Post
by Marcel Kosters » Sun Jul 09, 2017 13:56
Een (concept) notititie, volgens mij voor de bondsraadsvergadering van november 2010:
Ontwikkelplan ten behoeve van de aansluiting van de KNDB bij het cluster "Landjuweel" (concept)
Aanleiding
In de Sportagenda 2009-2012 van NOC*NSF wordt uitgegaan van een groei van het aantal sportbeoefenaars van 2%. Van iedere sportbond wordt verwacht dat zij een bijdrage aan deze doelstelling kunnen leveren. Tegelijk wordt vastgesteld dat kleine sportbonden met minder dan 40 000 leden, een begroting van minder dan anderhalf miljoen euro en minder dan 10 fte personeelsformatie op het bondsbureau niet over voldoende mogelijkheden beschikken om deze groei te bewerkstelligen. Zij kunnen geen full time medewerker aanstellen die de kennis heeft om de markt zodanig te bewerken dat deze groei wordt gerealiseerd.
Het idee is gelanceerd dat de bonden die niet aan genoemde criteria voldoen, in enige vorm gaan samenwerken om zodoende wel aan deze criteria te voldoen. De subsidie die NOC*NSF beschikbaar stelt voor marktbewerking in het kader van het beleidsonderdeel een Leven Lang Sporten (LLS), is aan genoemde eis gekoppeld.
Inleiding
Het is duidelijk dat de KNDB met 6000 leden, een jaarlijkse begroting van circa 700 000 euro en een personeelsformatie van 1,6 fte op het bondsbureau bij lange na niet aan de eisen van NOC*NSF voldoet. Op zoek naar mogelijkheden voor clustering gingen de gedachten in eerste instantie uit naar een samenwerking met de andere denksportbonden, de Nederlandse Bridgebond (NBB), de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Nederlandse Go-bond (NGoB). Deze vier bonden werken sinds 1976 samen in de Federatie van Nederlandse Denksportbonden (FND). Begin 2010 zijn onder leiding van een organisatiedeskundige, die via Sportassist was ingehuurd, op velerlei niveaus gesprekken gevoerd waaruit moest blijken of de vier bonden bereid waren om tot samenwerking te komen en tot welke vorm deze samenwerking zou kunnen leiden.
Begin mei 2010 werd het eindrapport "Ontwikkelplan ten behoeve van de Nederlandse denksportbonden onder de vlag van de Federatie Nederlandse Denksportbonden" aan NOC*NSF aangeboden. De conclusie van het rapport luidde echter dat de vier bonden de komende jaren geen mogelijkheden zien om tot een zodanige samenwerking te komen dat de vier bondsbureaus zouden kunnen worden samengevoegd.
Voor de KNDB was dit een teleurstellende uitkomst en wel om de volgende redenen.
1. De bond wil zo snel mogelijk doorgroeien naar een twee-sterrenbond om weer in aanmerking te komen voor de Lotto-subsidie in het kader van Leven Lang Sporten. De afgelopen jaren heeft de KNDB deze subsidie gemist en daardoor is een aantal breedtesportprojecten stilgevallen.
2. De bond heeft momenteel geen bondsdirecteur in dienst. Deze functie wordt door een voormalig bondsdirecteur tijdelijk waargenomen, maar het bestuur hecht er waarde aan dat deze situatie zo kort mogelijk blijft voortbestaan.
3. Met 1,6 fte op het bondsbureau verkeert de bond in een kwetsbare situatie . Bij langdurig ziekte van een van de werknemers is de organisatie meteen behoorlijk ontregeld.
De KNDB heeft vervolgens het veld van clusters verkend en daarbij viel het oog op het cluster “Landjuweel” in Veenendaal. “Land juweel” is een cluster van de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB, met 16 000 leden, 8 fte), de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU, met 15 000 leden, 7 fte) en de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB, met 46 000 leden, 15 fte). “Landjuweel” kwam in beeld, niet omdat er enige relatie bestaat tussen de damsport en de onderwatersport, het toerfietsen en het bowlen, maar wel omdat:
-de vier bonden samen ruimschoots voldoen aan de minimale eisen van NOC*NSF;
- het bondsbureau van het cluster nog ruimte heeft voor de aansluiting van een relatief kleine bond;
- de vestiging Veenendaal dagelijks te bereizen is voor de huidige personeelsleden;
- directeur Arjan de Vries ervaring heeft met het werken voor een denksportbond.
Vanaf juni 2010 zijn er enkele gesprekken gevoerd met de directie van “Landjuweel” en de uitkomst was dat de toetreding van de dambond tot het cluster voor alle partijen positief uit zou kunnen vallen.
Visie
De KNDB streeft naar samenwerking met andere bonden, omdat de bond zich in een kwetsbare situatie bevindt. De bond heeft behalve enkele zwakke punten ook sterke punten die het voor partners aantrekkelijk kunnen maken om een samenwerking aan te gaan.
De zwakke punten zijn:
1.Met 1,6 fte personeelsformatie op het bondsbureau zijn er onvoldoende mogelijkheden om het breedtesportbeleid volwaardig uit te kunnen voeren en om een aandeel te leveren in de gewenste ledengroei van 2%.
2.Met 1,6 fte personeelsformatie op het bondsbureau verkeert de bond in een kwetsbare situatie bij b.v. ziekte.
De sterke punten zijn;
1.De KNDB heeft een goed ontwikkelde topsportstructuur.
2. De KNDB beschikt over een goed trainings- en opleidingssyteem.
3. De KNDB voert een actief jeugdsportbeleid.
De samenwerking met de drie bonden van "Landjuweel" dient in de toekomst te leiden tot:
- Eén gezamenlijke werkorganisatie met een sterke directie en personeel dat op alle terreinen van de sport vakkundig kan handelen.
-Eén werkorganisatie waarbij gestreefd wordt naar doelmatigheid en samenwerking op het terrein van ledenadministratie, boekhouding , IT, enz.
- Eén organisatie waarbij uitwisseling van kennis plaatsvindt en gezocht wordt naar samenwerking op het terrein van breedtesport, kadervorming en topsport.
Realisatie
In de tweede helft van 2011 zal de samenwerking gestalte dienen te krijgen en vanaf 2012 zal de nieuwe situatie ten volle kunnen worden uitgebuit.
Achtereenvolgens zullen de volgende aandachtsgebieden worden belicht:
a. Bestuurlijke organisatie.
b. Facilitaire zaken
c. Directie / management.
d. Personeelsbeleid.
e. Ledenadministratie.
f. Financiële zaken.
g. Sportstimulering.
a. Bestuurlijke organisatie
De vier bonden houden elk hun eigen bestuur. Op dit terrein verandert er niets.
b. Facilitaire zaken
De bondsbureaus van de vier bonden worden gezamenlijk in één pand ondergebracht. Momenteel hebben de NOB, de NTFU en de NBF reeds het pand aan Landjuweel in Veenendaal betrokken. De KNDB streeft er naar om per 1 juli 2011 het bondsbureau ook in dit pand onder te brengen. Het pand is eigendom van de NOB en wordt aan de drie overige bonden verhuurd.
De receptie, telefoon, energie, schoonmaak, postverwerking, enz. worden door de NOB verzorgd. De kosten hiervan worden evenredig verdeeld.
In hoeverre de KNDB gebruik gaat maken van de gezamenlijke kopieerfaciliteiten, moet nog worden onderzocht. De KNDB heeft voor zijn eigen kopieermachine een contract dat op 1-7-2011 nog anderhalf jaar doorloopt.
De KNDB neemt zijn eigen computers mee. Voor het onderhoud hiervan zal gebruik worden gemaakt van de gezamenlijke onderhoudsdienst.
Zodra de clustering een feit is, zal de KNDB gebruik maken van de vergaderaccommodatie in "Landjuweel" voor de maandelijkse bestuursvergaderingen. Ook de commissievergaderingen zullen er worden gehouden. Voor de drie bondsraadsvergaderingen per jaar zal de vergaderruimte waarschijnlijk onvoldoende zijn.
In het pand is geen ruimte voor opslag van sportmateriaal en de voorraad van de bondswinkel. Voor de opslag van uit te lenen sportmateriaal kan gebruik gemaakt worden van opslagruimte bij Passies Verhuizingen in de onmiddellijke nabijheid van Landjuweel.
De verkoop van sportmateriaal en de opslag van deze artikelen is door de NOB, de NTFU en de NBF uitbesteed aan en ondergebracht bij Brink Mail in Enschede. De KNDB kan hierbij aansluiten. Momenteel wordt door Brink Mail een nieuwe site opgezet voor alle vier bonden.
c. Directie / management
Directeur Arjan de Vries is en blijft in dienst van de NOB. Hij zal de vier bonden aansturen en zijn beschikbare tijd zo goed mogelijk evenredig verdelen. Dat betekent dat hij per week circa tien uur voor de dambond kan werken. De kosten van de directeur worden gelijkelijk over de vier bonden verdeeld.
Per bond wordt een sectiehoofd aangesteld die de bondsspecifieke belangen zal behartigen. Dit sectiehoofd is in dienst van de betreffende bond.
De directie zal voor de vier bonden de volgende taken verrichten:
- het voorbereiden en bijwonen van beleidsbepalende vergaderingen zoals de bestuursvergaderingen en de algemene ledenvergaderingen/ bondsraadsvergaderingen;
- het vertegenwoordigen van de vier bonden bij VWS, NOC*NSF, WOS en FND;
- financiële zaken;
- personeelsbeleid.
d. Personeelsbeleid
De dambond neemt zijn twee personeelsleden mee naar Veenendaal. Paul Visser, voor 38 uur per week in dienst, zal als sectiehoofd fungeren. Alex Mathijsen, voor 24 uur per week in dienst op basis van een door de gemeente Nijmegen gesubsidieerde ID-baan, verzorgt een aantal administratieve taken en beheert de bondswinkel. De gemeente Nijmegen bouwt deze banen geleidelijk af en per 1 januari 2013 zal deze overeenkomst zijn beëindigd. Omdat ook de werkzaamheden voor de bondswinkel grotendeels zullen verdwijnen, moet bekeken worden of en in welke vorm Alex Mathijsen een nieuw arbeidscontract kan worden aangeboden.
Met de overige bonden zal worden afgesproken dat in tijden van topdrukte personeel van de ene bond bij een andere bond kan worden ingezet. Zolang dat in gelijke verhoudingen gaat, zal hier geen doorberekening van kosten voor plaatsvinden.
De KNDB blijft een organisatie met een meewerkend bestuur van vrijwilligers. Deze bestuursleden bereiden een aantal activiteiten van hun portefeuille thuis voor.
e. Ledenadministratie
De KNDB beschikt over goed functionerend en op maat gemaakt ledenadministratieprogramma. Dit is ontworpen door een lid van de bond en deze persoon verleent al jaren de nodige ondersteuning op een uitstekende wijze. Voor de KNDB is er geen enkele behoefte om op korte termijn aan te sluiten bij een ledenadministratieprogramma van een of meerdere andere bonden van het cluster. Uiteraard kan, wanneer de vier bonden goed op elkaar zijn ingespeeld, worden bekeken of een overgang naar één ledenadministratieprogramma mogelijk en gewenst is.
f. Financiële zaken
De directeur zorgt voor:
- betalingen;
- het opstellen van de begrotingen, in overleg met de penningmeester;
- het opstellen van de jaarrekening, in overleg met de penningmeester;
- het aanvragen en verantwoorden van subsidies;
- het toezicht houden op de financiële toestand van de bond.
De KNDB beschikt, evenals de andere bonden van het cluster, over het boekhoudprogramma Exact. De verwerking van de gegevens in dit programma zal voorlopig door de dambond zelf geschieden. Als de clustering eenmaal een feit is kan worden bekeken in hoeverre het mogelijk en wenselijk is om de verwerking van de gegevens van alle vier bonden door een persoon te laten verrichten.
g. Sportstimulering
Een gezamenlijke marktbewerking zou voor de vier denksportbonden eenvoudiger zijn dan voor de vier bonden die in het cluster "Landjuweel" gaan samenwerken. De vier denksportbonden hadden al enkele plannen voorbereid, maar omdat de clustering niet doorging, zag NOC*NSF geen mogelijkheden aan deze plannen mee te financieren. Deze plannen zijn op een laag pitje gezet. Binnen FND-verband zal worden nagegaan of er toch nog voldoende financiële middelen kunnen worden gevonden om ze ten uitvoer te brengen.
Gezamenlijke marktbewerking met een of meerdere bonden van het cluster "Landjuweel" zal wat lastiger zijn, maar hier ligt een uitdaging om elkaar op dit onderwerp te vinden. Op andere onderdelen van sportstimulering , zoals verenigingsondersteuning en kadervorming moeten goede samenwerkingsvormen te vinden zijn.
Set van afspraken
Het traject om tot een volwaardig cluster "Landjuweel", inclusief de KNDB, te komen, ziet er als volgt uit.
*juni 2010 tot november 2010: oriëntatie op bestuursniveau, verkennende gesprekken op directieniveau, inlichten van de Bondsraad.
*november 2010: schrijven van een ontwikkelplan.
*december 2010: overleg op bestuursniveau (KNDB met NOB, NTFU en NBF).
*januari/februari 2011: voorbereiding besluitvorming Bondsraad.
*5 maart 2011: besluitvorming in de Bondsraad.
*maart tot juli 2011: voorbereiden van één werkorganisatie.
*1 juli 2011: verhuizing van het bondsbureau.
*juli tot oktober 2011: op orde brengen van de werkorganisatie.
*vanaf oktober 2011: uitbouw van het cluster op het terrein van breedtesport, kadervorming en topsport.
Kosten
het al duidelijk zijn dat, met name in 2011, deze activiteiten die tot een goede clustering moeten leiden, de nodige kosten met zich meebrengen.
Een overzicht:
1. Extra overleg van bestuurs- en personeelsleden€ 1.000
2. Voorbereiding clustering door directie van "Landjuweel"5.000
3. Voorzieningen treffen voor een gezamenlijke verkoopmethode
van sportmaterialen2.000
4. Verhuiskosten10.000
5. Inhuren van expertise voor de uitbouw van breedtesportactiviteiten10.000
---------
Totaal€ 28.000
De KNDB zal een bij NOC*NSF een subsidieaanvraag indienen voor dit bedrag uit het Fonds Ontwikkeling Bonden.
Conclusie
De KNDB ziet in een clustering met de NOB, de NTFU en de NBF kansen om door te groeien naar een twee-sterrenbond.
De besturen van de drie overige bonden zullen zich vóór 1 januari 2011 uitspreken of zij bereid zijn de dambond in het cluster op te nemen.
Zodra hiervoor het licht op groen gaat, zal de dambond in de bondsraadsvergadering van 5 maart 2011 de leden toestemming vragen om ingaande 1 juli 2011 de clustering met de genoemde bonden aan te gaan en tot verhuizing van het bureau naar Veenendaal over te gaan.
2
Nu: 28.200 DamZ! DamSets. Doel: 100.000 DamZ! DamSets zo snel mogelijk. Doe mee met 1, 10 of 100 DamZ! DamSets. De strategie is onbeperkt schaalbaar. Met club of vrienden snel besteld via marcelkosters@gmail.com.