Bij schaken doen ze hetzelfde, mindere goden uitnodigen als kanonnenvoer.Kosmos wrote:Eén ding is mij duidelijk. Schakers slaan veel eerder alarm als er veel remises vallen dan dammers. Schakers zouden nooit accepteren dat het remisepercentage tussen grootmeesters zo bedroevend laag wordt als bij dammen.
Bij dammen worden steevast mindere goden uitgenodigd om als kanonnenvoer te dienen, zodat het remisepercentage nog enigszins dragelijk wordt.
Overigens vind ik de 50-zetten-regel in het NK geintroduceerd, prima.
Het is namelijk een goede zaak dat je geen remise aan kunt bieden voor de 50e zet. Want een remisevoorstel afslaan is riskant.
Het is beter gewoon altijd door te spelen zonder de kans dat er remise overeengekomen wordt.
Gert Ligterink schrijft dat de echte toppers, hij noemt Kasparov, Kramnik, Anand en Leko die in de periode 1998-2004 in Wijk aan Zee twintig partijen tegen elkaar speelden, die alle in remise eindigden.
Men denkt in de schaakwereld aan maatregelen als het verbieden van remise aanbieden, startgeld afschaffen ten gunste van hoger prijzengeld, speeltempo verhogen, invoeren knock-out-systeem voor alle toernooien, door loting bepaalde openingen, meer publiek aantrekken om inspiratie grootmeesters te verhogen door ook amateurs tegelijkertijd hun partijen te laten spelen.
Ligterink's hoop is gevestigd op jeugdige talenten als de Noor Magnus Carlsen, kort geleden op 13-jarige leeftijd de jongste grootmeester ooit geworden, en op Alexander Morozevitsj.
Laat bij ons Pim Meurs, Stefen Stapper, Klaas-Hendrik Leijenaar, Danny Slotboom, Maikel Palmans, Bennie Provoost, Jasper Lemmen, Boudewijn Derkx, Rik Keurentjes, Joost Verplak, Patrick Stork, Frerik Andriessen, etc. maar eens een aanval doen op de remisemarge.
Of denk je dat dat nauwelijks mogelijk is?
Dat hele gedoe rond zaken als A-status, grootmeester- en meesterpunten en -resultaten en vooral rating draagt er waarschijnlijk ook in belangrijke mate aan bij dat te vaak behoudend wordt gespeeld.