thesis over dammen/geschiedenis

Discussies over damsport (in het Nederlands)
User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon May 30, 2005 13:23

Koops wrote:
Hanco Elenbaas wrote: Een ander citaat van Van der Stoep uit Het Damspel van februari 2002:
"...volgens de berichten heeft Napoleon daadwerkelijk gedamd. Indien het niet om legendevorming achteraf gaat, frequenteerde hij als luitenant bij de Artillerie, dat wil zeggen in een periode na 1785, het beroemde Parijse schaakkoffiehuis Café de la Régence. Hij kreeg het schaken slecht onder de knie, verloor bij een nederlaag zijn beheersing, terwijl het spel hem ook te lang duurde. Daarom zou hij de voorkeur hebben gegeven aan dammen, waar het minder sloom toeging [Jerzy Gizycki, 'A history of chess', London 1972, pagina 213]".
Het zal me benieuwen of er iets serieus boven water komt. 'De berichten' klinkt net zo betrouwbaar als dat verhaal over die Pool in die Franse kroeg.
Van der Stoep in Het Damspel van februari 2002:

"Jozef, de oudste broer van Napoleon, beschikte blijkens een bron uit 1877 [Nico Keessen in 'Dam Eldorado' 1980 pagina 28] over meer tijd; die verdeed zoveel uren aan dammen en schaken dat sommigen hem maar een slappeling vonden.
Eenmaal verbannen, vond Napoleon op St. Helena weer de rust om bordspel te beoefenen. Op een tentoonstelling met Napoleonania in het Tsjechische Austerlitz [volgens de bron van Keessen in 1926, volgens Gizycki in 1933] waren de stukken te bezichtigen waarmee hij de laatste jaren heeft geschaakt, onwetend van het feit dat ze plannen verborgen voor zijn ontsnapping."

Koops wrote:
Hanco Elenbaas wrote: De Schaap zegt nergens dat die Coup Napoleon ook werkelijk door Napoleon is uitgevoerd. En Van der Stoep zegt nergens dat De Schaap maar wat zegt.
Ik wist niet dat je zo'n purist was Hanco. Gelieve mijn opmerking te lezen als: "De Schaap zegt echter maar wat volgens [de tekst van] Van der Stoep." Of, nog meer aan jouw eisen aangepast: "De Schaap zegt echter maar wat volgens [mijn interpretatie van de tekst van] Van der Stoep."
Ook dat is nog lang niet voldoende Lambert-Jan. Van der Stoep noemt de naam van Philip de Schaap nergens ivm Napoleon. Sterker, uit het artikel van Van der Stoep blijkt dat Van der Stoep er niet van op de hoogte is dat het verhaal over het parelmoeren dambord en St. Helena afkomstig is van Philip de Schaap. Als Arie dat wel had geweten dan zou hij er zeker niet lacherig over hebben gedaan. Nu wel, in de veronderstelling dat de een of andere anoniem het verzonnen heeft voor de KNDB-brochure 'Dammen' van begin jaren '90.

Dammertje
Posts: 88
Joined: Fri Oct 08, 2004 11:59

Re: thesis over dammen/geschiedenis

Post by Dammertje » Mon May 30, 2005 14:00

dekimpe wrote:
Casper van der Tak wrote:
dekimpe wrote:Hoi,
Ik zit dit jaar in mn 2de kandidatuur geschiedenis en moet dus volgend jaar een onderwerp kiezen om een thesis over te maken. Doordat het damspel mij wel intresseert zou ik dan ook een thesis willen maken over de damsport en dan meerbepaald over dammen bij de hogere klasses. Mij lijkt het hier dan vooral intressant om onderzoek te voeren naar dammen aan het Spaanse, Franse en Nederlandse hof in de 16de, 17de en 18de eeuw. Vooral de 'legende' over Napoleon als dammer intrigeert mij.
Om dit onderwerp echter te kunnen uitwerken moet er een zeker potentieel aan bronnenmateriaal en boeken voorhanden zijn. Hierover zou ik dan via dit kanaal eens willen informeren of er iemand verzamelaar is van dergelijke boeken of weet heeft van werken geschreven over dammers bij de hogere klasses, over schilderijen waarop dammers/damborden afgebeeld staan.
Ik heb reeds wat achtergrondinfo (oa. de verhandeling van K.W. Kruijswijk: Algemene historie en bibliografie van het damspel)
maar zoek nu vooral naar concrete zaken over deze periode.

Vriendelijke damgroetjes
Wim Dekimpe
Wim,

Volgens mij zijn er eind jaren 70 begin jaren 80 in Dammagazine De Brouwerij een aantal artikelen geschreven over het onstaan van het damspel. Die artikelen zullen je wat geschreven bronnen geven (o.a. inventarissen en oude woordenboeken).

Hanco postte ook de link naar een aantal schilderijen met damthema's. Die kunnen ook houvast geven, al zul je wel veel spitwerk moeten doen naar de kunsthistorische achtergronden van de schilderijen.

Interessant onderwerp maar wel lastig denk ik... Succes!

Laat tzt weten of je verder gekomen bent - sommigen van ons hier zullen je wel willen helpen.
In ieder geval iedereen alvast bedankt voor zn bijdrage
Eventjes nog vermelden dat het 'dambord van Napoleon' een 100-velden bord is terwijl het eigenlijk een 64 velden bord hoort te zijn (heb ik ergens opgevangen) dus het kan niet over zijn bord gaan

Ik ben op het idee gekomen via de legende van Napoleon, zo schijnt het ook zo te zijn dat Napoleon zich als veldheer baseerde op bepaalde damtechnieken, zodoende leek het mij een leuk onderderp
een tweede motivatie is het feit dat dammen aanzien wordt als iets voor het gepeupel terwijl schaken voor de 'intelligente' hoge klasse is met deze thesis zou ik dan ook het tegendeel willen bewijzen

:p niemand heeft weet van een dagboek van Napoleon dat bewaard is gebleven zeker? of andere strategen/generaals/bekende aristocraten die bekend stonden om hun kwaliteiten op het dambord?
Voormalig Sovjet ingenieur Iser Koeperman verhaalt in zijn sappige en
autobiografische 'Damgeheim Staatsgeheim' over ondermeer partijsecretaris Nikita Chroestjsov die Koeperman van bed liet lichten om een damprobleem dat hij eerder voor de radio had opgegeven toe te lichten. Ook wordt in hetzelfde boek verteld over een allerhartelijkste ontvangst door prins Reinier van Monaco.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon May 30, 2005 14:39

Image
Commentaar ANP:
Een koninklijk dampartijtje
Kroonprins Willem-Alexander heeft plezier als hij een partijtje dammen
speelt op het terrein van het national sportcentrum Papendal, waarvan
hij vrijdag 7 mei 1993 de nieuwbouw opende. Na de officiele handeling
maakte de prins een rondgang langs demonstraties van de bij de NSF
aangesloten sportbonden en liet zichzelf ook niet onbetuigd.


Image Image
Links: Prins Claus en de Belgische scheidsrechter Raymond Picard verrichten de loting voor de WK match
Wiersma - Gantwarg, Rotterdam, 29 oktober 1981; Rechts: Harm Wiersma, Anatoli Gantwarg en prins Claus,
Rotterdam, 29 oktober 1981

Image Image
FMJD-president Willem Jurg en de arbiters Picard en Simons bekijken de partij van prins Claus met de heer Tolstikov, ambassadeur van de Sovjet-Unie, tijdens de lotingsceremonie voor de WK match tussen Wiersma en Gantwarg,
Rotterdam, 29 oktober 1981

dekimpe
Posts: 20
Joined: Sun May 29, 2005 20:24

Post by dekimpe » Mon May 30, 2005 18:48

[img]images/smilies/icon_razz.gif[/img] dat spoor van napoleon lijkt me wel aardig om verder uit te zoeken
het grootste probleem is dat de vele damtijdschriften van geen bron vermelden of enkel verwijzen naar andere boeken waar elke bronverwijzing uit ontbreekt, zo kan men moeilijk nagaan of het om verzinsels gaat of om waargebeurde feiten

Het boek van Koeperman heb ik idd ook gelezen dit spoor kan ik inderdaad ook verder uitwerken

Ook Voltaire als dammer zou een goed spoor zijn om verder uit te werken

Indien ik dit thema toch niet kies om een thesis over te maken, zal ik er mss op eigen initiatief een werk over maken
Maar eerst zal ik proberen over Napoleons en Voltaires te vinden, een dagboek of memoires waarin iets vermeld staat over het beoefenen van de nobele damsport

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Mon May 30, 2005 19:12

Van Napoleon zijn wel schaakpartijen bekend, zie
http://www.teleschach.de/forum/napoleon.htm
voor de partijen tussen Napoleon en Madame de Remusat op Malmaison Castle, 1805.

Image
Napoleon - Madame de Remusat
Malmaison Castle, 1805

Jacques PERMAL
Posts: 3384
Joined: Sat Apr 12, 2003 09:15
Location: ROUEN - NORMANDY

Post by Jacques PERMAL » Mon May 30, 2005 22:24

Some diagrams about BABA SY and NAPOLEON system here :

http://ffjd.free.fr/site/forum/forum-su ... d_msg=2660
Information : my first priority !!

L'info en première ligne !!

Faustekollo
Posts: 8
Joined: Tue May 31, 2005 02:42

Post by Faustekollo » Tue May 31, 2005 02:49

Napoleon foes and draughts

http://www.warcaby.beep.pl/



Searching the web about this so nice topic, Napoleon & checkers, Napoleon and draughts, Napoleon and chess, I was so thrilled to read a tribute to Lord Horatio Nelson in a Polish dame site http://www.warcaby.beep.pl/ , yes the great admiral of Nile (1798) and Cape Trafalgar (1805) battles, victor against Napoleon plans ! In Poland there is (kind of) commemoration going on.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue May 31, 2005 02:51

Image
Dit is een dammende minister J.A. de Wilde (ARP), minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet Colijn III.
De foto is genomen in 1936 in de woonkamer van het gezin De Wilde.

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue May 31, 2005 03:30

Faustekollo wrote:Napoleon foes and draughts

http://www.warcaby.beep.pl/



Searching the web about this so nice topic, Napoleon & checkers, Napoleon and draughts, Napoleon and chess, I was so thrilled to read a tribute to Lord Horatio Nelson in a Polish dame site http://www.warcaby.beep.pl/ , yes the great admiral of Nile (1798) and Cape Trafalgar (1805) battles, victor against Napoleon plans ! In Poland there is (kind of) commemoration going on.
What translationengine did you use Faust?
Babelfish cannot translate Polish texts.

Jacques PERMAL
Posts: 3384
Joined: Sat Apr 12, 2003 09:15
Location: ROUEN - NORMANDY

Post by Jacques PERMAL » Tue May 31, 2005 07:36

Information : my first priority !!

L'info en première ligne !!

dekimpe
Posts: 20
Joined: Sun May 29, 2005 20:24

Post by dekimpe » Tue May 31, 2005 12:20

aha reeds drie namen die van enig belang zijn (Nederlandse ministers niet meegerekend [img]images/smilies/icon_wink.gif[/img] )
Napoleon
Voltaire
Lord Nelson

dekimpe
Posts: 20
Joined: Sun May 29, 2005 20:24

Post by dekimpe » Tue May 31, 2005 12:27

VOlgende personen zouden ook niet teruggeschrokken hebben van een partijtje dammen

Napoleon; the Duke of Wellington: Federick the Great; Pierre Mallet, engineer ordinary to Louis XIV;Edgar Allen Poe;J.P. Dodd L.L.D;General U.S. Grant who ascribed much of his military success to the mental sharpening derived from checkers, and whose ability to mop up the boys at West Point, is recorded; Garibaldi, the savior of Italy; John Paterson the great mathematician; Andrew Carnegie;Bob Fitzsimmons, Joseph Lanin

User avatar
Hanco Elenbaas
Posts: 18872
Joined: Tue Apr 22, 2003 14:49

Post by Hanco Elenbaas » Tue May 31, 2005 16:13

dekimpe wrote:VOlgende personen zouden ook niet teruggeschrokken hebben van een partijtje dammen

Napoleon; the Duke of Wellington: Federick the Great; Pierre Mallet, engineer ordinary to Louis XIV;Edgar Allen Poe;J.P. Dodd L.L.D;General U.S. Grant who ascribed much of his military success to the mental sharpening derived from checkers, and whose ability to mop up the boys at West Point, is recorded; Garibaldi, the savior of Italy; John Paterson the great mathematician; Andrew Carnegie;Bob Fitzsimmons, Joseph Lanin
Image

Vincent van Gogh wordt in twee bioscoopfilms ook opgevoerd als dammer.
In de Vincente Minelli film 'Lust for Life' uit 1956, zie je Vincent (Kirk Douglas) op de 64 velden dammen met collega/gast Paul Gauguin (Anthony Quinn).
In een andere film 'Vincent & Theo', uit 1990, van Robert Altman, kijkt Vincent (Tim Roth) naar een dampartij van een man met een fez op het hoofd. Een foto hiervan staat in de rubriek van Wim van Mourik achterop Het Damspel van februari 2004.
Wim van Mourik -die 'Lust for life' niet kent- schrijft daar over Paul Gauguin:
Van Paul Gauguin (1848-1903), met wie Van Gogh een tijdlang samenschilderde is wel bekend dat hij damde met de Nederlandse schilder Meyer de Haan. Een karikaturaal zelfportret met een gedeeltelijk getekend bord en vijf witte en drie zwarte schijven is van hem bekend. Van dammen als tijdspassering tussen de twee schilders Van Gogh en Gauguin zijn geen signalen bekend.

Van Mourik heeft 570 Nederlandse en 330 Franse brieven van Van Gogh laten onderzoeken en slechts in één brief is het damspel teruggevonden, wanneer Vincent zijn broer Theo schrijft dat de stumpers die met hem opgesloten zitten in de psychiatrische inrichting St. Remy niets anders hebben als afleiding dan jeu de boules en een damspel.

dekimpe
Posts: 20
Joined: Sun May 29, 2005 20:24

Post by dekimpe » Tue May 31, 2005 20:19

intressant !

ondertussen heb ik een e-mail gezonden naar de Spaans- Nederlandse onderzoeker en echt laaien inthousiast is hij niet, in de zin van het kan hem niet veel schelen en wil (of kan) niets vertellen dat als aanknooppunt zou kunnen dienen voor bronnenmateriaal
jullie lijken/zijn duidelijk de specialisten [img]images/smilies/icon_razz.gif[/img]

Bert Zwart
Posts: 2199
Joined: Tue Sep 30, 2003 01:52

Post by Bert Zwart » Tue May 31, 2005 20:43

dekimpe wrote:intressant !

ondertussen heb ik een e-mail gezonden naar de Spaans- Nederlandse onderzoeker en echt laaien inthousiast is hij niet, in de zin van het kan hem niet veel schelen en wil (of kan) niets vertellen dat als aanknooppunt zou kunnen dienen voor bronnenmateriaal
jullie lijken/zijn duidelijk de specialisten [img]images/smilies/icon_razz.gif[/img]
Is die persoon Govert Westerveld?

Post Reply