Dit wordt niet bedoeld met "ander spel".Henk de Witt wrote: In Delft zijn er in de afgelopen jaren enkele duizenden partijen met de puntenoverwinning gespeeld. Op alle niveau's, van huisdamniveau tot het absolute topniveau. Ik heb nog nooit iemand gehoord noch zelf ervaren dat de puntentelling enige invloed had op de manier van spelen.
Omsingelen, aanvallen, klassiek, Roozenburg, korte vleugelopsluiting, kortom alles wat je aan spelsystemen ziet in de oude telling, zie je ook in de nieuwe telling.
Het gaat om de theorie van het spel. Bepaalde stellingen leiden tot een overwinning en andere tot remise.
Bij DT blijft een overwinning een overwinning. Tenzij de formulering van het reglement het mogelijk maakt een punten-nederlaag te claimen als de andere speler zijn overwicht niet bijtijds in een overwinning weet om te zetten (vergelijk de huidige 16-zetten-regel).
Alle stellingen die tot remise leiden moeten bij DT geherwaardeerd worden. Sommige zullen dan tot een punten-overwinning leiden, andere tot remise.
In het gewone spel kan je nog weleens iets extra offeren om bijvoorbeeld sneller tot de remise te komen. Dat kan bij DT fataal zijn, omdat je dan de puntenoverwinning uit handen geeft of zelfs een puntennederlaag lijdt. De "oude" remises vereisen bij DT een nauwkeuriger spel en dat is anders.