Artistieke damfoto's

Post Reply
User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Sun Jun 06, 2004 22:18

Image
1936 Wereldkampioen Maurice Raichenbach geeft simultaan in Amsterdam.

Image
2004 Wereldkampioen Alexander Georgiev geeft simultaan in Polen.
Jerzy Lewandowski zorgt voor problemen.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jun 07, 2004 00:19

A.Presman wrote:"Tansykkuzhina" is for sure Olga Lewina.
"Tanja Baljakina" is Elena Altshul.
Certainly "I.Ribakov" is not I.Ribakov.

When was this picture take? I met it in some Dutch club.
I now nothing about this picture. I thought I saw it once, but I couldn't find it in Het Damspel. I wrote Slava, probably he can remember.
Indeed Olga Lewina and Lena Altshul! See comments from the late Boris Feldman on
http://www.bf2001.narod.ru/denr_k01.htm

Braintag
Posts: 221
Joined: Sun Sep 21, 2003 02:21

Post by Braintag » Mon Jun 07, 2004 00:35

Hanco Elenbaas wrote:Image
1936 Wereldkampioen Maurice Raichenbach geeft simultaan in Amsterdam.

Image
2004 Wereldkampioen Alexander Georgiev geeft simultaan in Polen.
Jerzy Lewandowski zorgt voor problemen.
aan de tegenstand bij de simultaan te zien is het in polen niet veel ebter gesteld met de damsport dan hier

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon Jun 07, 2004 01:11

Valt wel mee Frederik, ga maar kijken op de Poolse damsites, veel foto's van jeugdige spelers.

nico leemberg
Posts: 93
Joined: Thu Oct 09, 2003 21:20

Post by nico leemberg » Tue Jun 08, 2004 22:01


User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Jun 08, 2004 23:14

Image
Le Damier, Papa National Oyé!
The Draughtsmen Clash
Congo 1996

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue Jun 08, 2004 23:46

Image
Image
'Een mens wordt geboren en hij gaat dood.
Daar tussenin bestaat er de mogelijkheid
om te dammen'

Jannes van der Wal
12-11-1956 * 24-09-1996

Jannes van der Wal na sprakeloosheid meest spraakmakende dammer
door Sietse Nagel

Op dinsdag 24 september 1996 overleed Jannes van der Wal in de leeftijd van 39 jaar. De ziekte leukemie had zich slechts enkele maanden eerder geopenbaard. Nederland schrok toen radio en TV het nieuws brachten.
In de zomer had Jannes nog het record simultaandammen + schaken scherper gesteld. De laatste weken verbleef Jannes in het ziekenhuis en de laatste dagen thuis in de Nieuwstraat te Groningen.

Jannes werd geboren op 12-11-1956 in het Friese dorpje Driesum.
Hij groeide op in Tjalleberd. Voor buitenstaanders had Jannes verschillende kanten. Er was een bedeesde kant en er was een kant met gevoel voor show. De één vond hem niet normaal, de ander noemde hem geniaal. Jannes ging vooral zijn eigen weg, in zijn eigen wereld.
In 1976 besloot JvdW profdammer te worden.
Al eerder had hij aangekondigd nog eens Wereldkampioen te worden.
Hij had een ijzeren doorzettingsvermogen. In 1981, 1984, 1985 en 1987 werd hij kampioen van Nederland. 1982 behaalde hij (24 jr.) daadwerkelijk de Wereldtitel in Sao Paulo. Hierna werd hij uitgenodigd in het programma van Mies Bouwman. Toen zij vroeg: 'Hoe oud ben je, Jannes ?',
werd J. overrompeld door de diepgang van deze vraag en blokkeerde volledig. Minutenlang was het stil op de Nederlandse televisie.
Ook in de huiskamers was de spanning te snijden, maar er kwam geen woord meer uit Jannes. Mies Bouwman raakte er bijna van in de war en zei toen maar dat ze een damschijf van het bord, dat voor haar lag, op zou eten (marsepijn). Jannes kon alleen nog maar glimlachen. Dit samen met enige rondborstige foto's in 'Panorama' maakte Jannes wereldberoemd in Nederland. Jan D. Swart schreef in dit zelfde blad een column met de titel: ' Van dammen wordt je gek.' Hierna verscheen Jannes nog in een show van Ivo Niehe als tegenspeler op de piano van Louis van Dijk. Jannes liet zich ook wel verleiden om achter de piano een lied te zingen. Ik herinner mij het lied _'Tante Trui....'_ en zag op de avond van 24 september een lied over hoe hij kampioen van Nederland werd: _'...tegen Vermin had ik het naar mijn zin en van Van der Kooij won ik mooi.....'_, à la Drs. P. Volgens Auke Scholma was de piano zijn meest weerbarstigste tegenstander. Verder verscheen Jannes o.a. in de TV-programma's RUR, Barend en van Dorp, Rond om Tien (van Henk Mochel over gedrag), een programma van Dieuwertje Blok enz. Hij was de analist tijdens de reeks uitzendingen, die de TV-zender Veronique uitzond in 1990 tijdens de damtweekamp Sijbrands-Tsjizjov, kwam voor in een reclamefilmpje van Jumbo en zong een carnavalplaatje in: 'Janus houdt toch je kanus.' Uniek was het programma 'Klasgenoten' van Koos Postema, waarin Jannes (leerling) te zien was samen met Anton Schotanus (leraar). Door al deze activiteiten kon er wat geld verdiend worden voor zijn sobere levensstijl. Zijn bekendheid werd in stand gehouden door berichtjes in de krant over het zich verslapen in de op en neer rijdende stoptrein tussen Groningen en Zwolle, terwijl hij op weg was naar het NK in de Dom-toren te Utrecht.
Hij verloor hierdoor reglementair van John van den Borst en verspeelde een plaats voor het W.K. te Groningen. Mocht hier later alsnog aan meedoen. Verder was er een vermeend vergrijp in een snoepwinkeltje. Jannes publiceerde een paar kleine boekjes met probleemstandjes
('Mooi slagwerk' en 'Nieuwe Standjes'). Ook schreef hij diverse damrubrieken in de krant en voor dambladen als 'De Brouwerij'.
Zijn schrijfstijl was niet oubollig.
Hij wist door zijn formulering bij veel lezers een glimlach op het gezicht te krijgen. Arbiters joeg hij nogal eens op de kast. Klokken sloeg hij soms bijna aan puin.
Het jaar na het wereldkampioenschap, met alle publiciteit van dien, moest J. tijdelijk opgenomen worden en was net op tijd klaar om de tweekamp tegen Harm Wiersma aan te vangen, die hij met minimaal verschil verloor. J. speelde o.a. bij de volgende clubs: Heerenveen, Huizum, Groningen, Appingedam, Stem van Dordt en het Drents Tiental. Voorheen verdedigde hij de damsport, maar de laatste jaren trok hij er tegen ten strijde. Voor de camera deed hij vernietigende uitspraken over het damspel. Het aantal remises was te groot. Degene met materiaalvoorsprong moest tot winnaar worden uitgeroepen. Schaken werd zijn nieuwe liefde: 'Dammen is werk, schaken is lol.' Van 11 t/m 14 december zal het 'Jannes van der Wal-memorial doordamtoernooi' worden verspeeld met een door Jannes op zijn ziekbed verzonnen reglement. 1e Reacties van collega-dammers >

Harm Wiersma: 'Hij deed wat hij dacht en wilde doen. Hij was één en al vitaliteit. Als hij een pianostuk wilde leren, dan ging hij dag en nacht door, net zo lang tot dat het erin zat. Jannes reageerde anders dan anderen, maar dat anders had ook wel weer wat. Een legende'.
Anton Schotanus: 'Hij probeerde steeds iets nieuws te vinden op het bord.' Rob Clerc: 'Hij was geniaal als dammer en uniek als mens.'
Douwe de Jong: 'Hij beschouwde het als een compliment als hij voor gek werd verklaard. "Dat betekent dat ze mij niet begrijpen", zei hij dan en tegen DdJ: "Van jou zou ik nooit zo'n compliment krijgen".' Erik Hoeksema: 'Als je hem zocht, dan was hij of thuis of in 'De Evenaar' of hij was ernaar onderweg.' In het Nieuwsblad van het Noorden werd één hele pagina aan JvdW besteed. Hierin werd opgenomen een al eerder gepubliceerd verhaal van J. zelf met de titel 'Ben ik gek of niet ?', een stuk van Bauke Bies: 'Jannes van der Wal was geen sociaal wonder, maar hij was mijn vriend', een algemeen stuk: 'J. wilde altijd winnen' en een aantal reacties van de mensen waar hij mee omging.
Erik Hoeksema: 'De hersenen waren het belangrijkst. Hij leerde J. de fijne kneepjes van het schaakvak en J. trachtte hem de inzichten in het dammen bij te brengen. We speelden op twee borden tegelijk.
Het dammen won J. (2-0) en het schaken won ik (0-1). Elke tweekamp werd dus door Jannes gewonnen met 2-1. Als bridgepartner wilde J. niet met hem verder. Hij vond het slecht voor zijn hart: (J: "Een aap had het nog beter gedaan")'.
Wim Baar: 'J. analyseerde alles. Niet alleen denksporten, ook muziek of talen... Alleen als hij je zag zitten kon hij je uitkafferen, anders was dit verspilde moeite. Jannes was een wereldburger. Jannes was gewoon Jannes. Mijn beste vriend, en nu is hij dood. En daar heb ik het heel moeilijk mee.'
Bert Dollekamp: 'J. zou een dam/schaak-simultaan afwerken.
De organisatie wilde hem ook een pianoconcertje laten verzorgen.
Toen is J. echt een half jaar bezig geweest om een stuk van Beethoven in te studeren.'
Douwe de Jong: ' Hij was een vechter.'
Auke Scholma: 'Zelfs de na-analyse was voor Jannes een wedstrijd.'
Auke S. in de Leeuwarder Courant: 'De denksporten en de muziek stelden J. in staat om via een omweggetje toch tot een zeer intensief contact met medemensen te komen. Ondanks botsingen, vaak met zijn beste vrienden, bleven ruzies nooit lang bestaan. Want iedereen wist: Jannes is door en door eerlijk en puur. Als hij wel eens harde woorden liet vallen was dat omdat aanpassing, diplomatie en vooral gehuichel hem volkomen vreemd waren. Jannes was Jannes.'

(Uit: 'De Huizumer' nr. 64 - Sietse Nagel)

Image

Image

User avatar
steenslag
Posts: 1184
Joined: Sun Sep 21, 2003 10:09
Contact:

Post by steenslag » Wed Jun 09, 2004 00:52


User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Jun 09, 2004 00:52

Image
Dambord - damier fractal

Image
Space Dambord * Matthieu Morice

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Wed Jun 09, 2004 01:20

Image
Het Dambord (Le Damier), vuurtoren in de haven van Loctudy, Frankrijk

User avatar
Marco Veronesi
Posts: 37
Joined: Tue Apr 13, 2004 15:39
Contact:

Post by Marco Veronesi » Wed Jun 09, 2004 20:59

Image

Rein Halbersma
Posts: 1721
Joined: Wed Apr 14, 2004 16:04
Contact:

Post by Rein Halbersma » Thu Jun 10, 2004 09:01

Hanco Elenbaas wrote:
Image
Le Damier, Papa National Oyé!
The Draughtsmen Clash
Congo 1996
A wicked political satire about African dictators, this film tells the story of the president of a fictitious African nation who spends a sleepless night playing checkers with a pot-smoking vagabond who is claimed to be the "all-around champion". However the rules of the game entail opponents howling vulgar and foul obscenities at one another. The Champion proceeds to insult, and trounce the President. His reward - and fate - are not exactly unexpected in this hilarious send-up of living under tyranny.

Hoe toepasselijk allemaal, dat van die obscenties en zo Image

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Post by Eric van Dusseldorp » Thu Jun 10, 2004 11:06

Rein Halbersma wrote:
Hanco Elenbaas wrote:
Image
Le Damier, Papa National Oyé!
The Draughtsmen Clash
Congo 1996
A wicked political satire about African dictators, this film tells the story of the president of a fictitious African nation who spends a sleepless night playing checkers with a pot-smoking vagabond who is claimed to be the "all-around champion". However the rules of the game entail opponents howling vulgar and foul obscenities at one another. The Champion proceeds to insult, and trounce the President. His reward - and fate - are not exactly unexpected in this hilarious send-up of living under tyranny.

Hoe toepasselijk allemaal, dat van die obscenties en zo Image
De foto doet me denken aan de afbeelding op die antieke Romeinse vaas. Daar doen beide spelers ook tegelijk een zet.

Rein Halbersma
Posts: 1721
Joined: Wed Apr 14, 2004 16:04
Contact:

Post by Rein Halbersma » Thu Jun 10, 2004 11:14

Eric van Dusseldorp wrote:
Rein Halbersma wrote:
Hanco Elenbaas wrote: Image
Le Damier, Papa National Oyé!
The Draughtsmen Clash
Congo 1996
A wicked political satire about African dictators, this film tells the story of the president of a fictitious African nation who spends a sleepless night playing checkers with a pot-smoking vagabond who is claimed to be the "all-around champion". However the rules of the game entail opponents howling vulgar and foul obscenities at one another. The Champion proceeds to insult, and trounce the President. His reward - and fate - are not exactly unexpected in this hilarious send-up of living under tyranny.

Hoe toepasselijk allemaal, dat van die obscenties en zo Image
De foto doet me denken aan de afbeelding op die antieke Romeinse vaas. Daar doen beide spelers ook tegelijk een zet.
Ze lijken ook beiden te spelen met gelijk gekleurde stenen!

Eric van Dusseldorp
Posts: 4245
Joined: Tue Sep 30, 2003 22:11

Post by Eric van Dusseldorp » Thu Jun 10, 2004 11:18

Rein Halbersma wrote:
Eric van Dusseldorp wrote:
Rein Halbersma wrote: A wicked political satire about African dictators, this film tells the story of the president of a fictitious African nation who spends a sleepless night playing checkers with a pot-smoking vagabond who is claimed to be the "all-around champion". However the rules of the game entail opponents howling vulgar and foul obscenities at one another. The Champion proceeds to insult, and trounce the President. His reward - and fate - are not exactly unexpected in this hilarious send-up of living under tyranny.

Hoe toepasselijk allemaal, dat van die obscenties en zo Image
De foto doet me denken aan de afbeelding op die antieke Romeinse vaas. Daar doen beide spelers ook tegelijk een zet.
Ze lijken ook beiden te spelen met gelijk gekleurde stenen!
Je ziet, er zijn nog genoeg manieren om het remiseprobleem aan te pakken.

Post Reply