Provinciale Zeeuwse Courant, 21 juli 2004 wrote:Hiltex Zeeland Tournament presenteert sterkste deelnemersveld ooit
Damtoernooi strikt vijf wereldkampioenen
door Rudy Boogert
ZOUTELANDE - Een e-mailtje van Aleksej Tsjizjov: mag ik meedoen aan jullie toernooi? Organisator Aart Walraven keek wel even op z’n neus. Een gezichtsbepalende dammer, veelvoudig wereldkampioen, biedt zichzelf aan op een presenteerblaadje. Dan zeg je toch geen nee. Ook al heb je het geld eigenlijk niet om zijn reis te bekostigen.
Aleksej Roedolfowitsj Tsjizjov
Inventief als altijd paste de organisatie van het Hiltex Zeeland Tournament, het voormalige SNS Zeeland Open, daar een mouw aan. In het Goese bedrijf PWG vond het een persoonlijke sponsor voor Tsjizjov die zijn reis van Moskou naar Goes wilde financieren. Met deze Russische topper heeft het damtoernooi in Goes, dat van 16 tot en met 21 augustus wordt gehouden, alle wereldkampioenen uit de periode 1988-2000 aan de start: Tsjizjov, Valneris en Schwarzman.
Aleksander Mihailowitsj Schwarzman
„Ook Schwarzman heeft zich uit zichzelf aangemeld voor het toernooi“, zegt Walraven. „Ik denk dat dat onze beloning is voor vier jaar investeren in het toernooi. Het heeft in die jaren zo’n naamsbekendheid gekregen onder het nationale en internationale grootmeestersgilde, dat ze zich nu spontaan aanmelden. De eerste jaren moesten we echt zelf de markt op, maar inmiddels hebben we een netwerk opgebouwd.“
Als tegenprestatie voor de gedane moeite zal Tsjizjov woensdagavond 18 augustus een simultaan spelen in de bedrijfskantine van PWG. De 39-jarige Rus neemt voor de tweede keer deel in Goes. In 2001 debuteerde hij. De Middelburger Daaf Kasse zal dat niet licht vergeten. Hij won in de openingsronde van de wereldkampioen, doordat deze door zijn vlag ging. Tsjizjov werd uiteindelijk vierde.
Wjatsjeslaw Iwanowitsj Sjtsjogoljew
Behalve de drie recente kampioenen komt ook Wjatsjeslaw Sjtsjogoljew naar Sportpunt Zeeland. Sjtsjogoljew vocht in de jaren zestig heroïsche tweekampen om de wereldtitel uit met Iser Koeperman. Tweemaal was Sjtsjogoljew de sterkste (1960 en 1964) en tweemaal Koeperman (1961 en 1965). Zoja Golubjeva is de vijfde oud-wereldkampioen in het deelnemersveld. De Letse speelster werd al elf keer wereldkampioen bij de vrouwen. Vorig jaar werd ze op het WK in Zoutelande tweede achter Olga Kamychleeva.
Guntis Valneris, rechts Zoja Goloebjewa
Prijzengeld
Apetrots is Walraven op het ijzersterke deelnemersveld. Met een gemiddelde rating van 1466 punten geeft het Hiltex Zeeland Tournament de gerenommeerde toernooien in Bunschoten-Spakenburg (1427), Den Haag (1414) en Nijmegen (1434) het nakijken. De magnetische aantrekkingskracht wordt versterkt door het prijzengeld dat in vergelijking met vorig jaar met 63 procent is gestegen: van 2050 euro naar 3350 euro. En dan te bedenken dat Walraven vier maanden geleden vreesde dat de lustrumeditie niet gehaald zou worden.
Na vier jaren beëindigde SNS het contract met het toernooi. „Binnen het Zeeuwse bedrijfsleven was er niemand te vinden die het toernooi met een substantieel bedrag wilde dragen. Toen heb ik wel ’s gedacht, dat er geen vijfde editie zou komen. Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met Pieter Hildering, de vice-president van het de werelddambond (FMJD). Hij had me ooit gezegd: ’als het niet lukt, bel me maar’. Vooraf weet je ook niet wat daar uitkomt.“
Sponsor Pieter Hildering
Het bleek een gouden telefoontje. Hildering koppelde zijn bedrijf Hiltex uit Assendelft voor twee jaar aan het Zeeuwse toernooi, dat meteen gered was van een vroegtijdig einde. Volgens Walraven sprak het innovatieve karakter van het toernooi Hildering bijzonder aan. Het verschil met andere zomertoernooien is dat in Goes naast een Zwitserse groep met een invitatiegroep wordt gewerkt. Binnen de invitatiegroep wordt al jaren geëxperimenteerd met speelschema’s, speeltijd en puntentelling. Ook dit jaar zijn er weer enkele nieuwtjes in de toernooiformat geweven. De twee groepen van acht spelers, die op de finaledag de aan elkaar gekoppeld worden (nummers één tegen elkaar, nummers twee tegen elkaar, etc) werden vorig jaar ook al gehanteerd. Het plusremise-systeem is nu echter verfijnd, „omdat we afwillen van die barrages.“
Aart Walraven met de burgemeester van Zoutelande
tijdens de opening van het dames-NK 2002
In concreto: bij gelijk eindigen in de groepseindstand wint de speler met de meeste plusremises. Is ook dat saldo gelijk, dan wordt alsnog een barrage gespeeld met slechts tweeënhalve minuut bedenktijd. Eindigt ook die partij gelijk, dan wint de speler met de laagste rating.
Indeling. Groep A: Alexander Schwarzman (Rus, 1552), Guntis Valneris (Let, 1550), Erno Prosman (Ned, 1528), Wjatsjeslav Sjtsjogoljew (Rus, 1480), Jean Marc Ndjofang (Kam, 1443), Marino Barkel (Ned, 1418), Nina Hoekman (Ned, 1395), Bennie Provoost (Ned, 1366).
Groep B: Alexei Tsjizjov (Rus, 1602), Vadim Virny (Dui, 1560), Kees Thijssen (Ned, 1511), Ron Heusdens (Ned, 1487), Zoja Golubjeva (Let, 1449), Robert Misans (Let, 1434), Daouda Diakite (Mal, 1395), Arjo Kousemaker (Ned, 1285).