazerd heeft.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Thu May 26, 2005 22:31

Gerard de Groot wrote:
Wieger Wesselink wrote:
Hanco Elenbaas wrote: "De zoveelste blunder van het KNDB-bestuur...", bedoel je dat cynisch?
Heeft het KNDB-bestuur in jouw ogen zoveel geblunderd?
Inderdaad, ik zie ook niet waarom dit een blunder van de KNDB is. Misschien bedoelt Gerard de FMJD? Want je zou je kunnen afvragen hoe realistisch het is om een WK met zoveel deelnemers te willen organiseren.
Het is neem ik aan toch wel bekend dat er nog een stad was die het WK wilde organiseren. Een stad die de financiering al helemaal rond had. De FMJD wijst het WK aan een land toe en en dit geval moest de KNDB dus de keus tussen de twee steden maken. Het lijkt erop dat de KNDB dit helemaal niet opgepakt heeft en daarmee enkele politieke kopstukken zwaar geschoffeerd heeft. Ondertussen heeft het KNDB-bestuur blijkbaar toegestaan dat Hildering namens de KNDB gekozen heeft en dus zijn eigen feestje in Amsterdam houdt. In juni hebben we bondsraadvergadering dus dan zullen we eens precies vragen wie de boel belazerd heeft.
Ik weet niks van een andere stad die kandidaat was.
Was dat Rotterdam misschien of Den Haag? Kun je iets meer vertellen over de 'ronde' financiering van die stad?
Voordat je met het beschuldigende vingertje naar Pieter Hildering gaat wijzen en uitspraken doet die je nimmer hard zult kunnen maken, zul je je moeten realiseren dat Achfaaq Mohamedjoesoef al in 2002 bij de toenmalige FMJD-president Wouter van Beek (en met diens volledige instemming) een claim gelegd heeft op het WK 2005. Die optie heeft Achfaaq vorig jaar gelicht. Toch een compleet andere versie dan die jij nu eenieder op de mouw probeert te spelden...

Daarnaast heeft de Amsterdamse wethouder Hannah Belliot tijdens de sluitingsceremonie van het Bijlmertoernooi 2003 allerlei toezeggingen gedaan over ruime steun van de gemeente Amsterdam. Maar blijkbaar zijn die weer herroepen.

Post Reply