Gisteren op Netwerk, Nederland 1; ruim drie jaar geleden al in De Telegraaf.
De Telegraaf, 6 september 2001
Na Mega-tsunami Amersfoort aan Zee?
Wereldramp broeit in Canarische vulkaan
Date: 06-09-2001
Een serie enorme, allesvernietigende vloedgolven zal in de toekomst in Nederland, Europa en vooral Noord-, Midden- en Zuid-Amerika dood en verderf brengen. De golven, die in Nederland tot 15 meter en in Amerika tot 50 meter hoogte kunnen reiken, zullen kilometers landinwaarts komen en de meeste steden en dorpen in het westen van ons land zwaar beschadigen en onder water zetten.
Deze voorspelling doen vooraanstaande Amerikaanse en Britse wetenschappers van de Londense University College (UCL) en de Universiteit van Californië. De vloedgolven, die met een snelheid van zo'n 800 kilometer per uur naar de kusten van de wereld razen, zullen zware rampen veroorzaken, die hun weerga in de menselijke geschiedenis niet kennen. Geoloog dr. Simon Day van UCL: "Wij hebben met 100 procent zekerheid berekend dat dit de mensheid staat te wachten. Het is onvermijdelijk."
Volgens de wetenschappers, een team van geologen en meteorologen, ontstaat de keten van vloedgolven na een vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma. Door de uitbarsting van de Cumbre Vieja vulkaan zullen grote delen van de berg in zee belanden en zullen ondergrondse grondverplaatsingen van vele vierkante kilometers plaatsvinden, waardoor een serie vloedgolven ook wel tsoenami's genoemd zich over de oceanen beweegt.
In het begin bereikt de massa water bij de Canarische Eilanden de onwaarschijnlijke hoogte van bijna 700 meter, daarna neemt deze geleidelijk af. Marokko zal volgens de wetenschappers worden getroffen door een vloedgolf van 100 meter, terwijl Miami en New York worden geconfronteerd met golven van 50 meter. Zo zullen Florida en de Bahama's, omdat deze gebieden amper kustbescherming hebben, van de kaart worden geveegd. In het zuiden van Engeland worden steden, zoals Brighton en Southampton totaal vernietigd.
Rotterdam
Dr. Day verwacht dat de haven van Rotterdam zwaar zal worden beschadigd. Zijn modellen zijn weliswaar niet specifiek op Nederland berekend, toch ziet hij dat ons land niet aan de gevolgen van de tsoenami zal ontkomen, ook al zullen de golven voor onze kust bij lange na niet meer hun oorspronkelijke kracht hebben. De steden in West-Nederland zullen het zwaar te verduren krijgen en de schade kan ons land voor jaren terugwerpen.
Dr. Simon Day en professor Bill McGuire van UCL en professor Steven Ward van de Universiteit van Californië zijn bloedserieus met hun voorspelling van de wereldramp.
Uit hun rapport blijkt dat de Cumbre Vieja vulkaan op een belangrijk breukvlak ligt. Na de laatste grote uitbarsting in 1949 is daar een scheur van vier centimeter ontstaan. De vraag is slechts wanneer één van de grondvlakken die tot diep in de oceaan doorlopen, definitief afbreekt en de wereld in het verderf stort.
"Het kan bij de volgende grote uitbarsting gebeuren of daarna. Nader diepteonderzoek van het breukvlak moet daar uitsluitsel over geven. In jaren valt het niet aan te geven", aldus dr. Day.
Wie denkt, dat deze wetenschappers hun rampscenario uit de duim zuigen, is aan het verkeerde adres. Zij voorspelden als eersten dat de Etna dit jaar weer actief zou worden, voordat de Italiaanse regering of bevolking daar ook maar iets van vermoedden.
Ook kwam hun voorspelling van mei 2000 uit dat de Grote Oceaan zou worden geplaagd door 25 tropische stormen en veertien tyfoons. Volgens hen zou de gemiddelde voorjaarstemperatuur in Engeland dit jaar 8,6 graden Celsius zijn, het werd 8,5 graden Celsius.
De geleerden waarschuwen dat Tokio binnen 20 tot 30 jaar door een zware aardbeving zal worden getroffen. "De Japanners geloven dat zij op tijd de signalen van een aardbeving zullen oppikken, maar dat is pure fantasie. De aardbeving zal de Japanse economie vernietigen en wereldwijd zal men bij moeten dragen om Tokio opnieuw te bouwen", aldus professor McGuire. De schade van 200 miljard dollar in Kobe in 1995 zal er bij in het niet vallen, verwachten de wetenschappers.