De oorsprong van de Coup Turc is duister.
In de damquiz van Eric van Dusseldorp wordt de naam toegeschreven aan de Franse dammer Turc. Maar dat is waarschijnlijk niet waar.
Ik raadpleeg
Alle Typezetjes van Arie van der Stoep.
De naam Coup Turc werd geïntroduceerd door Manoury.
Manoury vertelt in zijn tweede boek over een jonge Turk die aan het eind van de jaren '50 zijn koffiehuis bezocht om er te dammen. Een sterke speler, herinnert Manoury zich. Manoury heeft het zetje echter nooit in een partij zien uitvoeren.
Ene Nicolas noemt deze jonge Turk als uitvinder van de Coup Turc.
Joseph Boyer echter wijst op een Fransman met de naam Turc, houder van een koffiehuis waar gedamd werd. Volgens hem was of Turc of een van zijn klanten degene die de Coup Turc uitvoerde.
Volgens Van der Stoep zijn beide theorieën ongeloofwaardig.
Hij denkt dat het een
geografische naam is die oneigenlijk gebruikt is (want bij Turks dammen mag je de schijven curieus genoeg juist één voor een van het bord nemen in plaats van na de gehele slag uitgevoerd te hebben, waardoor de (zwarte) dam doorslaat). Er bestaan vergelijkbare benamingen als Coup Anglais en Coup Suisse en ook Coup Normand en Coup Flamand (regionamen) en Rotterdammertje en Haarlemmer (stadsnamen). Pools dammen is een benaming voor ons spel, dat niet uit Polen stamt, maar uit Nederland.
In Manoury's tijd werd op zijn Babylonisch gedamd (á la babilionienne) terwijl Manoury en zijn tijdgenoten best wisten dat dit spel niet uit Babylon of Babylonië was geïmporteerd.
De naam halve Coup Turc is bedacht door Cornelis Blankenaar. (Een terecht onderscheid m.i.)
Bij de halve Coup Turc wordt de zwarte dam gestopt door een schijf van eigen kleur (zwarte schijf dus).
Een voorbeeld uit Prisma Damboek van R.C. Keller.
1.47-41 36x47 2.28-22 47x27 Een schijf van eigen kleur (31) stopt de zwarte dam, een halve Coup Turc dus.
3.32x5 +
Het volgende probleem laat ik vaak zien als inleiding op de introductiecursus dammen op basisscholen in Leeuwarden.
De auteursnaam ben ik even kwijt. Deze stand demonstreert fraai een aantal spelregels.
1.26-21! 17x46 2.28x19 46x14 3.29-23!!
Er ontstaat een fraaie situatie om de meerslagregel te demonstreren. 18x49 is een drieslag, de dam kan op diverse manieren 3 slaan, maar de dam moet er 4 nemen. De dam stopt op 29. Ook als veld 18 onbezet is stopt de dam op 29, want mag niet 2 maal over schijf 23 slaan. Van belang is ook de regel dat je eerst de hele slag uit moet voeren en pas daarna de stukken van het bord mag nemen. Opmerkelijk genoeg is dit uitgerekend bij Turks dammen niet zo, daar neem je de stukken 1 voor 1 van het bord!
3… 14x29 4.33x31
en de schijf op 31 komt als winnaar uit de strijd.